Beogradske opštinske novine

ГОДИНА VIII.

- 143 —

БРОЈ 23.

На сај начин чис.те се сваког дана сви нужници, као што изгдеда без икакве досаде, и садржина њихова укдања брзо из вароши, одакде се или говари у кола и но нољу расипље или се прерађује. Ну, овај у принципу веома чист начин одвођења екскремената има такових недостатака, због којих се ретко где и то само делимице примењује. Тако, нре свега захтева се код овог начина брижљи'!0 спајање појединих цеви и потпуна извежбаност и савесност при црнењу ваздуха и отварању и затварању славина, јер и најмања повреда цеви или небрежење у раду, може учинити, не само цео начин илузорпим но, као што се већ дашавало, може садржина из нужника узети обратан цравац, па у место да иде у резервоаре, дајурнекроз седиште у сам нужник. Даље овај начин одвођења захтева читаву Фабрику за прерађивање екскремента и известан број лица за продавање прерађених екскремената. Сем тога, потребне су још две мреже цеви, једна заодовођење метеорске воде а друга за одвођење подземпс воде. С једне стране дакле, суфтилност самог начина одвођења екскремената, а с друге стране потреба још две мреже цеви и скуно обдржавање истих, чини те ова система иије ни са хигијенске ни са Фииансиске стране нробитачнија од осталих а нарочито не за оне вароши, које неби могле рачунати ни на какву продају прерађених екскремената. 2. Берлирова пнеуматична система Ова система основана је на исгом принципу на коме и Дирнурова, с том само изменом, што овде отнадају резервоари по појединим квартовима, али се међу тим свака зграда сиабдева са два апарата, од којих један служи за пречишћавање или управо за прорешетавање садржине из нужника, а други за аутоматичка испражњавања те садржине у цеви, из којих се ваздух црпе и кроз које се сва садржина одводи ван вароши. Тиме већ, што поред осталих трошкова Л.ирнурове системе мора, но овој системи, свака зграда пабављати још и поменута два апарата, и што, бар сваки осам дана, мора нарочита послуга прорешетавати садржину из нужника, не може се ни ова система као ни Л-ирнурова препоручити за канализацију целе вароши. (насгавиђе се)

РАДИ ОБЈАСЊЕЊА. 29. Мај 1890. Питали су нас неки грађанп: мисли ли општина да свих 10,000000 дин. потребнога зајма узме од једном и то одмах? Из отштампаних стенографских бележака одборске радње и записника одлука одборских, и из растурених извештаја техничко • Финансијске комисије, сваки је грађанин имао прилик^ да се детаљно обавести о начину на који ће се зајам правити и употребити. Свима се реФормама не може једновремено приступити и по томе није иотребно да општина цео зајам 10,000.000 од један пут дигне. Не треба дакле нн мислити да ће општинска управа дизати непотребне суме па да јој новац безкорисно лежи. Одлука одборска из седнице 20 Мар. т. г. гласи: „Да се ради неодложног грађења водовода и што скоријега извршења осталих првенствено потребних вел. реФорама у престоници од ошптннског збора издејствује одобрењс за 10,000.000 динара еФективних, које ће се (задужење) чинити кад се коме послу приступи и у колико се приходи за отнлату зајма буду развијали." Ова одлука одборска даје сваноме најбоље објаснсње. 0ПШТИН0КЕ ВЕ0ТИ

Извори. Каквим ће се изворима онштина послужити за амортиз&цију зајма, који ради извршења великих реФорама буде учнњен, показано је у извештају техннчко-Финансијске комисије. Поводом пигања, које су иам учинили неки грађани напомињемо и на ово.м месту, да се трошарииа неће заводити у целокунном пространству, него само за извесне предмете, па на тај начин прибирање њено стаће незнатних сума, пошто се не мораја установљавати станице и трошаринска матернјална граница дуж градске међе. На нзвесне предмете наплаћиваће се она у самом граду, по радњама и стовариштима. Разаслаа. Извештај техничко-Финансијске комимисије ш ампан је у 5000 књижица и разаслан свима редакцијама, надлештвима за чиновнике и еснаФима за све чланове. Исто тако растурен је и у грађанству. Читаоци добијају тај извештај као прилог, пошто до дана збора цео није могао изаћи у листу. Зборишта. Гласање на данашњем збору, врши се на овим местима: а) за кварт варошки — у основној мушкој школи код саборне цркве (дубровачка улица). б) за кварт теразијски — у теразијској м. школи (улица 2 јаблана). в) за кварт дорКолски — у основној мушкој школи (душанова улица). г) за кварт савамалски — у основ. муш. школи (савска улица преко пута кварта). д ) за кварт аалилулски — у основној мушкој школи (школска улица) и ђ.) за кварт врачарски — у основној мушкој школи пријепољска улица спроћу војне болнице).

ИЗ СТРАНИХ ОПШТИИА

Зајам вароши Букурешта. Општини букурешкој иотребан је зајам од 16,000.000 дин. Унис је испао огромно већи. Тако усиисано је у самој општини 12,000.000 динара, код Народне Банке 120,700.000 дин., код Филијала Народне Варке 10,000.000 днн., код Румунске Банке 119,000 000 дин.. код Банке Елиас 84,000.000 код Банке Зерленти 90,000.000 дии., код Филијала Румунске Банке 3,500.000 дин. Свега 430,200.000 дин. Уписп, који ие могу да се смање, износе само један милијун динара. Према томе, удео, који нрипада другим уписницпма, износи само З 1 /, % од уписаних сума. Гаранција од 5% коју уписшш,и имају да положе нри упису, износила бп до 22 милнјуна, т. ј. до 6 милпјупа впше него уппсани зајам, кад би то јемс.тво било стварно нснлаћено. „Либерте Румен" тврди, да је јемство иоложено само од оних. којп су се унисали у „Народној Банци" и у општинп. Друге куће задовбљиле су се са гаранцпјом од 1 / г °/ 0 . а прнмапи су уписници и без гаранције. Зајам Оофије. Опттинске новпне у С офији објављују у своме 46. броју од ове године уговор закљученога зајма од 10,000.000 динара, са лоидонском банком ,Ап§1о-Гогеп8." Зајам ће се уиотребитн на водовод каналпзацију и подизање купатида ирвенствено.