Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 14. ✓V ЧЛА^ \А/у—' -ЛЛУ ЧЛЛ/ Ч/Х' -4 -' ЧАЛ/" -уч/ч/' 8. Поштованим читаоцима познато је каквом ме је жестином напао г. Ст. због тога што сам за пример навео како је ел. осветљење у Темишвару несигурно. Сви ти папади основали су се на претпоставци, да се у Темишвару производи електр. воденом снагом. Пошто сам довазао да је та претпоставка г. Ст. погрешна, одбранио сам се од свију његових неоснованих напада. А за онај подагак из извештаја познате општ. комисије, за који г. Ст. вели, да је непоуздан, имам да приметим, да је г. Ст. а пе ја из гога податка извео закључак, да се у Темишвару производи електрицитет воденом снагом и према томе сва одговорност и пада на њега. 9. На питање, зашто се вода Саве и Дунава не би могла употребити као мотор, г. Ст. одговора : „како је врло слаби пад Саве и Дунава веома незгодан за окретање динамо-машина, које се више стотипа пута у мипуту морају окретати." Што се пада Саве и Дунава тиче, ја сам се усудио да нримегим да се и гим падом код велике количине воде ,,трансмисаоним системом" може добити снага, која је у стању да покреће динамо-машине и „више стогииа нута у минуту". И у Паризу и Бечу и Пешти пије се но свој прилици одустало од употребе водене снаге једино због малога пада воде, но ће бити других узрока, и кад сам г. Ст. као стручњака. запитао за те узроке, онда је г. Ст. могао или биги тако добар на да нам каже те узроке, или ме је могао просто, али ипак без вицева и нападања одбити и неузимати моје питање у поступак. 10 За то, што сам морао да се браним од неоснованих напада г. Ст. и том приликом да доказујем како нисам опакав непријатељ наше општине као што је г. Ст. нокушао да ме престави, зато ми г. Сг. сад пребацује, као да ја држим да сам „већи иријатељ општипе и од комисије и од целога одбора с председпиком." То пребацивање г. Ст. сасвим је неосновапо, јер говор о пријатељсгву према општини изазвао је сам г. Ст. Ма да сам у мојој првој и другој одбрапи и сувише јасно, Факгама доказао, како су напади г. Ст. до крајпости ноосновани, при свем том тражи сад г. Ст, да изнесем још какав „пов доказ у корист онога што тврдим" На то имам г. Ст. да одговорим ово: Иека он изволи Фактама а не вицевима нрво да обори оне доказе, које сам до сад у одбранама мојим изнео , на носле може имаги права да тражи и неке нове доказе, а док то не буде у стању да учини, најбоље ће бити да ћути. Ако би г. Сг. ипак наставио да овај разговор ц даље онако води као што га је до сад водио, онда нека се зна, да је ово моја завршна реч. Др. Марко Т. Леко.

ЈАВНА ЗАХВА/1Н0СТ „Београдска Читаоница " у прошлој години добила је, по један примерак на поклон, ове летописе и часописе: Л.етопис ,,Срнске Матице", Просветпи Гласник, Домаћица, Војни Службени Лист, Витез, Српске Новипе, Одјек, Српска Независносг, Мале Новине, Велика Србија, Београдске Општинске Новине, Српски За-

162 натлија, Весник Општине Крагујевачке, Ваљевски Гласник, Глас Народа, Тимочанин, Српска Застава, Дневии Л.ист, Видело, Таково, Стрела, Рускха Вћдомости, СлавлнсТ! Извнеспа, Московста Вћдомости и Морскои Сбориикв. У име управе ,,Београдске Читаонице" изјављујем уредништвима свих ових листова најискренију захвалност. Бибдиотекар „Београдске Читаонице, 1 Арса Ж. ИлиБ правник

