Beogradske opštinske novine

ГОДИПЛ IX. којом се Т| ;)жп да се ослободи плаћања касапске аревде месо, које се иабавља Јза болницу за. душевне болести. По црочптању тога акта одбор је одлучио, да се овај предмет остави аа шућу одборску седннцу. IX. Председништво пшоси одбору на решење акг гдпвне уараве трошаранске, АБр. 1914, којим ће предлаже да се трошаринске станице ва уласцима у варош класпФиипрају и да се стареишнама тпх станица према класама плата цовиси као и да се узме један књиговођа за главну уираву трошаринску. По прочитању тога акта одбор је усвојио у свему овај иредлог главне управе трошаривске и арема томе ће: Тоичидерска п смедеревска станица бити I класе а старешпне тпх станвца имаће по сто двадесет динара месечно. Крагујевачка станпца да буде II класе са месечном платом старешпне од сто динара Впшњичка станица да буде III класе са месечном платом старешпне од деведесет динара. Свето савека станица и стражара Бр. 5 да буду IV кла.е са платом старешине од 80 дин. месечно Стражаре Бр. 3, 7, 8 и 11 да буду V кдасе а старешинана истих да је месечиа илата по седамдесет динара. Да се узме један књиговођа са месечпом платом од сто двадесет дннара. X. Главна управа трошаринска спроводи 5 олбу своја 4 стражара коњаеика, којом моле, да им се повиси илата. По прочитању те молбе АБр. 1913 одбор је решио, да се плата стражарима — коњаницима иовиси од 100 дин. месечно на сто двадесет диаара. XI. Одборник г. Никола Р. Поповић нредлаже, да се изда наредба општинским позорницима, да сваког оног, који проноси по вароши каФу, шећер или гас, уиитају, однкле носи и .је ли на тај еспап трошарина плаћена па да то досгављају управи трошаринској. По саслушању овога одбор је препоручио председннштву да ио овоме предлогу пзда нужну наре бу. XII. Председшштво износи одбору на решење акт Министарства Финансије, којим се тражи да се сума, коју је општпиа давала као награду порезнпцима београдсквм, што општпнске прирече прикупљају, — од с?.да предаје мип. финансије те да се тим новцем плате још неколпко иорескнх надзорника како би прикупљање порезе брже ишло. По прочитању тога акта, одбор је одлучио, да ово питање проуче г. г. председник опшгине и Милутин Ј. Марковпћ одборник, на одбору у пдућоЈ седвици поднесу свој извештај. XIII. П^едседништво износи одбору на решење молбу Алексе Васића и Милутина Степановић стенограФа општинских, којом моле да им се плата повиси. По прочитању те молбе АБр. 1912 одбор је решио, да се плата стенографима Алекси Васићу и Милутину Степаиовићу повисп на сто динара месечно од 1. Августа 1891 год. Повишица да им се пздаје из нартнје буџетом одређене за непредвиђене трошкове.

~ 255 73. РЕДОВНИ САСТАИАК 19. Августа 1891 године. Председавао иредседвик г. Милов. Р. Маринковић, од одборвика били: г.г. Р. Драговић, К. Б. Михајлоаић, М. ЈМарковић, Р. Петровић, Ђ. Николаћ, Ђ. Димитријевић, К. П. Михајловић, С. Азријел, Ј. Тадић, М. Јоваиовић, Ј. Станковић, Ђ. С. Новаковић, Љ. Јоваповић, Н. Р. Попорић, М. Јанковић, И. Дветановић, Д. Најдановић, а. Одавић, Р Ћирковић, Г. Вркић. I. Прочитан језаписвик одборских одлука седнице, држање 14. Авг. 1881 г. к у одлуци КЊБр. 557. учпњена је допуна у том, да се на крају тачке под а.ј дода реч »кљука." II. Одборник г. И. Цветановића предлаже да се изабере за сваки крај неколико одборника, којима да буде дужност и право, да од времена на време ирегдедад и надзправају над радом иојединих трошаривских чиноввика као и да воде иадзор над прикупљањем прихода трошаринског. По саслушању овога одбор је одлучио, да се о овоме предлогу у идућој седници решава. III. По прочптању акта министарства уиутрашњих дела АБр. 1897, којим се тражи, да општина ослободп плаћања касапске аренде месо, што се за болницу за душевне болести набавља, одбор Је после поименичног гласања са 13 гласова против 4 (3 нису гласали) решио, да се месо за болницу за душевне болести не може ослободпти плаћања касапске аренде. IV. Председник општине извештава одбор, да се је према одлуци одборској АБр. 1795 известио о издавању награде беогр. иореских надзорника, да ће се овај акт оиозвати од стране мпнистарства Финансије. Одбор је општичски примио к знању овај извештај. V. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 1968, 1965 и 1966, којим се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио да је Леон Папа овд. доброг владања, да добар глас у грађанству ужива и да је средњег имовног стања; да му је Аксентије Чолић непозпат и да је Божидар Митровић хрђавог владања а да му је имовно стање његово непознато. VI. Председништво износи одбору на мпшлење молбе, којима се траже уверењао имовном стању. По прочитању свију тих молба АБр. 1599, 1922. 1923, 1924, 1928, 1935, 1945, 1946, 1947, 1955, 1956, 1957, 1958, 1960, 1961, 1962, 1963, 1970, 1984, 1990, 2002; СБр. 12495, 12402, 12434, 12436,12437, 12451,12459,12469,12473, 12477, 12478, 12479,12480, 12486, 12432, 12493, 12494, 12496, 12501,12512, 12519,12365,12366 и 12379. — одбор је изјавио мишлење, да се суд предходно уверп о имоввом стању молилаца: Данице Коњовић, Селимира Остојића, Душаиа Тодоровића, Илије Тодоровића, Љубомира Ћурчића, Живка Павловића, Живке II, Сарамандпћ, Дарипке Шутовић, Саве Драшловића, Цаке Вуловић, Јелене Милановић, Жи • војина Ђорђевића, Ружице Алексић, Јулијане Алексић, Вукосаве Тодоровић, Светозара Бонџулпћа, Тихомпра Срећковива, Илпје Митровића, Живке Алексић, Драге Поповпћ, Ђорђа М. Марковића, Л.еониде Зисића, Живка Димитријевића, Гаје Киежевића, Ангелине Ђурић, Петра Милића, Милеве Субашнћ, Милеве Рајковић, Павла Котрље, Ђорђа Маринковића, Живке Ку«

