Beogradske opštinske novine

БРОЈ К. II. Михајловић, Риста Петровић, Љубомир Јонановић, Јован Ж. Ђурић, Г В. Димитријевић, Филии Васиљевић, Милутии Ј. Марковић, Сима Д. Милићевић, В. Виторовић, Р. Драговић, Гаврило Бркић. Др. Марко Т. Леко, Маг. Јовановић, Коста Д. Главинић, Милан Калетановић. I 11о саслушању записника двеју последњих седнпца од 3. и 4. ов мес. учињена је примедба на закључак Књ.Вр. 7 с тим, да став одлуке одиадне, иа да закњучак гласи: ,Изјављује мишљење, да је маса доброга стања, и да по томе суд има поступити по закону.' II Иредседништво подноси извештај главне иоппсне комисије, да је потребно одредити норед раније одобреиих 3000 динара у седницп од 3. пр меца (АБр. 2327/90) још 2000 динарк, да би се поред осталих грошкова могле исплатити награде ђацима, који су за поипс бпли одређени с' наградом, што ће се накнадитн од грађана, који су према закону бнлп одређени, ца се нису одазвали дужности По саслушању реФерата главне компсије АБр. 56 |!вшено: да одборска комисија од г. г. Н. Р Попопића, Андре Одавића и Гавре Бркића изврши преглед обрачуна главне п нисне комисије, па да поднесе мишљење одбору у првој седници, у којој ће се донети одлука о кредиту којн се тражн, п о награди. III. Поводом протеста одборника г. Андре Одавпћа, што се одборник г. Ј. Симпћ није иримио дужности председника бирачког одбора у кварту варошком, на дан дрзкаиога збора оиштцнског, 7. ов. мца, и друго: што материјал није послат на време, него у 9 часова, као и што су тек тада доп'ли нванвчници онштинскн, КОЈн су бнли одређени за нисмонодне зборске иослове, — председпиштво изјавило : да ће по•стушпи по закону и ндућој седници поднети извештаЈ IV. По саслушању молбе еснаФа хлебарског (АБр. 57) и I звештаја о ценама жита и брашна решено: да се цена лебу од 11. ов. месеца повиси на 23 дцн. паре, а леб да се продаје за 20 дин. пара у тежини од 870 грама. V. ; Одборник г. МиЛан Каиетановић, као члан комиспјс за подпзање зграда за оснвне школе, реФерише : да је комисија нашла да се на простору где ј данашња црква Св. Алекснндра Невског, може саградити зграда з;1Једничке школе за дорћолскн крај и за Јалију, а црква да се изместн на земљиште општинско, где је била „Сака чесма" — којеје одређено раније за оделиту школу дорћолског краја (АБр. 1176 и ГБр. 78 од ир. године.) Према реФерату решено- да се до идуће седнице и.липте прнстанак духовног суда ^на измештање цркве, па онда доиесе деФииитнвна одлука. VI. Иродужено решавање буцета и одлучено : да у I. ирвој партији расхода „плате вишег особл>а и буду даљих пет позицца.*) Овде је ирекннуто даље решгвање буцета с' тим, да се у идућој седници настави. *) Вуџет ће се одштамиати засебно.

ОБЗНАНА У недељу 27. тек. месеца у 11 сати лре подие имају се заклети сви резервни

— 19 ОФицири који до сада заклегву положили нису. С гога се овим сви иозивају да одређеног дана а у одређено време црестану у парадном оделу, и собом понесу и писмену заклетву и ову својим печатом потврде. Заклетва ће се извршити у Великој Еасарни. где имају у одређено време престати и сви резервни ОФицири који нису заклети. Број 773. Из канцеларије VII (београдске) иуковске окружне команде, 23. Јануара 1891. године у Београду.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Седница. Сутра у понедељак 28. о. мес. биће седница одбора онштииског, у којој ће се иоред осталих ствари, претресати извештај комисије, којој је било новерено проучавање регулационог плана вароши Београда. Буџет. У својој седници од 17. Јан. 91. год. одбој) општински довршио је претрес буџета општинског за ову 1891. год. Кад га буде и надлежна државна власт одобрила биће у целини објављен у овим новинамо а и засебно отштампан. Водовод. Радови око повог водовода из дана у даи све више напредују. Набавка затварача и хидраната већ је уступљена Фирми Бон*и Рајтер из Манхајма, која је најиовољније услове за ову набавку ноднела.

