Beogradske opštinske novine

ГОДИНА_Х. ^ _ 9. У почетку ове полемике, изгледало је да г. Марко није бог зна колико посвећеи у извесна чисто техничка питања, која ■се одноее на употребу воде као мотор. Међу тим, доцније се видело, да је та непосвећеност била само привидна. Г. Марко износећи, да не знам механику ни колико ђаци наше реалке, показује на најозбиљнији начин да се ма како пад био слаб, само ако је количипа воде довољна, може добити произвољан број обрта динамо машипа згодном трансмисијом. Тимејег. Марко изненада изпео своје дубоко и високо познавање техничких питања, а тиме је у исти мах и то с нравом пребацио свима стручним техничарима из комисије и одбора, како све то оии нису знали, па су се зато и огрешили о интересе општинске не узевши воду из Саве и Дунава као мотор. На овако озбиљпе и основане прекоре г. Маркове није ми остало ништа друго него да се извиним, што ни ми ни Француски, ни аустриски па ни маџарски инжињери, нису могли употребити воду као мотор, једино за то, што нису знали, за грансмисиоаи систем г. Марков и да ћемо се сви у будуће чувати да још један пут такву ногрешку учинимо. И заиста шта сам друго могао одговорити г. Марку, који држи, да боље зна механику но сви европски инжињери, па критикујући рад наше комисије критикује у исти мах и све опе техничаре, који су подизали ел. централе поред великих река а нису узели воду као мотор ? 10. Које пажљиво пратио ову полемику коју је изазвао г. Марко сложиће се самном, да је г. Марко хтео по што по то да своје име веже за увођење тога осветљења. Па кад то није могао учиниги помагањем целог предузећа, а он се бар задовољио отеживањем и сметањем. Што пак г. Марко на завршетку свога последњег одговора вели, дајеисувише јасно, Фактима доказао, како •су моји „напади )> неосновани и како ја нисам успео да одбоим те његове доказе, ја држнм да је најбоље оставити читаоцима да они пресуде и да неби било ни најмање хришћански, кад би ту његову самообману ма и пајмање кварио.*) Ђ. М. СтанојевиЂ

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ На дан 21-ог Аирила тек. год. држаће •се у граћевинском оделењу суда ово-оншгинског у Панђелиној кући на марвеном тргу ОФертална лицитација за грађење основне школе за Дунавски крај ове вароши. Оферти ће се примати од 9—12 а отвориће се тачно у 12. сати у подне. Кауција 16.500 динара. Странци полажу дуплу кауцију. Оферти се имају снабдети са прописним маркама. Ближи услови и остала техничка документа могу се видиги у поменутом оделењу сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од отране суда ошптине вар. Београда ГБр410 21. Марта 1892 год.

*) Напомена. Сматрамо за своју дужност да папоменемо, да се IV одговором г. Станојеваћа заврцгује полемика по овом предмету у нашем листу. Ур.

_ - 185_У гра^евинском оделењу Суда ово општипског, у Панђелиној кући па марвеном тргу, држаће се следеће јавне усмене лицитације : I. На дан 22. тек. мца. од 9 до 12 сати пре подне за откоповање земље и полагање трогоара у Кастриотовој улици. Кауција 200 динара. и II. На дан 27. тек. мца. од 9 до 12 сати пре подне за грађење калдрме ломљеним каменом и полагање тротоара у Крунској улици. Кауција 250 динара. Кауције се полажу у готовом новцу или у државним папирима. Ближи услови могу се видити у поменутом оделењу, сваког радног дана за време хганцеларијско и при лицитацији. Од страке Суда олштине Бар. Београда ГБр. 507. 8. Априла 1892 год. у Београду.

