Beogradske opštinske novine

БРОЈ 3

ГОЛ- IX.

ИЗДАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНЛ ЗА СРБИЈУ: на годину на нола године за стране земље на годину . . .

»«• итг™** « «

6 дин. 3 дин. 9 дин. 'ЧУИУШ* """"-ЧГЗ

Неде«ља 13- Јануара 1891.

...Д

|Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати уиутнидом на општински суд а све коресиоденције на уредника I РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ ' Неплаћена писма не примају с е.

ГРАТоАНСТВУ В А Р О III II ВЕОГГ АДА На збору грађана вароши Београда, који је држаи 7. ов. месеца није дошло онодико бирача ЕодикоЈе по чдану 13. зак. о општинама потребно, и за то се није могао да изврши пуноважно избор квартовних бирачких одбора. Према томе, и погдедом на став 13. чд. зак. о општинама. позивају се грађани београдски да 17. ов. мес. дођу на ДРУГИ ОПШТИНОКИ ЗБОР ради избора по 8 дица из свакога кварта за члапове и по 2 за заменике чданова квартовних бирачких одбора. Збор овај почеће у 8 часова из јутра а бирачи могу долазити на изборно место до 6 часова у вече гачно, у које ће време престати пупггање бирача на бирадиште. Бирачки одбори за овај збор остају исти, који су биди и на првом збору. Гласање ће се вршити на овим местима: а) За кварт варошки — у основномушкој шкоди код саборне цркве (дубровачка улица); б) за кварт теразијски — у теразијској муш. школи (удица 2 јабдана) ; в) за кварт дорћолски — у основној мушко.ј школи (Душанова улица); г) за кварт савамалски — у основној мушкој школи (савска удица преко пута кварта); д) за кварт иалилулски — у основној мушкој шкоди (школска удица) ; и ђ) за кварт врачарсгси — у основној мушкој шкоди (пријеиољска улица, спроћу војне болнице). Од стране Суда општине вар. Београда 10. Јан. 1891. АБр 47.

ИЗВЕШТАЈ комисије за осветљеве вароши Београда. (СВРШЕТАК) Па и поред тога видимо, где богатије општине као што су иариска, лондонска, берлинска, римска, петроградска итд. осветљавају важније додове вароши електрицитетом плаћајући у исти мах и гас који у тим местима не троше На нротив чим се која општина отресе обавеза ирема друштву за експлоатацију гасног осветљења,

] она одма заводи ново електрично осветљење ма да јој гасно осветљење стоји готово на расположењу. Приватни пак потрошачи светлећег гаса, који према друштвима немају никакзих обавеза, у највише случајева напуштају гас и заводе електрично осветљење. Таквих примера има тако много, да сигурно не ћемо претерати ако кажемо да данас нема ни једне веће вароши у Европи, почев од Београда па до Лондона, у којој неби било ма какве приватне радње осветљене електрицитетом. Изсвију досадањих упоређења гасне и електричне свеглости са економског гледишта, можемо извести само један закључак : да је под иначе једнаким околностима електрично осветљење јевтиније од гасног. Потписани чланоии комисије за осветљење вароши Београда, руковођенп напред изложеним разлозима у својој седници од 30 Октобра овс године решили су : да се за осветљење вароши Београда усвоји искључиво електрич. осветљење. Ако би одбор општипски нашао, да за сад то осветљење не би могао остварити, онда потписани чланови комисије предлажу да се остане при садањем али ојачаном петролеумском осветљењу, све док прилике не дозволе, да се електрично осветљење уведе. Господо Одборннци, Потписаној комисији за осветљење наше престонице јако је стало за тим, да се то питање што иравилније реши. И ако је нашла да је електрично осветљење сведено на светлосну јединицу јевтиње од гаоног она вам не препоручује електрично осветљење због тога. Она узимље да ће електрично осветљење коштати исто толико као и гасно, шта више ока претпоставља да ће ј то осветљење кошгати 10, 15 иа и 20 процената скупље од гасног, па ипак, потписани чланови комисије, знајући да ће с мирном савешћу одговорити и савременој науци и напретку за којим треба сви да тежимо и коме треба сви да спре мамо терена и у нашој општини и у нашој држави, препоручују вам да за осветљење вароши Београда усвојите електрично осветљење. јер је то осветљење препоручила савремена наука, јер то осветљење захтева хигијена. У Београду Децембра 1890 год. Председник Н. П. ПашиИ ; чланови комисије за осветљење Београда: Ђ. М. Станојевић, X. Димитријевиб, М. Велизари^, Коста Д. Гљавини!, Јов. ТадиБ, Ђ- С. НоваковиБ, Мат. Јованови^. ОДВОЈЕНО МИШЉЕЊЕ Не слажем се с овим извештајем, јер није у њему поклоњена довољна пажња и другим врстама осветљења. Код тако важних питања, као што је осветљење вароши, нужно је било у кратко огшсати све врсте осветљења, којима се вароши осветљаваЈу и упоредити их, па изнети њине добре страие а и мане, како би се колико толико олакшало грађанима да се реше, какво ће осветљење да усвоје

за варош Београд. Тако је рађено нри шком ре шавања питања о варошком водоводу, канализацији и калдрмисању, онда и с осветљењем није требало чинити изузетак. Међу тим у овом извештају узноси се само електрично осветл.ење а поред тога преставља се да су мане гаснога осветљења тако страшне, да изгледа, да би био преступ, кад би се за варош Београд усвојило гасно осветљење. На такав начин разуме се, да одбор наше општине нема избора, и мора да се реши за електрично осветљење. Држим дакле, да је нужно било бар гасном осветљењу (гасу из каменога угља) непристрасно поклонити ону исту пажњу , која је у горњем извештају поклоњена електричној светлости. Кад се из искуства не познају обе те врсте осветљења , онда је врло тешко решити се за једно или друго. И тако једино на основу тачпих података о искустзима, која су стекле друге вароши примењујући једну или др\гу врсту осветљења, може се олакшати правилно решење овога питања. Приликом решавања овакових питања, не могу хигијенски об.шри бити једино меродавни. Нема сумње, да на прво место треба водити рачуна о хигијенским захтевима, али и у томе не треба претеривати, и у практичним случајевима, треба бити практичан Ми сви врло добро знамо, да би из хигијенских обзира било куд и камо боље употребити посуђе од платине, злата или сребра за кување наше хране, али ипак зато служимо се бакарним и рђаво глеђисаним земљаним посуђем. Не у толикој мери али ипак отприлике тако је и с нрименом електричне и гасне светлости за осветљење вароши. И ако се зна, да с хиги • јенскога гледишта електрично осветљење надмашује гасно, ипак се готово у свима сећим европским варошима примењује и одржава гасно осветљење и само по гди-гди уводи се електрично, или се поред гаснога узима за извесне прилике и електрично осветљење. У извештају комисије за осветљење вароши Београда, тврди се, да велике европске вароши не усвајају електрично осветљење с тога. што већ имају гасно осветљење и што су о друштвима која осветљавају направиле уговоре за 50 и 100 година и да све док ти уговори постоје, не могу завести никакво друго осветљење, То није истина. Јер кад велике европске вароши могу да нађу милионе са увођење разних других корисних хигијенских установа, нашли би без сумње пута и начина, да се курталишу гаснога осветљења, кад би оно заиста било тако страшно у својој примени, као што се у горњем извештају преставља. Није истина, да се велике вароши курталисавају гасног осветљења, напротив оне га поред електричнога осветљења и даље задржавају, јер у гасном осветљењу имају поред светлости и извор топлоте, поузданија је светлост а и знатно је јевтинија од електричне светлостн.