БРОЈ 43 \уу"-/ "•/ 'м' "\^\ --./ ч/ч ■ лачан, Јелене Наумовић, Милана С. Бранковића, Марије Ј. Мулпћ, Савке Пашпћ, Јелпсавете Ј. Манаковић, Л.енке II. Стааковић, Мартина Вуковпћа, Кристине Д. Алексић, Милке Р Мпдаповић, Злате П. Соколпћ, Николе Павловића, Јуле Вукашиновић и Петра Н. Николић;!, иа тек онда да им пзда тражена уверења. Псто тако да се суд нредходно уверава о имовноме стању оиих молилаца, који ће доцнпје тражити уверења од општ суда о немаштипв, како би добили бесилатно школске књиге и како би били осдобођени свију школских чакса. VII. По прочптању нротокола саслушања Думе Ђ Деде овд. СБр. 12554, па ко5'е је изјавио Да не може дати од 1. Новембра о. г. кућу своју за школу основну на Дорћолу на краћи рок од три годпне, —- одбор је прпмие овај отказ закупа куће од страие Думе Ђ. Деде с тим, да председапк општиие ступц у преговор с њиме а и са другим сопственицима о узимању куће под кирију за оссовну школу на Дорћолу на о резултату одбор известп. Што се тпче осталих освовнпх школа, ко јима рок закупа пстиче 1. Нов. о. г. одбор је одобрио продужење закуна за годину ана од 1. Нов. 189). год. УШ. Председништво износи на решење реФерат рачуноводства ББр. 3269, у коме су изложене све овогодпшње буџетске прекорачене партије. По прочитању тога реФерата одбор је одлуч;ио, да овај предмет проучи одборско новереништво за преглед општинских месечних рачуна па поднесе одбору своје мишлење. Овом поверенпштву да се иридружп г. Ни • кола Р. Поповић одборнпк. XI. Председнпштво износи одбору на решење давештај одбора за надзор новога гробља АБр. 1034, којим се предлаже, на који начин да се уклоне неправилности и незгоде на новоме гробљу и шта би требало завести, па да се ова установа у добром стању одржава. По прочитању тога извештаја одбор је уевојпо у свему све предлоге у извештају изложене с тим, да се исти одмах пзврше. Новчани издатци око извршења овог предлога имају се исплаћивати из касе гробљанске, а одбор за надзор новога гробња да у што краћем року поднесе предлог о изменама у допунама гробљанских правила. X. Поводом тим, што је председништво одгоиорило на питање неколиких г. г. одборника, — да му није познато, да ли су рачуни и нриходу и расходу новога гробља склапани и прегледави, одбор је после поименичног гласања са 12 гласова против 3 (5 нису гласали) наредио, да суд онштински скдоии у најкраћем року рачуне касе гробљанске и подпесе их на прегдед комисији, која месечне рачуне судске прегдеда, а комисија ова да известд одбор о своме раду, XI. Председништво износи одбору на решење предлог г. Ђорђа Николића, одборника, с установљењу суда пијачног у вар. Београду. По саслушању овога одбор је оддучио, да се о овоме предлогу већа у идућој одборској седници.