Beogradske opštinske novine

БРОЈ 27.

— 166 —

ОДИНА VIII

ннчиие, по којима би се ове рсфорче могле извршити а да варош Веоград то тако роћи и ие осети, натла да је начин, који је у овом пзветтоју одбору оиштинском предложеп, јединн могући начин, и према томе налази да.ће, да се одбор опгишнскн, решавајућн о горњнм п ( >едлозима, изјасњава пе само о тим предлозима, него у опште и о томе: да ли ће пптаље о реформама вароши ВеоЈрода остатн и даље на дневном реду или ће се овом приликом повољпо решптп. Познавајући пак 1 отовост којом је дапашн.и одбор ирихватио све предлоге односеће се на нзвођеље великих реФорама вароши Веогрода, комиснја се у тврдо нада, да ће одбор и ове предлоге тоило прпхватпти, те тиме оиравдатм п иовереи.0 граћапства, које га је нзабрало. Последн.у реч у овоме крупном пнтаљу имају само грађани сриске престоннце, јер ће они својим гласаљем на збору донети коначно решеље о томе: хоће ли се велнке реФорме варонш Београда извести или не. Иема сумље да ће грађани Београда, којнх се највише тиче и којн се тако живо интересују питаљем о љеговој будућности, својим гласаи>ем на збору утврдити: здравље, напредак и богатство Београда. А здрав, напредан и богат Београд бнће дика и понос целокунног Срнства. 17. Маја 1890. год. У Београду. Техвичко-Финапцијске комисије Председпик, НИКОЛА П. ПАШИЋ. с. р. Деловођ, Ко:та Д. ГлавиниБ. с. р. Чданови: Никола И. Стамзнкози*, Др. Лаза Пачу, Сзетсзар ЗориЈ, Анта Алексић, Др. Марко Т. Л-ко, Милутин Ј. Мат:ко-.и1, Хока НоваковиБ, Пера Ма1.ојлови1, Милов. Р. МаринковиБ, Марко Велизариб, Св. Карап.шиБ.

И 3 Ј А В А Г.ДАВНОГ ТРГОВАЧКО-ЗАНАТЛИСКОГ О^БОРА Главип трговачко-запатлијски Одбор држао је 21. овог месеца у општи^ској дворанн ванредни састанак, га коме је узео у нретј ес питаље о тешкоћама које Лустро -Угарска у послед1ве време ствара извозу из Србије. Носле дуге и бурне дебате, у којој су учествовалл не само чланови одбора него п нзвесан број гостнју , угледпнх трговаца ван одбора , донесена је једногласно ова РЕЗОЛУЦИЈА: ,Позван да о иптереепма земаљске проп:)водље п фгоппне пепрекпдпо бригу води; а сматрајуги да су тешкоће, које у последње вр?ме чино Аустро-Угарска изиозу пз Србпје, поиреда једиог I од најжпиотвпјпх економскнх нитереса иаше дрлсаве Главип трговачко-заиатлнскп одбор Решава : I, Да се као једпогласпа одлука Г.итпог трговачке-занатлпгког одбора тјаин Владп Њ-говога Велнчанства Краља Србије ошцта хеља : да у економском сукобу , ко,п нрогпвио јаенпм одредбама тргокачког угонора иа штету Србије неоп:«авдапо изазива Аустро-Угпрека, Влмда стаие чврсто п одлучно па браиик српских ннтереса; да захтева тачно п савесно пс-

нуњавање обавеза трговачког уговора, п да тпм путем п даље корача ка оснгурању економске иезавнспостн Србпје. Све носледнце, које пз таквог држања Владе пропстеку,. земља ће прнмпгп једноду.нном готовошКу свију редова грађаисгва, да се за екопомску независност и достојачство Крал евине прпнесу све погребне па ма колпко п скупе жртве, тако цсто, као што је и нолитпчку незлвиспост своју Србија искупила цеиом сваке жртве народпе. II. Да се повери једпом ужем одбор)' да пратп непрекпдпо ток овога економског заплета са Аусгро-Угарском, н ако сукоб пе буде отклоњен: да предузме све м ре које за сходно нађе, а нсго тако дч може сазвати н јаван збор трговаца и запаглнја нз деле земље којп ће ову ралњу п одлуку Главиог трговачко-занатлијског Одбора н »ткренитн шразлм сагласпоста свеколиког грађанств1 Краљевпне. У овај су одбор нз|браии: Ђока Ннк л гј лкић-ХпЏ!!, трговац, Пера И. Јовановнћ трг. Јовап Анђелковпћ ћурчиј ц Мпћа П^ровић трг., Илнја Цветапошћ сануиџуа, Жлвко Леоновић трг., Мнлош Обркнежевнћ ковач, М појло Кшдис грг. вац, Стеван М. ксимовић т] говац, . Стеван К фапелтћ трг., Мил ш Ж Марчнковнћ трг., Нпкола В. Мнхмјловнћ трг«, Јован Обрадовнћ трг., Марко Марковић столар, Милаи Враиковпћ |рг., Ра*а Милеиковић столар.

ОПШТ0НСКЕ ВЕСТИ

Одељцн Као нјто се види нз објапе , коју о сазнву Зоора доносимо ма првој страни, Одбор општин-■ скн одлучио је да се за сада установе 4 оделжа општинског Суда. Ови ће одељци као прва пепосродна власт : а) судити у грађанским споропима до 10 динара, по аналогијн допуне и измеие §. 6. грађанског судског поступка ; б) ислећивати крпвична деиа из части III. кривичпог закона ; % в) вршнти полицмјске и управпе послове , у колико је за то ио чл. 23. п 36. зак. о онштинама надлежиа оиштинска власт, и г) нзвршивати све паредбе општнпскога Суда, као и наредбе дожавних власти. Сваки од овпх одељака имаће за старетину кметовског помоћпнка и потребно писарско особле, а за спол.иу службу сем исправпика (кварталпика) још и по 12—14 уличних нозорнпка. Оваком оргапизацијом оде.вака добнће се могућност да се олакшају одпосн гра^анства према локалној власти; да послови општинске унраве теку лако н уредип, п да се у пелој нароши , по сппма крајевима и улицача, иодједнако и потпуно одржава и од страпо грађанства тачпо мзвршује све оио што се наредбама ошитииске властп б\де проиисивало како у санитетском тако и у сваком другом погледу па локалпе потробе н прплнке. Ио плаћању данка. Прнликом последљега Збора општиш ког, многи су грађапп код квартовннх бирачких одбора улагали нротест што су увршћени у азбучнн спнсак др\гога кварта а не онога у коме станују. Заиопом јо нротучачоно да бпрачп прпггадају кварту у коме норез плаћају. По томе чпновннцн и сва службепа лица, к • ј г на државнпм и јавннм благајпнцама дапак пл.чћају , пе м гу се стављатн у сниI сак другсг 1161 о онога кварта у коме је дотично над! лештво.