Beogradske opštinske novine

ГОДИНА VIII

— 183 —

БРОЈ 30

полгођа по старом и предрачун за ово друго иолгође по новом устројству. Бирачке карте. Снремљене су бнрачке карте за грађане којм имају право гмаса за избор народних посланика. О издавању њнховом изаћиће и нарочита објава општинскога Суда, опет у листу. Такса хлеба. У оиноћној седници одборској решавано је о пени хлебној. Пошто је знатно појевтинило и жито и брашно, Одбор је одлучио да се такса хлебу спусти од 22 и по на 20 дин. нара. Тако ће се од 17. ов. мес. хлеб продавати у потпуној тежини килограма и то по 20 дин. нара. Премер земљишта. Обраћамо пажњу грађанства на обзнану Суда општинског о нремеру земљишта. Рок за прнјаву неће се продужаватп. Ко из наше општине жели премср земљишга, греба да се (до одређеног дана у обзнани) јави Суду општпнском. Пријаве ће се примати у благајном одељењу. Хемичар. Одбор општински одлучио је да се што пре узме у службу хемичар који ће као орган општипе редовно вршити анализе викту алија и свега оног што подлежи санитетском прегледу Стечај за то место доносимо данас.

Из страмих општина

Пожар у Цариграду. Иожар, којн је врло лг.ко могао да узме сразмере оног ужасног пожара од 1870- год., уништио је иретпрошле суботе више од петназст квартова царпградскпх. 0 тој грозној катастроФИ пишу из Цариграда ово : Ватра се појавила око шест час. у вече у једној дрвари у Јасма-Капу (у кварту Керчстеџилер) која је својнна неког ШериФ Али еФендиЈе. И ако ветра не бепгескоро ннкако, оиолне куће, које су махом од дрвета, п узане улиде, учипиле су, те се ватра распрострла чако брзо, да је за неколико тренутака обузела цео кварт тако знаии „Мехмед-паша', којн се налазп на вису, 15 минута далеко од места где се пожар појавио. Рад ватрогасаца бпо је скоро пемогућан, пошто .је ватра продирала у шест разпих нраиаца. До петиаест киартова беху обузетн пламеном у једио п исто време, атоје отежавало маневрпсање ватрогасцима и спречавало их да ударе на најјачу горевину. Ватра је могла да се погасп тек око 2 п но сага по поноћи. Много је труда стало да се сач\ва Шејик-Уд-Ислам који је сав од дрвета. Претходна поллцијска истрага процењује штете на 400.000 турских лира. Велпкп број дрвара , којн су ималп своје радње у Ајасма-Капусу, лзгубили су до 150.000 т\рских лпра. Већпна овнх јадника не беху оспгурали своје радње. Још се не з а број изгорелпх кућа. Међу тим иолицијски гласннк доноси ове цпфре: 148 кућа, пзмеђу којих има доста велпкпх конака, 4 месџлиса (мале мошеје), 1 школа, 1 мошеја, 1 мазолеј , 1 турска богословија , 2 одељка гарде , ђумрук за увоз дрва за грађевине, 4 хана и 346 дућана. Од нзгорелих конака ваља спомеиути копак Галиб-паше, главног гувернера солшско!, Иџета-еФендпје, бив. глав. директора пошта и телеграФа итд. птд. Многп великодосгојннци цариградскн остали су без конака својих Да се колико толнко пожар умали н задржи од шнрења све је иредузимано, алп н номоћ војске и опште учеи>ће становништва у гашењу, мало је помогло Тако данас сво ново згарнште даје још једну ужасну слику сграхоте огња! Иоред толике штете у погорелим зградама п капиталима, још и маса осакаћених материјално уиропаи|ћених лнца лежи смештена ио туђпм домовнма. Нове палате у Букурешту. Леиу румунску престоницу у скоро ће краситн још две нове палате, јер је ту скоро решено да се п реду <ме грађење .једне за скупштину и друге за државни са-

вет. Окушнтннска зграда н о д п ћ к ће се на Јелнсаветнном булевару, бли<у државне штампарнје, а до^м лржжног савета у блпзини цркве Ставрон>леоса , имаће два лица, једно окрекуто улици Викторпји а друго улјци Ставронолеос. Румунска влада расписала је ве1> стечај за п з р а д у пред-пројеката за подизање ових двеју палага. Архптекги свију иародностн могу да судедују у овоме стечају. Свакп од ових предпројеката бнће предмет засебног стечаја, а за свакп се одређују три награде, п то за првн 15.000 дпн , за други 7000 дин., и па после1ку за трећи 3000 дпн. Програм н условп сгечаја предаће се од 15. Јулаовегод. по новом свакоме архитекти који упути своју понуду било секретару минпстарског савета у Вукурешгу било заступппцима румунскни! прп страним дворовима. Стечај ће се без поновног расписивања закључити 15. Новембра ове год. по повоме. Гчворн се да ће у овоме учествоватн велики број Француских и немачких архитекта. И румунски архитектн неће изостатп. Рачунају на г. г. Минка, Соколеска, Савулеска, Штеријана, Монтуреана и Гаврилеска. Извршење ]>адова моћи ће се отпочеш у пролеће идуће године. српс^а дрхавиа трговинс^а агентура у со<луну Јавља. да је одночела свој рад п да се ставља на расположење српским трговцима и произвођачима. Сваки налог, који према обнародованим нравилима агенпре (в. 128. бр. Српскнх Новина од ове године) спада у њен круг рада, пзвршиће се тачно и савесно , а тражена извешћа и унуства даће се тражпоцима брзо. Адреса агентуре је : А§епсе соттегсЈа1е (1и Воуаите (1е 8егШе а 8о1опг^ие: за нисма, а за телеграме : А§епсе Зегђе 8о1ош^ие. Из канцеларије српоке краљевоке трговинске агентурз у Солуну 10. Јула 1890. год.

€ т е ч а ј При општипи београдекој отворено је мссто за хемичара, који ће као орган онштински у државној хем. лабораторији вршити аналнзе виктуалпја и свега осталог што подлежи санитетској контроли. Ко је вољан ово место заузети, треба да се обрати суду општинском до краја овог месеца и да пошаље документа о својој спреми. Плата је 3000 дин. годпшње. Првенство имају Срби. Од стране Суда одштиие вар. Београда 14. Јула 1890. год. АВр. 1215

Општинске лицитације А) Грађевииске. Ири грађевпнском оделењу Суда општине варошн Београда, држаће се следеће јавае лгшитацпје: 1. На дан 23. тек. мес. од 9 до 12 час. нре нодне за откоиавање „Војничке" улице шмеђу ,Душаиове" и в Рајпћевог" венца. Кауција 110 динара. II На дан 23. тек. мес. од 9 до 12 час. ире иодне, за огконавање и калдрмпсање „Валканске" улице. Кауција за отконавање 330, а за калдрмисање 1200 дин. Ш. На дан 23. тек. мес. од 3 до 6 час. иосле подне за откоиавање и калдрмисање „Зетске" улице. Кауиија 360 динара.