Beogradske opštinske novine

ГОДИНА IX.

247-

БРОЈ 42

VII. Иредседништво иеноси одбору на мишлење молбе, којим се траже уверења о сиротноме ставу. По ирочитању тих молби АБр. 1744, 1780 одбор је изјавио мишлење ла се Даници Богдановић може дати тражено уверење и да се суд предходно увери о имовном стању Мирославе Југовићеве ла тегс онда да јој изда тражено уиерење. VIII. Нредседништво предлаже одбору да се на место где је чукур-чесма нодигне о општипском трошку сиоменик, како би се одржало у иамети ово важно хисториско место, јер ће се чесма ускоро рушити, пошто су нове чесме већ намештене. По саслушању овога предлога и мишлења грађевпаског оделења АВр. 1702, одбор је усвојпо у пачалу оваЈ предлог с тим да одборско повереништво проучи ово пптање и поднесе нацрт сноменика, који би се имао подићи. За иоверенике изабрати су: г. г. Милан Капетановић, К. Д, Главинић одбораици и Панта Срећковић и Андра СтеФаеовић ироФ. вел. школе. IX. Председвик извештава одбор, да је на дпевпоме реду прегрес и решење снчрних питања односно наилаћивања трошаранске таксе. По прочитању акта главне управе трошарине, АБр. 1839 у коме су спорна питања изложена, одбор је решио: I. Да се сва менична задужена појединих трговаца, учињена под старом — привременом — трошарииском тариФом, наилате по тој тариФи, сза остала пак задужења да се наплате по новој — сталној — трошаринској тарпФИ. II. Пи1ање односно шпиритуса, што се увози из Фабраке Ф. Тоболара н Маршз 0. Марковића и комп. решено је у седипци од 1. Авг. 1891. АБр 1814. III. Да се на кљук, што ће се за време бербе у аарош уносити, наплаћује трошаринска такса као на виио са одбитком четрдесет на сто !40°/о) од таксе. IV. Да се на кола товарна илп празна, која са жељезничке станице или савског стоваришта. еспап у варош уносе или се у варош празна враћају, не наплаћује пикаква такса. (Решено после ноименпчног гласања са 11 гласова против 4 — 2 нису гдасали.) V. Да се наплаћивање трошаринске таксе распростре и на оне дућане, који су ван трошарпнсзог рејона а у атару београдском су. Питање о укидању ових дућана да проуче и свој извештај поднесу одборски повереници г. г. Мата Јовапоенћ, Соломон Азријел, Милутин Ј. Марковић, Јован Станковвћ одборници и оиштински правозаступник г. Н. П. Никопић адвокат. X. Одборнпк г. Косга Д. Главинић извештава одбор да је од једнога зида на имању Јакшићевом близу Фабраке монопола дувана начињен дућанчић и да би требало томе стати на пут* По сасл^шању овога одбор је примио к знању овај извештај и ирепоручио председништву да се постора, да се стаие на иут отварању оваких дућана, који су од штеге по трговину у вар. Београду и напре-чсу саме варошп. XI Гасправу питања о ослобођавању иојединих државпих лвФеранта од плаћања трошарине, као и предлог одборника г. Радоја Иирковића, да се на колопијалну робу наплаћује трошаринска такса по бруто тежиии, одбор је оставпо за идућу одборску седницу.

