Beogradske opštinske novine

ГОДИНА IX.

-258-

БРОЈ 43

28 16 10 10

, кожа „ иа,мука „ шећера « цемента

2 2 1 1

10

, егавлириЈс I , јексера | , гвозд. носача , вуне овчије петролеја 1 „ олова 1 иагон иасул>а. На савском колосек-у дошло је у 5 шлепова Агенције дунав. паробродског друшгва 1 028 колета разне робе у тежини 162.821 килограма шпоро од главнијих аргикала у овој количини набрајамо: 131.588 клграма вуие 10.250 клграма ! мег. чаура 2,410 клграма празних буради. ! II Провозна радња. Из Аустро-угарске за Бугарску и Турску провезено је 373 вагоиа са 25 585 колета разне робе у тежини 2, 588.061 кгр. На савском колосеку претоварено је из 12 шленова у вагоне 3.958 колета разне робе у тежини 232.185 клграма шпорко Из Бугарске за Аустро-угарску преговарено је из 245 вагона у 8 шлепова Агенције дунав. паробродског друштва 2.450.000 клграма хране. III Извозна радња. Искључиво жељезницом извезено је за инострансгво и то: 4.554 Јком. оваца 39.184 кгр. кожа јагњ. 4.256 „ свиња 55.116 „ сув. шљива 1.111 „ овнова 40.000 „ ражи 880 „ јарчева 40 000 „ костију 586 „ коза 34.713 „ свеж. воћа 155 „ крава 3.600 „ вина обич. 97 „ бивола 1.469 „ бакрастар. 59 „ биволица 402 „ црев. слап. 2248.61 кгр. мекиња 32 „ ракије IV. Манипулација. Беше сведени на 2606 царинских експедиција од овога броја долази и то: На увоз. деклар. 1174 На увоз. амотрат 98 „ извоз. „ 593 „ провоз. „ 243 „ провоз. „ 230 „ поштап. , 126 „ смештишне „ 46 „ пртљажне „ 87 V. Приход. На каси овог месеца пало је па име овог рада и то : 1, Од царине и тавсе 168.183.27 дин. 2, Од обртне порезе 88.921.07 „ Свега 257.104.34 дин. ЦБр- 733. Из канцеларије отаничке царинарнице 1. Октобра 1391 г. у Београду.

САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДС^Е држан 17. Јуна 1891. год. (по СТЕНОГРАФСКИМ БЕЛЕШКАМА.)

(свршетак.) Сима МилићевиК Потребно је да се обраги пажња на прављење тротоара од Еасине на овамо, Плоче су јако размакну ге, да се човек може сногаћи. Том нриликом греба видети какви су услови за предузимача каквим песком да посипље да ли дунавским или колубарским.

Председник. То е ствар комисчје и инжињера. а остали су непадлежпи. Сад има неколико уверења. Чујте. (Секретар чита. За Мијаила Савића бакалског момка (непознат. За г. Мијајла Ранчића практ, министарства пародне нривреде. (доброг владања, средњег стања.) За Јелку Ж. Павла Антонића служи- ј теља болнице (да се суд извести о њој). За Милоша Богдановића пензионара. непознат. За Ракилу А. Мајсторовића. (сиротног стања.) За Милована Мојића надпичара (сиротног. ) За Марију Јовића овд (сиротног). За Вучка Костића овд. (да му се неизда уверење пошго још није свршио са стециштем.) За Персиду Вељковић. (сирогног. За Љубицу Дучић овд. (сиротног) За Јелену Симић овд. (сиротног). За Љубомира Сганојевића члапа народног позоришта. (да му се не изда). За Радојку Петровић удову. (сиротног). За Алексу Радосављевића бив. служигеља Касине. (сиротног). За Милана Миловановића бив. ликерџију. (сирома.) г''1 Дим. Антоновића, Анчику Сивашевић, Соломона Л.еви, Драгу Ђорђевић (суду да сазиа стање) Секретар чига молбе за осуство: Л.азара Поповића чиповника општине (одобрава се ради лечења 1.мес. дана. Драгутина Ђорђевића (одобрава се месец дана ради лечења) Владимира Маџаревића добошара (одобрава му се осуство ради лечења). Прелседник. Ја сам нрошле седнице обећао да ћу изнети на решење опу молбу врачараца за пиротске плоче и то што су нарочито молили да им се приме под из. веспом нарочитом погодбом. Изволте чути молбу њихову и донети решење о томе. (Одавић : читана је већ) Нека се прочита опет. Секретар чита. Председник. Ја сам ово питање изнео због тога што је оно прошасте седнице веома много задржало одбор и изазвало нреиирке, ја сам то нигање упутио једној комисији која се бави примањем плоча ге да ми иоднесе извештај о томе шта она мисли по молби, и она је поднела и ја вас молим да га саслушате. Секретар чита извештај : | С. МилиКевиК. Заиста ми се немамо чега нлашити ако би нримили ову молбу, јер људи сами на себе нрим&ју одговорност и попр^виће све што би се показало рђаво. 1 У осталом ми већ имамо и мањих илоча примљених, на што и ове не би примили ј по јеФтинијоЈ цени од оних ? А. Одавић. Ја сам и прошлог састанка био за го, тим пре што грађани хоће да нлате и што је одржавање тротоара њихова сгвар. Но сад има још и извештај комисије стручњава и кад они тврде да се не коси ! ни са интересима општинсвим ни са чим ј другим, онда ја мислим да не треба да де; батујемо по овоме него да примимо молбу [ и да задовољимо грађане.

