Beogradske opštinske novine

ГОДИНЛ IX.

— 263 -

БРОЈ 44

у којој су нзложили своје стање и молили да им општииа Београдска постав иу њпховој средипи власт сшштинску, да се иравилно иросече нут од ВајФерт ^ве пиваре ка Топчидеру, да се поставе чувари, да им се доведе вода, да им се даде школа и да се становници тих крајева ослободе нлаћања трошарипе прп улазу у варош. Ио прочи -мњу те молбе одбор је решио, да се молиоцима да школа са свина школским потребама, да оиштински чуварк пољски обилазе и чува^у п њина поља и имања, а што се осталих тражења тиче, одбор их не може задовољити пошто интереси вароши и њенога развитка и трговине то не дозвољавају.

општински послови. Исправка. У прошлом броју нашегалиста изашла је белешка иод пасловом „Пресушио бунар", у којој су се ошипвом иера подвукле две круине погрешке. Ирва је погрешка у наслову, који је фебао да гласи „Није пресушио бунар", адругајеу томе, што је казано, да сваки бунар лаје за минут 600 куб. метара воде. Сваки бупар ископан за нов водовод варошки даје 600 куб. метара воде за двадесет и четири часа, а то је она количипа, која је ири истраживању воде и предвиђепа. Молимо паше чшаоце да ово изволе примити к' знању а све редакције, које доносе у својим листовима белешке о општинским пословимд, да ову исправку изволе отштампати. Удружење општинских чиновника у Краљевини Србији. У једном од нрошлих бројева известили смо своје читаоце да су чиновници онштински у Србији намерни да образују друштво ради међусобног усавршавања у своме послу и ради потпомагања у случају бол> сти и смрти а и ради оснивања пензаопог Фонда. Сада смо у стању да објавимо, да се је го друштво коститупсало и прописало правила. која су већ и од надлежне власти к' знању примљепа. Иравила ће се ова кроз дан два отштампати у српским листовима а и засебио. Друштвом ће овим управљати главни одбор у Београду, а контролисаће га контрслпи одбор. Главни се одбор састоји 7 лица а коитролии из 5. У главнот су одбору : Нредседник Никола Ф. Муња, чиноепик општине нишке ; потпредседник Михајло Ерковић секретар општ београдске ; благајник Урош Кузмановић секретар општ. београдс.ке ; секретар и уредник друштвеиог лис^а Милан С. Игрошанац иисар општ. бедградске; чланови: Јанко Пилетић, секретар нишке општине, Љубомир М. Обрепонић и Коста Мијашвић чиновници оцшгинскн. У коптролном су одбору : Нредседник Драгутин Обрадовић, чланони; Миленко Рајковић, Ђорђе Маринковић, Михајло Миличанић и Милија Јоваповић чиновници општински.

Друштво ће ово отпочети дејствовати од I. Новембра 1891 годиие. Моле се сва поштов. уредништва, да ову белешву изволе у свом листу отштампати. Подлистак У идућем броју нродужиће се занимљива иовела „Развалине „ВилдепФилса" Надзорно повереништво. Кад је оно пролетос одбор оиштински решио, да се ј општииа привремено задужи са једпим ми- ; лијуном дииара код једног ов, новчаног завода , за рачун одобреног јој зајма од 10,000.000 за извршење великих њених предузећа одбор је општински тад изабрао и надзорно повереништво. коЈе ће према решењу зборсвом, имати да контролише све издатке, шго се буду чинили из овога зајма па дакле и из ове привремене иозајмице. У то надзорно повереништво изабрата су ова г. г Димитрије Ћирковић, Михаило Павловић, Тодор Михајловнћ, Милаи А. Павловић, Милош Гођевац и Св. Стаменковиђ трговци; Милутин Ј. Марковић, др Марко Т. Леко и Соломон Азријел одборници ; од стапе Владе Његовог Величанства именован је за члана г. Радивој Предић а од Привилеговапе Народне Банке г. Петар Манојловић. Порески одбор еа вар. Београд отпочео је већ рад па разрезу пореза за 1892. год. Исти заседава у здању општин. суда.

САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ држан 26. Јуна 1891. год. (по стенографоким белешкама.) (свршетак.) Председник. Услови су прописани и па основу тих држапа је лицитација. У условима је означено и колико камена треба и које је врсте. Но овде је питање о ономе шго је додирнуо Канетановић и Раденко. Ако нам се доиада поиуда и цена, ми треба да их примимо у начелу; а како општина има много посолва, како је заузета другим радовима, го би опа имала да задржи право да предузме ове послове кад за сходно нађе. Сад дакле имали би да решимо понуду а доцније кад ћемо отпочети посао. И. Цветановић. А да ли се зна пошто су пређе нрављепе оваке калдрме ? (по 20 — 25 и 27 дип. кв. м.) М. МарковиП. Имам пре свега да напоменем да су услови прављени од комисије коју је одбор одредио и одбор ове услозе одобрио као и то да се сад има решити да ли нам се понуђена цепа допада или не или да ли па исгу пристајемо. А што се тиче овога другога питања одобравамо ли лицитацију, мислим да према овоме шго је досад по овој ствари урађено немамо никаква разлога да је не одобримо а кад ћемо приступиги остварењу овога посла

за коју лицитацију одобравами то ће разуме се зависити од прилика у нашим онштинским нредузећима. На напомепу Раденка односпо камена имам да кажем да је овде у условима стављено да камен буде из Србије, али није могућност искључена да буде са стране ако се они у Голунцу или другом месту за,тегну у ценама и траже за мајдан оно што им се илатити не може. У осталом ми смо већ покушавали да нримимо српски камеп и ви сте видели какве смо муке и неку врсгу уцењивања претрпили од сграпе лиФерапата. Ма да и сам волем да се све ради у Србији и од српских производа и прерађевина инак пе могу као одборник дозволити да се тим штете интереси општински од појединих лица који воде рачуна само о својим личпим интересима. К. Б. МихаиловиК. Ми сио већ једном решили били да можемо нримати и камен са стране и сад пам остаје да ово решимо у начелу а кад будемо закључили зајам, тада ћемо казати кад да се отночне рад. Председник. Усвајате ли иопуду с тим ограничењем да онштипа задржава себи право да одреди кад ће се почети рад ? (усваја се). Ја сам вак прошле седнице изнео питање о Д-ру Николићу па је осгављено да се реши у данашњој седници: хоћемо ли га још задржати у опшгинској служби нли не. Г. Д-р Никола Николић због свога попашања и вршења службе кажњен је већ једном с 15-то дневном платом. Но сем 1е кривице оп је учипио и нове и одбор зна јући за те, више пута подизао је глас свој противу председништва које га грпи у служби. Има један случај где је оп ишао да нрегледа једно умрло дете некоме човеку у Палилули па је се том приликом врло незгодно понашао, да се пајблаже изразим, јер је дете дрмусао и није дозволио да се сахрани и ако су људи који су ту били нрисутни докашвали, даје дете већ дза данамргво па је чак и сведоцима то доказивано. И за то наравно заслуживао би казну. Сад решиге како налазиге за сходно. Пристаје те ли да се отпусти ? Р. ДраговиК. Ја мислим да у опппе треба да утврдимо : ко Је од општипских службеника једном кажњен да се при другој кривици отпусти. (Цвегановић се с тим слаже). Н. Р. Поиовић. Место овога лекара ја предлажем да се узме у службу Д-р. Змај Јован Јовановић наш омиљени и иознати песник и лекар. (— И Одавић, и председник и М. Велизарић слажу се потпуно с предлогом но с тим да се он има умолиги да се"службе прими и да ^се прими впн конкурса иначе се неће јавити па конкурс. Но пошго је предлог нов, то'да се одложи решавање за идућу седницу а дотле ће председник и с њиме говорити. Иредсрдник. Прошле седнице одбијена јо лицитација о даввњу кијоска на калимсгдану и нрописани су услови за држање нове. Г. Наума Ниволића бакалина син понудио је за један кијоск зв ово лето 170 дин. (одобрава се). Сад долази нредлог Мијаала Јанковића да се и боза оптереги трошарином.