општински послови Вага ОПШТИНСКа. На железничкој станици намештена Је општинска вага за мерење живе стове и постављен је мерач, који ће том вагом руковати. Ово се јавља грађанству ради знања, како би се могли истом користити кад им затреба. Комора. Као што је у нрошдом броју ових новина јављено, одбор је општински изабрао комисију, да разрез коморе од црошлих година претресе и нрема данашњем стању грађана поправи. Сад смо у стању да известимо своје читаоце, да је та комисија већ отпочела свој рад и то у згради општинске пожарне чете. Комисија. Завон о оиштинама наређује да се буџет онштински има саставити и иоднети вишој власти на одобрење бар на два месеца пред почетак нове рачунске године. Извршујући ову наредбу законску, одбор .је општински изабрао нарочиту комисију, која ће са судои опшгинским саставити пројект буцета за 1892 год. и поднети га одбору на одобрење. Комисија је већ отпочела свој рад. ИЗВЕШТАЈ 0 клању стоке на општинској кланидн и раду општинских — спољних — контролора за месец Септембар ове год. I. За грађапство зшлано је: 431 ком. волова; 200 ком. крава; 169 ком. телади, који су укупно тежили 5687 кила; — 1579 ком. овнова и оваца; 1625 ком. јагањаца; 72 ком. јарчева и коза; 991 комада свиња — дебелих и средњих на меру, које су укупно тежиле 72 205 кила; 128 ком. прасади до 20 кила и 232 ком. прасади до 10 кила. II. За војску и остале државне заводе: 250 ком. волова; 54 ком врава; 1024 ком. овиова и оваца и 62 ком. јагањаца. — Од ове стове коју је лиФерант клао, продато је за ОФицире 12.217 кила, а претевло је и у варош за грађанство унето 1588 вила; — за месо издато г. г. оФицирима и за вишак у варош унесени, наплаћена је прописна такса — аренда. Приход од заклете стове за грађанство био је 29,009 90 динара. Од заклате стове за војсву и то, за месо издаго оФицирлма; за претевли вишав унесен у варош за гра ђанство наплаћена је такса — аренда у 1,539-30 дипара. Свега прихода од аренде месарсве у месецу Септембру, било је 30.549-20 динара. Од напред номенутог броја свиња марвено-лекарским прегледом нађено је 16 комада бобичавих, од којих је месо прописпо поништено. Према доставама контролора било је ових неуредности: I. Кријумчарења: Једиу дебелу свињу, 6 нрасади 12 ком. оваца, 10 јагањаца и

девег случајева кријумчарења меса овчијег са агара друге опшгине; II. Криве мере, 29 случајева: III. Прода,а бобичавог меса I случај; IV. Продаја козетине место овчевине 2 случаја; V. Нечистоћа 1 случај ; VI. Вивање и лармање 1 случај ; VII. Нема тегова за контролне мере у једној нродавници. Крива мера нађена је у продавиицама ових месара: Косте Панђеле, 'Кире Аћимовића, Ђуре Милосављевића и Богоја Грујића. А кријумчарили су ао именце: Илија Половина месар, 1 свињу. Алекса Димитријевић гостион. 1 овцу Тодор Рајковић ваФеџија, 1 овцу. Ташко Петровић каФеџија, 1 јагње. Томче Николић „ 2 овце. Милан Петровић „ 1 црасе. Пегко Стојковић механџија, 1 овцу. Живко Јовановић „ 1 јагње. 9. Јован Ристић „ 1 прасе. Јоксим Тодоровић „ 1 јагње. Панта Николић „ 3 овце. Спасоје Илић „ 1 јагње. Игњат Петровић „ 1 прасе. Марија Денк ашчика, 1 јагње. Јован Петровић ашчија 1 јагње. Насгас Костић „ 1 јагње. Ана Грујан ашчика, 1 јагње. Јевта Милићевић печењар, 1 прасе. Илија Јакић „ 1 прасе. Мијајло г Букић „ 1 прасе. Владимир Деспотовић клач, 1 овцу. Димитрије Живковић клач, 2 овце. Бранко Мишић клач 1, овцу. Димитрије Н. клач 1, јагње. Л.азар Илић, клач, 1, јагње С. Канетановић, чин., месо са туђ. атара II. Лазаревић кобасичар „ „ „ „ Кр. Срдановић чувар „ „ „ „ Пег Јовановић, свир. „ „ „ „ ТВ. Богосављевић служ. „ „ „ „ Мирко Бабић, над. „ „ „ „ Милош Станковић, пад „ „ „ „ Т. Ђ. Митровић Фурун. „ „ „ „ 34, Карл Мантет ,шегрт Пере Живановића обућара месо са туђег атара. Са свима овим лицима код којих су нађене ове неуредности, поступљено .је по правилима о слободном клању стоке и продаји меса, и по кривичном закону.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ. У грађевинском оделењу суда ово општинског (у Панђелиној кући на марвеној пијаци) држаће се следеће јавне усмене лицитације. I. На дан 10. тек. мес. од 9—12 сати пре подне за набавку два казана од по 500 литара запремиие. Казани могу бити од ливеног гвожђа и бакарни. Кауција 40 динара.