Beogradske opštinske novine

ГОДПНЛ X. — Председник тврди да ће се за три године за кирију добити толико колико се да за грађевину. — Никола X. Попови^ је мишљења, да се на томе што пре ради да се добије право својине на овом земљиште. — Др. Марко Леко је противан да се ова лидитација сад одобри. — Раденко Драгојеви^ сматра да треба да се реши, одобрава ли се лицитација или не ? — МиЂа Петровић мисли да не треба бити нротив зидања. — Председник изјављује да ће, лицитанту вратити кауцију ако одбор нађе за потребно, да се зграда не зида све дотле, док се не добије ираво својине па поменуто земљиште. — Миђа Петровиђ тражи да се по по, дацима, који су на расположењу, израчупада ли ће бити рачуна да се зида зграда или не? према томе да се поступи, -— Председник саопштава, да је ту управпик, па ће он дати рачун. (Управник трошарине гврди да се за годину дана може добити кирије 20.000 дин.) — Коста Главинић налази, да је овде питање, хоће ли се одобрити лицитација или не ? Тврди, да је општина дужпа да сагради магацин, те на тај начин олакша манипулацију и управи трошаринској. С тога мисли, да треба подигнути што пре магацин. — Светозар БоториЂ мисли, да не би требало одобриги лицитацију све дотле, док не би министар Финанснја уступио то земљиште општини за 15 година. — Мата Јованови1ј сматра, да зидање зграде не треба везивати за одобрење лицитације, пошто је зграда као и установа трошарине привремена. — Мића ПетровиЂ налази, да ио овоме не би требало ништа радити а председник да се замоли да поради, пе би ли од државе добили ово земљиште бесплатно или под закуп за више година. — Коста Главинић сматра, да ће подигнуће ове зграде бити привремено, док се на гребену калимегданском не сазидају ! подруми, где би се могло вино сместити. — Филип Васиљевић мисли, да овај магацин треба правити, јер ће се по рачуну управника трошарине рентирати. — Св. Боторић пе налази да ће бити приход од ^0.000 дипара, те је за то, да се ова лицитација не одобри, него друга држи. — Мика БанковиЂ мисли да треба или добити оно земљиште бесплатно у својину илп под закуп за више година, па одобравати лицитацију. — Марко Велизарнћ сматра, да главни разлог, зашто се одобрило зидање, лежи у томе, што се управа трошарине често тужила, да насгаје штета што трговина с вином није на једном месту сконцентрисана. Поред тога биће и прихода, те је с тога да се одобра лицитација с тим, што ће се употребити обичан креч место хидрауличног. — Гавра Брки~ћ жели да зна, колика би се кирија наплаћивала на ниће које лежи У магацину, те да се добије сума од 20.000 динара. — Председник папомиње, да управник трошарине каже да ће се наплаћивати од хектолитра, Даље, налази да не треба^бити противан овоме закону, кад на њега трговци пристају.