п о к л и ч СРПСКИМ РОДОЉУВИМА. Општина вароши Београд I примила је Панчићеву статуу, коју је израиио наш одлични и родољубиви уметннк г. г Бока Јовановић с тим, да је општина има поставити у парку на великој пијаци о свом трошку и сгарати се о њеном одржању. Но да би се трошкови око саливања статуе могли иснлатиги г. Ђока Јовановић обратио се молбом општини вароши Београда, те да она прикупља добровољне прилоге. Општина вароши Београда примила је на себе ово прикупљање Тога ради општиеа се обраћа на све српске родољубе у оишге, ма где они били, да притекну у помоћ прилозима ради саливене статуе великог Панчића. Нарочито се општина обраћа ученицимавеликогпокојника, данашњим носиоцима мисли Панчићевих, славом увенчаних. Исто се тако обраћа нагаим удружењима и јавним корпорацијама, да помогну нашег врлог уметника али и докажу да поштују своје великане, јер ко заборавља заслуге трудбеника славом увенчаних на иољу пауке, није достојан, да их има. Од општине вароши Београда 29. Фебруара 1892. год. АБр. 4119.

ОПШТИНСКЕ Л.ИЦИТАЦИЈЕ У грађевинском оделењу Суда ово општинског у панђелиној кући па марвепој пијаци, држаће се следеће јавне усмене лицигације, на дан 1. Априла тек. год. и то. Од 9. до 12. сати пре подпе за израду 20. коњсвих и 20 воловских кола." Од 8. до 6 саги после подне за израду 15. коњских и 15 воловских кола нотребних за комору: Прва лицигација држаће се у једну а друга у две групе. Кауција за прву лилитацију и то: за коњска кола 760. а воловска 640 динара, а за другу и то: За коњска кола 570. а за воловска 480. динара у готовом новцу или у државпим папирима а странци цолажу дуплу кауцију: Ближи услови, предрачуп и план могу се видети у номенутој канцеларији сваког радпог дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда општ. вар. Београда ГБр235 13. Марта 1892 год. 7 Београду.

ГОД0НА X. У • грађевинском оделењу суда ово општинског у Панђелиној кући на марвеној пијаци држаће се сљедеће јавпе усмене лицитације и то: I На дан 31. Марта тек. год. од 9. до 12. сати пре подне за отконавање земље у „Марковој" улици. Кауција 170. дипара. П На дан 31. Марта тек. год. од 8. до^ 6. сати после подне за грпђење калдрме ломљепим и дотераним каменом у „Марковој ц улици. Кауција 1200 динара. III На дан 10. Априла тек. год од 9. до 12. сати нре подпе за грађење тротоара у „Марковој" улици. Кауција 100 динара. Све кауције полажу се у готовом новцу или државеим папирима. Ближи услови могу се видити у поменутом оделењу сваког дана за време капцелариско и пра лнцитацији. Од стране Суда општине вар. Београда ПБр, 383: 17. Марта 1892 год. у Београду. Суд општине вар. Београда на дан 3 Априла ове год. дажаће јавну усмену лицитацију за давање под закуп 8 плаца за смештај купатила па обали савској. Лицитација ће се држати у рачуноводству суда општине београдске од 8 до 12 сати пре подне у које ће се време и закључити. Кауцију полажу српски грађани 100 а страни поданици 200 динара, у готовом новцу или државним папирима од вредности. Из рачунов^дства суда општине вароши Београда 25. Марта 1892 год. СБр. 2500.

Пошто па држаној лицитацији па дан 21 тек. мес. за откопавање земље преко палилулског трга, није био довољан број лицитаната то ће се лицитација ова, попово на дап 30 Марта тек. год. од 3 до 6 сати после подне држати у грађевинском оделењу суда ово општинског у Панђелкној кући па марвеном тргу. Кауција 260 динара у готовом новцу или у државним папирима. Ближи услови могу се видети у поменутом оделењу сваког радног дана за време канцеларијгко и при лицитацији. Од отране суда опшгинз вар. Београда ГБр. 421, 27 Марта 1832 год у Бзограду.

На дан 21-огАприла тек, год. држаће се у грађевинском оделењу суда ово-општинског у Папђелиној кући на марвеном тргу ОФертама лицитзција за грађење основне школе за Дунавски крај ове вароши^ Оферти ће се примаги од 9—12 а отвори ће се тачно у 12. сати у подне. Кауција 16.500 дивара. Странци полажу дуплу кауцију.