Ј. СтанковиИ. Грађани су се сложили да ове илоче ириме. Њих много нема и већипа ће их још сад одма нлатити. А они други положиће полу сад одма а полу доцније. Ја мислим да треба да нримимо ове нлоче. Ђ. НоваковиК. Овај се извештај комисијски коси с ранијом одлувом одборском воја је у рапијој седници донесена. Одбор је се тада обзирао на услове набавве. Сада пак хтело би се да се на основу овог из вештаја одступи од тога а то значи да се ранија одлука нонишги. Ја на то никако не бих могао пристати јер то би значило данас решити једно а сутра друго. У осгалом није ни то никакав разлог шго се вели да плоче плаћају сопственици кућа. За то сам мишљења да осганемо при ранијој одлуци. М. ВелизариИ. Ја мислим да је опшгипа у самоме почетку погрешила кад је правила уговор и примала тај посао на себе. Грађење тротоара ствар је појединаца и сваки је дужан направити га сам иснред своје куће. И вад сад ови људи пристају да приме ове плаче, ми треба да им то дозволимо, јер је то њихово право и да се то не коси с уговором. Ст. ЧађевиК Господо, још у почетву кад сам био позван ради нрегледа нлоча па вад сам се уверио на лицу места да плоче заиста неодговарају дебљини по уговору, ја сам био за го, да се плоче издвоје на оне, које су по уговору, и оне које су од 7 см. дебљине, али су компавгне, ситнозрне масе и мрко сиве боје. Кад сам узео каквоћу да оцењујем, ја сам се потпуно уверио да има плоча овог пешчара|пиротског одличних|за гротоаре. Има плоча и од 6 и 7 см. које би нре нрепоручио него друге од 15 на и 20 см. Ансолутна дебљина неусловљава дуго трајање већ унутарња ваквоћа — компакгност. Неке сам од 15 см. нашао да греба избацити. Ако се опомињу господа одборници, ја сам и онда био за го да се нримају и плоче од 7 см. дебљине али са редуцирањем цене. Ја сам уверен да ће те плоче мрке боје издржати на ввадратпом сантм више при; тисва него кречњав и јаче дебљииа И шго 1 је главно кречњав није угодан за улице а за сгране неби се смео опотребљавати јер се брзо углади и постане као огледало те је опасан за пролазак. I Ту може да стане човева гливота један пад. Кад је давле одбор одлучио, да се држи I апсолугно и слепо уговора, опда је остало питање, да ли људи пред својим имањима могу употребити магеријал добар а но ни! свој цмни. Нас од вречњава вокгга тротоар ' до 14 дин. кадратни метар док пештар вао ! употребљивији за тротоаре кошта ниже. Добар пешчар има преимућство над плочама кречњава и стога шго ће се чиј нити перманентан издатак за босирање тро1 тоара од вречњава чим се површине воливо тодико угладе, а да исвључимо из рачуна падање публике. Најзад мислим да ми неможемо угицатн на кесу појединих грађана, кад ови ако не бољи, раван по каквоћи и доброти. материјал полажу за тротоар појеФтинојцени. ! Сврх свега кречњак који има црвену боју ; ту је гвожђе измешано у мањем или већем проценту са главном масом и гди исто није хомогено прожмано сваки такав камен за