— 187 —• Милутин Маркови-ћ налази, да је ово питање расправљено с рачунског гледишта и сад нема смисла мешати ово питање о одобрењу лицитације и својине земљишга. ТПто се тиче одобрења лицитације мисли, да треба одредити другу, те да се зида с обичним кречом. — Андра ОдавиЂ мисли да сад треба решити питање о лицитацији Што се тиче лицитације нити Је да се одобри, нити да се не одобри, јер лако може бити друга лицитација скупља. — Коста Главини-ћ је за то, да се одмах држи нова лицитација, али за што ће бити јевтинија. — Никола Р. Поповић гласаће и овом приликом «за" подизање магацина, јер ће за општину пастати тројака корист, прво, у облику лежарине, друго, што ће се контролисати трговци и, треће, што се опшгина ангажује на једио месго на важном положају. Шго се тдче лицитације, оп је да се не одобри ; него да се друга распише у што краћем року. — Илија Ђорђевић је мишлења, да треба иродужити рок закупа, али да се одобри лицитација с тим, да се магацин зида обичним кречом, јер је јевтиније. — Председник је изнео на дневни ред ово питање, сматрајући да ће интерес општине бити боље заштићен, ако овај предузимач остане, ставља ово питање на гласање: које за то да се ова лицитацији одобри, гласаће ,за" ; а ко је да се држи друга лицитација, гласаће „против". — Председник саопштавајући да је гласало 18 против. 13 за и један се уздржао од гласања, оглашује да је лицитација одбачена. — Светозар Боторић пита, у коме времену да се држи лицитација. — Председник одговара, да мисли што пре и да се зида место хидрауличког креча обичним. Молим вас да чујете акт за избор поротника за 1892. годину. — Секретар прочита — Председник. Изволте чути имена кандидата (види протоколе одборских седница). — Сад је у дпевном реду једно питање о храни спромашних војника. Одбор је решио да се нанлати извесна сума новаца, па преда команданту, а ако се што не могне наплатити, да се плати из општинске касе, Молим вас, да донесете одлуку, да се та циФра исплати из партије за непредвиђене трошкове. — Јован Ђорић тврди да се та наплата пије ни тражила. — Гавра БркиЂ слаже се с Ђорићем. — Др. Марко Леко мисли да би добро било позвати их преко новина. — Председник моли, да се издатак одобри, а наћи ће се начин, како да се пронађу ти људи и судским путем нанлата изврши. — Др. Павле ПоповиЂ је за то да се одобри издагак, јер је законом наређено да општина ово плати. — Светозар Боторић одобрава издатак но с тим, да председиик нареди одељцима, да пронађу што пре ове људе. — Коста Главиниђ такође одобрава издатак, па после да се постарамо да паплату извршимо. — Председник пита, усваја ли одбор овај издатак исолате из партнје за непредвиђене трошкове с тим, да се после прикупља новац од дужних лица.

БРОЈ 16. __ Одбор иристаје. Пре него се заврши седница председник даде реч Николи Вулковићу. — Никзла ВулковиЈј изјављује да данас у београдској општини настају крупни радови на препорођењу Београда. Ови радови стоје у вези с великим издатцима. Извршују се реФорме о водоводу, електричном осветлењу и т. д. који стају на милионе и доцније генерације имаће да плаћају. Уз овај , посао на прво место стоје одговорни од! борници. С тога тражи, да председник звапично о томе извештава, у колико је шта урађено, као и пошто се сад свршава рачунска годипа, то колико је шта наплаћено, а колико је остало на дугу, — Председник сматра за своју дужност, да изјави пред одбором, да је о овоме мислио, нарочпто с тога, да се нови чланови одбори упознају с послом. Тога ради је издао потребне наредбе по свима одељцима е мисли да до 20. овог мес. упозна одбор са евима појединостима, Но ов мисди ; да одбор треба да му одобри да се тај извештај печага, те да се и ширем кругу грађанства стави до знања. (Чује се; одобравамо. Врло добро.) Састанак је трајао до 10 час. по подне.

држан 9' Јануара 1392. године у Београду.

Председавао Председник Општине Милован Маринковић. — Председник отварајући састанак, позва секретара да прочита записник прошле седпице. — Секретар прочита. После примедаба Николе X. Поповића и Соломона Азријела Одбор усваја зааисник. — Председнин позива Косту Б. Михајловића одборника да се закуне. — Коста Б. МихајловиЂ полаже законом прописану заклетву. — Иредседник саопштава, да је лицитација о давање права на изношење ђубрета остала на Милану Михајиловићу за 856 дин. за теразиски кварт, за 44:'5 дин. мање, али под тежим условима. Одбор иристаје За тим саопштава записник лицитације о давању под закуп изношење ђубрета за варошки кварт, по коме је она остала на Радовану Антићу за 1810 дин., дакле више за 209 дин. — Ђока Нешић тврди да је ова лицитација држана неправилно и несавесно. Ради тога наводи, да је један одборник поднео писмен уговор извршиоца лицитације, по коме излази, да је он ортак. — Председник изјављује, да му је такав акт ноднесен, по да је један од уговорача безиаен, те то нису никакви докази. У осталом овде је питање, одобрава ли се лицитација или не ? — Андра Одавиђ сматра да овде нема несавесности нарочито с тога. што је добијена већа свота новаца. — Поп Таса Кепетан СпасиЂ одобрава лицитацију. Одбор одобрава лицитацију. — Секретар чита записник лицитације за откопавање земље у једренској улици. — Коста ГлавиниЂ и Вел.а Тодоровић налазе да је лицитација скупа и траже да се лицитације држе под јачом контролом. — Председник изјављује, да ће ово ући у записник, а односно тога, да ли вреди