Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X. по вароиш говори, да је пре неколико дана | ухваћено једно кријумчарено месо код извесног месара и да тај месар кријумчари под печатом контролорским и под марком. Уваћен је, вели се, на лицу места и нашло се и месо и олово и канап и све. Пита; да ли је то познато општинском суду и да ли је што рађено. Председник. Одгоиара да ретко који дан прође а да се не ухвати по који кријумчар, али незна па кога мисли Гаврајер се воде спискови кријумчара и чим се ко ухвати с њиме се поступа ио закону одузима му се месо и г. д. ц даље се ради шта треба. Било је случаја да је код једнога ухваћено месо које Је било обележено пеком бојом као да је маркирано али та боја није истинита него је употребљена само да завара очи. Даље приметило се је да се употребљава оно олово које се на кланицама употребљава као пломба, али и то разврнуто и употребљено. То је све одузето и с кривцем по закону поступљено. Викола Вулковић. Поводом овога изјављ УЈе, да је дазнао, да има у општини неки контролор који ортакује са касапима у кријумчарењу и обраћа пажњу председника на тог контролора. Андра ОдавиК. И он изјављује да је дознао да има много несавесности односно контролисања кријумчара. Вели, да је дознао да је на пеколико места нађено по продавницама бобичавог меса, снабдевеног лекаревом марком као здраво. Еоста Б. МијајловиК. И он изјављује да је налазио бобичавог меса. Председник. Изјављује да ће ствар извидети и одбор известити. Ђока ВешиК. Мисли да би се пре дошло до истине, кад би се одредила комисија за извиђај ових злоупотреба. Раденко ДраговиК. Предлаже, да се сачека резултат извештај председникова, па опда одређивати комисију. Гавра БркиК. Потпомаже предлог Ђ. Нешића. А. Одавић. И ов тражи комисију за извиђај ових злоупогреба. Мата ЈовшовиК. Противан је одређивању комисије, док сам суд не доврши истрагу па ако нађе одбор да није добро исИ наш омиљени песнпк Змај Јован Јовановић поздравио је госта са песмом, коју је потресеним гласом сам прочитао. Песма та овако тласи: П о 3 Д Р А В НИКОЛИ ТЕСЛИ при доласку ну у Београд.

Не знам шта је, је л' суштина Ил' то чини само мис'о, Чкм смо чула: долазиш нам, Одмах си нас електрнс'о. На шго лшце сароводнице! Електрика јурм широм, Вахдухом ће бити споја, (После може и етирпм). — — Стоји стабло, стоји Српство, Мајка сваком лпсту — сину ; Најсвежији лист му трепну, Па одлете у даљину. Ти нам, Тесла, ти врличе, Оде летом јаче струје, У далеку Еолумбију, Да ти умље колумбује. И ти Тесла, у којем се Исп^линске мисли роје,

- 241_јпитава ствар, онда гек да одбор узме ис- | трагу у своје руке. Ђока ВешиК. Одустаје од свог предлога и слаже се с онима, који хоће да сачекају пзвештај суда о чињеној истрази по овим злоупогребама. Гавра БркиК. Остаје при том да се комисија одреди и тражи да се стави на гласање. Гласало је 15 за извештај у првој седници, 9 за комисију, један се уздржао од гласања. Коста ГлавиниК. Предлаже, да у комисију за преглед плапова за Енглезовац, што их израђује проФ. Милан Андоновић, уђу још г. г. Канетаповић, Сгева Чађевић, Милан Пегровић и Мага Јовановић. Предлог је овај одбор усвојио Секретар прочита протокол лицитације за набавку коњских и воловских кола потребних за комору. Ово је трећа лицитација и само је један понуђач. Мијијло ЋорЏвип. Каже, да се предузимачи туже на тешке погодбе те с тога неће да лицитирају. Ћока ВемиК. Напомиње да је решено да се овај посао подели у мање паргије. Смедеревац инжињер објашњава, да су услови одређени по 20 кола, по 10 кола и по 5 кола, иа инак нико није дошао па лицитацију. Викола ВулковиК. Мисли да треба држати лицитацију у згодно време. Услови пису криви пего само време кад се те лицитације држе- Најзгодније је време у јесен да се држе лицитсције, јер је онда најјевтипије све. Коста ГлавиниК. Предлаже, да се уступи Обркнежевићу израда ових кола по предрачуну и онолико, колико својом понудом гражи, пошто се ствар не може одлагати. Председник. Слаже се с Главинићем и предлаже, да се и осталим мајсторима понуди да раде колико хоће по предрачунској цени. Ђока ВешиК. Слаже се с председником. Мића Пегровић и Андра Одавић потпомажу предлог председника. Према овоме би предлог председпика усвојен. Тебе враћа пеодоље, Да пољубиш стабло своје. Љубп стабло доЈчпне му, Сиспп дојку, сине врли; Свака грапа српског стабла Теслп тепа, Теслу грли. Београд је данас сретан, Рукујућ' се српском диком И открива срце своје Пред Србпном, велебпиком. Но тп мораш опет катраг, — Састанак нам кратка траја Ал' топлоту носи собом Братинскога загрљаја. Остварена ј' мисо твоја, Мнс'о дивна и голема; Међу нама бнће везе, А даљпне вема, нема. Разумеће листак свежп Сваку жилу својег стабла, Спајаће нас електрпка (Електрика наших срца) И без жице л без кабла. Знајова.