ИЗ СТРАНИХ ОПШТИНА. Изложба. Ове године 15. Маја отвара се у Будим-Пешти изложба лончарски .ч стакларских и камених производа као и сировина^ за ове производе. машина, снрава и алага. Биће даље изложена збирка разних израђених ствари ових врста, које се највише гроше на Балкансвом иолуострву, да би се произвођачи што боље упозналг са разним укусом. начином паковања, условима потрошње и трговине и њиховим ценама на разним балканским пијацама. На овој изложби излагаће се само оне ствари, које се производе у великој количини, ге се у великим количинама могу извозити. Све друге, које служе више за украс или су ирављене по поруџбинп поједииих, неће се примати јер така нроизводња и нема велике нрактичне вредности. На изложби ће се изложенн нредмети и нродавати, па да би прођа тих ствари била што всћа, изложбени одбор ће ту продају вршиги без икакве награде а и улазак у изложбу биће беснлатан.

ГОДИНА IX. Електрично осветлење у Хановеру. И општина хановеранска усвојила је електрично осветлење. У ночетку 1890. год. одбор општине хановеранске одобрио је на име установљења овог осветлења 1.500.000 марака. Барош ће осветљавати у нрво време 8000 лампа а удесиће се, да доцниЈе, према потреби могу, светлети до 15000 лампа. Централа је већ у Новембру месецу ир. год. била готова.

Спштинске лицитације На дан 31 Јануара тек. год држаће се при грађевпнском одељењу Суда општнне вар. Београда ОФертална лицитацнја за грађење коцкасте калдрме. Офертн примаће се горњег дана до 6 сати после подне закњучно а отвориће их од стране општинског одбора одређена комнснја. Доцннје подиетн ОФертн неће се узиматн у призрење. Коцкаста калдрма градиће се у следећим улицама н то: 1. У Узун Мирковој", нреко велпког трга п „Васиној" до ,Љубичине* улице. Кауција 12000 дпнара. 2. У „Васиној" од в Љубичине" до иозоришног трга, позоришнп трг и у ,ЦариграцкоЈ и улицн. Кауција 12000 динара. 3. У „Краљ Милановој" улицп. Кауција 15000 динара. 4. У деловима ,Кнез Михајлове" и „Крагујевачке" улице. Кауција за део у „Кнез Михајловој" улици 9000, а за део у КрагуЈевачкој улици 5500 динара. 5. У „Савској улици". Кауцнја 7500 динара. Л.пцптанти могу поднети своје ОФерте за којн хоће део калдрме, а мсгу п за све изложене улице укупно. Оферти морају бити снабдевени са црописном таксом, према закону о таксама. Ближи услови, нремери н предрачунн, планови ситуациони и поиречних проФила могу се видети при грађевинском одељењу Суда општине вар Београда, сваког радног дана у време канцелариско. Од стране Суда ошптине вар. Београда ГБр. 27, — 16. Јан. 1891. гад. 7 Београду.

При грађевииском оделељу Суда оиштине вароши Београда, држаће се следеће јавне усмене лицитације и то : 1. На дан 7. Фебруара текуће год. од 2 — 5 сати иосле подне зд пабавку 4000 квадратних тротоарских нлоча, Кауција 4000 динара. 2. На дан 8. Фебруара текуће године од 9-12 сати пре нодне за откопавање земље нреко велике пијаце, између „Ноћајске" и „Војничке" улице. Кауција 120 динара. 3. На дан 8. Фебруара текуће године од 2 — 5 сати после подне, за грађење калдрме иреко велике пијаце, између „Ноћајске" и ..Војпичке" улице. Кауција 850 д.