Суд општине вароши Београда на дап 14. Априла ове год. држаће јавну усмену лицитацију за давање под закуп (3) три плаца за смештај илиџе на обали савској. Лицихација ћа се држати у рачуноводству суда општине вароши Београда од 8 до 12 сати пре подне у које ће се време и закључити. Кауцију полажу срнски грађани 100. а страни поданици 200. динара у готовом новцу или у државним папирима од вредности. Из рачуноводотва суда општине вароши Београда 10 Априла 1892 год. СБр. 2500.

У грађевинском оделењу Суда ово оиштинског, у Панђелиној кући на марвеној пијаци , држаће се следећ јавне усмене лицитације и то: I На дан 28 тек. мца од 3 до 6 сати по подне за откопавање земље и полагање тротоара у лепеничкој и которској улици. Кауција 100. динара II На дап 29 тек, мца од 3 до 6 сати после подне за набавку 4000. Квадратних метара тротоарских плоча, Кауција 4000. динара Кауције се полажу у готовом повцу или у државним папирма. Ближи услови могу се видети у помепутом оделењу сваког радног дана за време канцеларијско и нри лицигацији. Од стране Суда општ. вар.Београда ГБр. 420 и 465, 10. Априла 1892 год. у Београду.

П 0 к л и ч СРПСКИМ РОДОЉУБИМА

Општина вароши Београда примила је Панчићеву статуу, коју је израиио наш одлични и родољубиви уметннк г. ТЗока Јовановић с тим,'да је општина има поста-

БРОЈ 16 ; вити у парку на великој пијаци о свом трошку и старати се о њепом одржању. Но да би се трошкови око саливања статуе могли исплатити г. ТЈока Јовановић обратио се молбом општипи вароши Београда, те да она прикупља добровољне прилоге. Општина вароши Београда примила је на себе ово прикупљање. Тога ради општина се обраћа на све српске родољубе у ошпте, ма где опи били, да пригекну у помоћ прилозима ради саливене статуе великог Панчића. Нарочито се општина обраћа ученицимавеликогпокојника, данашњим носиоцима мисли Панчићевих, славом увенчаних. Исто се тако обраћа нашим удружењима и јавним корпорацијама, да помогну нашег врлог уметника али и докажу да поштују своје великане, јер ко заборавља заслуге трудбеника славом увенчаних на пољу пауке, није достојан, да их има. Од општине вароши Београда 29. Фебруара 1882. год АБр. 4110.

I. БАНРЕДНИ САСТАНМ ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (извод ИЗ СТЕНОГР. БЕЛЕЖАКД)" држан 4. Јануара 1892. г. у Бзограду. Председавао председник Милован Р, Маринковић. — Председник отварајући састанак позва секретар да прочита последњи протокол. — Секретар прочита. — Протокол се се прими после незнатних исправака. — Председник наглашујући, да је сад почетак рада одборског и да је остало много перешених из прошле годипе, моли одбор, да репш у које дане и часове да се држе редовне седнице одборске. (Настаје споразумевање). — После споразумевања: — Председиик пита, да ли да се сазивају одборске седнице за 5 и по часова тако да се одбор скупи до 6 часова. — Одбор иристаје. Пристајете ли да се седнице држе четвртком. — Одбор аристаје. — Председник јавља да треба да се закуне одборник Соломон Азриел. — Соломон Азриел прочита пред одбором законом прописану заклетву. — Председник позва секретара да прочита извештај комисије о стању опшгинских каса. — Секретар прочита извештај комисије о стању општин. каса. — Соломон Азриел тврди да при прегледу гробљанске касе нису нашли ни ситне паре, сем две или три признанице на 49 динара, по којима је благајник г. Банковић учинио позајмицу из гробљанске касе за другу, и ако нема никаквог одобрења нити наређења. — Председник мисли да он има једно генерално одобрење из раније, но то ће се извидити. — Ђока Новаковић чуди се да је извештај о овоме издатку учињен код главпе касе, кад је требао код гробљапске. — Председник налази да треба да се прочита целокупно извешће о гробљанској каси, па онда да се отпочне дебата. — Председник позва секретара да прочита два извешгаја: за водоводну благајну