БРОЈ 23. Секретар прочига лицитацију за прављење калдрме са дотерапим каменом код Ватал џамије. Осем тога прочитао је и понуду српског Француског друшгва за грађење ове калдрже. Гавра БркиК. Предлажање, да се држи ужи лицигација између најнижег лиццитанта и понуђача. Ђока ВешиК. Потпомаже предлог Бркића Мића ПетровиК. Противан је томе и хоће да се одобри лицитација најнижем понуђачу, а да се не узима у обзир накнадна понуда, пошго овака прдктика шкоди општипским интересима. Коста ГлавиниК. Потпомаже предлог Миће Петровића. Љуб. Јоваиовић. И он је за ужу лицитацију. Мата ЈовановиК. Потпомаже ужу лицитацију. После крагких говора Ђоке Новаковића и Андре Одавића, који су потпомагали предлог за ужу лицитацију, би решеио, да се држи ужа лицитација па подпесе одбору на одобрење. Секретар чига лицитацију за полагање тротора у Фишекцијској улици, која је усвојена. Секретар чига лицигацију која је држана за одкопаваље земље па мервеном тргу и Фишекџијској улици на којој није било лициганата. Прочитана је и понуда Живка Тришића за, овај посао. Ово је остављено за идућу седницу. Секретар чита лицитацију за полагање тротара у кнез Милошевој улици и споменичкој. Ова је лицитација усвојена. Секретар прочита лицитацију за набавку гвоздених коља за обележавање оса, која је остала на гођевца и комп. Коста ГлавиниК. Предлаже, да се ова лицитација прими. Усвојена је. Секрегар прочига лицитацију за набавку плоча. На њој није дошо ниједан лицигант. Има један понуда телеграФским нутем учињена од Јеврема Радивојкчића. Он нуди плоче противно нашим условпма. За време читања Тесла је пољубпо руку Змајеву, јер су га речп песннкове јако узбудиле. За све време овог и весеља Тесла је био веома расположен а услед тога и сви искупљени прнјатељи његовп. Весеље је трајало до 12 часова, када се је наш омпљенп гост са свнма срдачно опростио. Сутра дан у јутру отпутовао је славнп Србин Нпкола Тесла у Пешту одакле ће опет у далеки свет — северну Амсрику — да својпм умом ширн славу н име Србпново, да доказује свету велпку снособност Србпнову пе само на бојноме нољу но н на научном. „Српске Новнпе«* описују личност Теслину овако: Г. Тесла је необично симпатична и маркантна појава. Висока раста, сувоњав, црномањаст, бледа лпца, замншљенпх сањалпчких очнју испод широка чела, с веома фипим цртама лица, — он п на први ноглед скрене на се пажњу посматрачеву. Говори лагано, Н8врсвим српским језиком из његове попосне Дпке, и ако је скоро 15 година провео далеко од свога завичаја и од свога народа. Необпчно је смеран, готово стндљив. Он прп првом погледу иа њ показује да је век свој провео у мислчма, далеким од обичнога сјаја и вреве светске.

*) Бр. 113 од 1892. г.