Beogradske opštinske novine

БРОЈ 3.

ГОЛ. X,

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: па годину 6 дии. пола године 3 дип. за стране земље иа годину .... 9 дин.

Неделва 12. Јануара 1892.

Цена је огласпка 6 дин. нара од врсте Претнлату ваља слати упутницом на општински суд а све коресподендије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Ненлаћена нисма не прнмају св.

|Нћ.|1 «|Ц1,о.,

иЦ|иН|||||,„>1п |П||Лћи1№

*»*<•« ЛЛ-,,.. г,!НММ1. т

И 1Е> Е Д Б ^ 5 Т иитерееу здравља овдаши.ег грађанства а па основу тачке 6. члана 86. закооа о општилама, суд општине вароши Београда Н а р е ђ у ј е: I. Да од 1. Јапуара 1892. год. поред месара још и сва опа лица, која кољу с/гоку за распродају, као: механџије, каФеџије, гостионичари, кувари, печењари и други, врша клање стоке на општинској клапици. II. За клаае стоке одређује се ово време: крупна стока клаће се од 1. Маја до 1. Септембра од 4 до 8 часова по подне, а 1. Сеитембра до 1. Маја од 8 пре до 5 часова по подне. Ситна стока, као и свиње, клаће се од 2 до 8 часова изјутра и то од 1. Априла до 1. Сеитембра, а од 1. Сеитембра до 1. Априла од 8 пре до б часова по подне. Овим се одређено време за кдање стоке, у члану XIV. правила о ссободном клању стоке, измењује. III. За наплату аренде одређени чиновнпк издаваће клачима упутнице искључиво за клање стоке на општинској клапици. IV. Ко би се од клача огрешио о ову наредбу казниће се према XVI. и XVII. члану правила о слободном клању стоке и казненог еаконика. Из седнице суда општипе вароши Београда АБр. 4906. — 31. Децембра 1891. године.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 108. редовни САстдма^ !>. Децембра 1891 године. Председавао нредседник г. М. Р. Маринковић, од одборпика били: г.г. М. Јоваповић, В. Виторовић, Ђ. Нииолип, М. Ј.лковић, К. В. Мнхајловић. Ф. Васиљевић, Љуб. Јоваиовић, К. II. Михајловић, М. Капетаповић. Р. Ћирковић, А. Ј. Одаиић, Ст. Чађевић, Р. Драговић, Ђ. Дпмитријевић, М. Велизарић, Ђ. С. Новаковић, Д. Најдаиовић, И. Цветаповић, Л. Дагековић. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 4. Децембра 1891. год. и у одлуци 805. учишена је допуна, да се одбор општински огра ђује од сваких пребациоања од стране друштва абог одуговлачења решења о његовом тражењу II. Одборник г. Мата Јовановић, саслушавши од луку одборску ОД 4. Дец. 1891. год. АБр. 3218 о враћању неправнлно наплаћене мерине М. С

Начићу, ирема решењу министарства нар. иривреде, примећује, да министарство није надлежно да о овоме решава, већ једино државни савет, као стални окружни одбор за вар. Веоград. По саслушању овога одбор је одлучио да ову ствар извиде г.г. 'Борђе С. Новаковић и Мата Јоваповић одборници и одбору реФеришу. III. Одборник г. Раденко Драговић примећује, Да је цена брашну и житу знатно спала, и да би требало, да се цена хлебу спусти. По саслушању овога одбор је одлучио, да се о овоме у идућој седници решава. IV. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд. АБр. 4363,, 4396. 4397., којим се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица и молбе Д ра Марка Т. Лека, СБр. 19.501 којом тража уверење ^ свом породичиом односу одбор је.изјавио, да су Милица Ј. Миодраговића и Милан Димитријевић, адвокат, доброг владања и доброг имовног стања, да је Петар Јовановић кафеџија, средњег имовног стања, а да му је његово владање непознато и да се Д-ру Марку Т Леку изда тражено уверење. V. Председник износи одбору на решење акт истражног судије за вар, Београд, којим тражи да одбор општинеки изабере присутнике при испитивању кривичних дела за идућу 1892 год. По прочитању тога акта АБр. 4393 одбор је иаабрао ова лица за присутнике при испитивању кривичиих дела за идићу 1892. год. *) VI. Нредседник извештава одбор, да су сталне комисије за надзор при грађењу електричног осветлења и трамваја у вар. Београду биле на лицу места и увериле се, да је нредузимач грађење отпочео у уговором остављеном му року, као и да су комисије поднеле о томе извештај. По прочитању тих извештаја АБр 2651—2914 као и одвојеног мњења г. Стевана Чађевића члана комисије за надзор при грађењу тамваја, одбор је примио к знању оба извештаја с тим, да се предузимачу препоручи солидност у раду и да се оба извештаја објаве у општ. новинама.

