Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 40.

ГОД. VIII.

::з.чаз « нзлгљно јеллз пут ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : на годину б дин. за пола године 3 дин. за стране земље на годину 9 дин.

Неде^ва 16. Септембра 1890.

••""»"ЧИГ"'

Дена је огласима 6 дин. иара од врсте Претплату ваља слати удутницом на општниски суд а све кореспонденције на уредника РУК01ШСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена нисма не нримају се.

О Б 3 Н А Н А У иоследње време дешавало се да поједини грађани уносе у варош месо од стоке ко.ја се коље у околини Београда, ван варошкога рејона. Иравилима о слободноме клању и продавању меса, забрањено је клати стоку на другим месгима сем клаиице, а но закону не сме се продавати месо које није прегледао дипломисани марвени лекар и нашао да је здраво и за употребу нешводљиво. Према томе јавља се грађаиству и овим путем, да ће се сваки онај, који буде уносио месо у варош, од стоке заклане у околини, сматрати за кријумчара и као такав казпити по закону. Од суда општине вароши Веограда 10. Сент 1890 АВ. 1912.

О Б Ј А В А У свези наредбе ове Управе од 24. и 31. пр. месеца и 3. Септембра тек. године бр 11695, 1169(5 и 12085 и на основу нретписа Госнодина Министра војеног од 27 Септембра тек. год. ЕБр. 71, 72 и 73. позвани обвезници брдског артиљер. пука допуиске батерије као и стока, имају нредстати иепремјено команди у горњем граду у место 22-гог, 23-ћег тек. мес. на конак, гди ће се 24-ог изјутра позив и преглед учинити а за тим железиицом до Крагујевца пренети. II. Сви резервисти коњичке бригаде иозвати за 18 тек. мес. пмају се пеизоставно јавити команди 20. тек. месеца тако, како ће се 21, истог извршити прозив и смотра над коњима у доњем граду а затим жељезницом до Ћуприје као одређено место вежбања иренети. III. Обвезници коњаници I позива, храниће се за све време вежбања из казана, а за стоку примаће из просријант слагалишта и учињени издатак наплатиће се од дотичних општина. Свима онима који би хтели да себе и своју стоку издржавају о своме трошку, дозвољава се. IV. Ресервисти који се позивају на вежбу. 22 и 25. тек. мес. понеће собом и војничну иснравУ, јер су исте од нреке потребе.

Све остало што је горњим наређењима овз Уираве грађанству објављено остаје у важности. Од Управе Вароши Београда 9-ог Оептембра 1890 год. Вр. 12.798, 12.769, 12.861 и 12.862 у Веограду. Рад општинског одбора. ХБУШ. ваНРЕДИИ САСТАНА^ 12. Септембра 1830. I. Про дневнога реда ирочнтан је и ирпмљен записник одлука из седгшце од 3. ов. м. II. Грађевинско одељење реФерише да је по налогу председпиштва обустављен рад на одкопавању балканске улице. Личном оценом ситуације и нивелационих планова, председн.чк општине нашао је да је према важности балканске улице и превеликом саобраћају у њој, потребно да над буде што блажији. А почем је план за нивелацију те улице већ усвојеп и од највише власти, Одбор би имао одредити нарочиту комисију да још једном сада, када је откопавање у једном делу пзвршено, изаће на лице места и оцени да ли неће бити педовољно откопавање, ако се оно извршн онако како је планом нивелације предви^ено, п да према томе даде своје мишљење Одбору. Усвајајући мишљење председништва, Одбор је изабрао у комисију г. Косту Главинића (или ако он не може — Милоша Дамњановића) А. Штока, Р. Драговића. Миј . ГДветковића, с тим, да се и оп.инжињ. комисији придружи. Комисија да извршн свој задатак одмах а извештај да подпесе првој седници, како би се даљи рад могао придружити што пре. III. Грађевинско одељење реФерише да на лицитације, које су биле расписане за калдрмпсање »д.јованове«. »писарске® и „југовићеве" улице, није дошао ии Једап лицитант. Узрок томе налази да јетај, што због раније предузетих овогодишњих радова, предузимачи немају ни камена ни довољно радне снаге, да би по обичну цену посла могли и ове улице свршити на време. Примајући ово к знању, Одбор одобрава : да Суд може у у режији општине наградити калдрму у реченим улицама, на основу одлука које су о томе донесене, и то чим се сврше радови које данас грађев одељење у режији опшгине ради. IV. По саслушању извештаја о држаној лицитацији за годишњу набавку хране, која је потребна за стоку пожарне чете (СБр. 14854) као и понуда (СБр. 14829 и СБр. 14866) добивсних после лицитације — одлучено да се за времо од 1. Новем. ове до 31. Дек. 1891. уступи :