110. ВАНРЕДИИ САСТАНА^ 18. Децембра 1891. год. Предссдавао председпик г. Милов. Р. Маринковнћ, од одборника бпли: г. г. Ф. Васиљевић, Дазар Далковић. Р. Петровић. Љ.Јоваиовић, В. Виторовић, М. Капетааовић, А. Одавић, Р. Ђирковић Ђ. Николић, М. Велизарић, Коста Д. Главинић, С. Азриел, Р. Драговић. Дим Најдановић, К. П. Михајловић, Јов. Тадић. 1 Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 9. децем. 1891. год. и у одлуци

*) Лица која су из су у прошлом бр ју-

за ирисутннке штампана

Бр. 810 учињена је измепа, да па место Рист е Петровића каФеџије, буде присутник за кварт дорћолски Јованче Ристић каФеџија. 11. Члап суда Сн. Карапепшћ на основу чл. 34, тачке 7. зак. о оншт. извештава одбор, да је збор грађана београдских. држан 13. дец. 1891. год. по решењу општ. суда од 9. дец. 1891.[год. АБр 4395. изабрао за 1892. и 1893. год. за нредседседника општ. вар. Београда г. Милована Р. Маринковића, досадањег председника, за чланове суда : г. г. Јову Антонијевића, Димитрија Вељковића и Јована Илића досадање кметовске помоћнике; а за кметовске помоћнике г. г. Косту Чупића, Андру Надеждића, Младена П. Тодоровића и Данила Чоикића, досадање кметовске помоћникс; да ново нзабрати имају према чл. 35. зак. о општинама да ноложе прописну заклетву пред одбором општинским. По саслушању овога новоизабрати положише пред свештеником законом прописану заклатву пред одбором, који је примио к знању како изветтај тако и полагање заклетве. Ш. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд, АБр. 4432, 4430, 4453, 4367, 4433 4431, 4470, 4469, 4413, 4452, и авт првостепеног суда за варош Београд, АБр. 4851, којим се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да еу му Михајло Николић, Даница Ј. Глумац, Сава Јовановић, Даринка Петровић, Светозар Милетић, Владислав Живановић, Ђура Маринковић, Петар Јовановић непознати; да су Тома 'Кирковић и Стеван Добривојевић доброг владања и доброг имовног стања; да су Коста Тодоровић, Свет. ! Швабић, Спасоје Костић, Ђока Богдановић до1 брог владања и доброг имовног стања; да су | Драгутин Илић, Милош Ђурић Никола Јербић, | и Јован Димитријевић доброг владања а слабог имовног стања; да се првостепени суд за уверење о владању и имовом стању за Светозара Трифунца обрати алексиначкој општини, пошто је он те општине грађанин. IV Председник износи одбору на мишљење мол бе, којим се траже уверења о имоввом стању, По прочитању тих молби АБр. 4450, СБр. 19051, 19411, 19621, 19479, 19521, 19625, АБр. 4447, СБр- 19152, 19254, 19127, 19518, 19395, 19542, одбор је изјавио мишлење, да се молиоцкма Лепосави Т. Анђелковић, Срећку Петровићу, Тодору Анђелковићу, Јовану Коцићу, Депосави М. Јанчић, Никодију 'Борђевнћу и Данилу А. Павловићу, може дати тражено уверење, да се суд претходно увери о имовном стању молилаПа Нат Палићеве, Миле Николић, Магдалене Стругачевић, Наума Борђевића, Велимира и Симе Ђорђевића, Јелене Божановић и Јелене Недељковић па тек онда да им изд» тражено уверење.