Beogradske opštinske novine

апотекара и Јоцу Тадића које је кандидате одбор и усвојио. Председник извештава одбор, да је усвојио понуду М. Чебинца о лиФеровању тротоарских пдоча из Остре, пошто је Шдагетер изјавио да не може лиферовање извршити а Анта Алексић казао да ће диФеровати самс оне из Остружнице. Одбор прима в знању овај извештај. Састапак је закључен у 12 сати пре подне.

држан 28 Маја 1832. год. Лредседнж Има довољан број одборника да се може радити. Отварам одборску седницу и молим од борнике да саслушају записник прошлог састанка (Севрегар прочита). Има ли ко шта да примети на записник? ЛнЈра Одавић тамо где се говори о мом предлогу, да лекари дођу у општински суд и ту дежурају, није добро стављено. Нисам предложио да дођу у општ. суд, већ да се одреди лекарска комисија да

промисли о начину изиршења овог предлога и одреди место где ће се дежурни лекар налазиш, да ли у општ. суду или на ком друго.м месту. Молим да се тако исправи. П редседник. Прима се исправка. Има ли још ко да примети што на записник ? (Нема). Усваја ли одбор записнив? (Усваја). Ћока Новакови Пре дневнога реда молим за једно питање. Становници враја савског жале се да им она Фабрика Марвовића и комп. причињава велики смрад. Сад како настаје јака врућина биће га још горе. С тога би молио, да се та Фабрика уклони оданде ма на { који начин. У толиво пре да се то учини I што онде излази она вода и ввари траву. Милан Нетрови^. Овоме се дирекција и особље жељезнићво жали. Доиста смрад је велики и несносан Олшгина ће добити и од стране дирекције писмеви захтев да с е томе једном учини крај. П редседник. Мени је госп. Петроаић говорио о томе једном приливом и ја сам молио да упути један акт па да се образује комиспја и да то извиди н поднесе извештај и кад то буде онда ћу тражити начина како да се го отклони. Коста Б. Мијајлови^. Кад је била комисија односно те Фабрике и ја сам био члан исте. Сви су чланови комисије дали мишљење, да Фабрика тамо не може да буде. Сад ја не знам ко је то и како одобрио. Ћока Новакови&1. Нека суд што пре сам састави ту вомисију. (Усваја се.) Стеван ЧаЏви\х. ја предлажем из одбора г. Др. Марка Лека и Др. Павла Поповића. Др, Павле Поиовиђ. Неможе тако и нека то раде општински лекари.

Председник. Добро суд нева састави комисију. Сад изволте чути извештај о постављенвм осама у извесним улицама. (Инжињер прочита одређене осе за улицу Ноћајску, Глушачку и Два јаблана). Усваја ли одбор ове одређене осе? (Усваја). Чујте даље. (Инжињер прочига извештај за утврђену осу у Јевремовој улици од Љубићске до Цетињске. Стеван Чађевић. Да ли је Брентовића кућа узета за полазну тачку. (Јесте) мало пре сте прочитали да је г. Љочић узео произвољно линију. Милан КаиетиноеиК. Ја мислим да се задржи осовина, коју смо ми казали па да се неодступа од регулац. плана. Према томе вућа браће Дамјановића остаће неко време ван линије. а доцније кад буду правали кућу повући ће је па линију. Дакле да не буду две осовине већ једна и гако да се врати општинсвом инжињеру да тако дотера да буде једпа осовина. П редседник. Добро враћа се натраг комисији и ако она ипак остане при своме ј онда ћемо послати г. министру. | Има доста извешгаја па дпевном реду. Хоћемо ли узети продужење о улицама (хоћемо). Ђока НешиК. Пре него пређемо на продужење вазива улица имам једно питање на г. председника. А то је у овоме. Да ли је још ко приложио што на име подизања споменика нок. Панчићу. Ја знам само за г. Мостића? Ако није ја би предложио, да се држи концерат на калимегдану у корист овога. Нредседник. Да ли је још ко што приложио мени није познато. А односно предлога за концерат нисам прогиван. Усваја ли то одбор ? (Усваја). Одбор је одобрио да се о трошку оаштипе изради камен за место где ће се сгвтуа поставити и одобрен је и кредиг и сад ја само тражим каменоресца па кад се види која је цена онда ћу изнети пред одбор. Сад изволте чути о називу улица* (Сенретар чита*). Састанав је овај закључен у 9 сах. по подне.

Т К С Е за ;авне забавз у општини београдској I. а) За свирање муш. оркестара ло камнама, баштама и т. д. од концерта до 5 д. б) За свираае са певањем вештака од 1 копцечта 5 д. в) За свирање женског (оркестра) Дамен-Капеде 20 д.

II.

а). За игравку у локад 1-ог реда 15 д. б) За игранку у локад. Н-ог реда .... 10 д. в) За игранку у локад. Ш-ег реда .... 5 д.. III. а) За панораму ва даи .... ... 5—10 д. б) За разне преставе и ноказивање вештина, дневно • 10—50 дв) За менажериЈе и музеуме 5—15 д. г) Циркус од представе 10—20д.. д) За забаве „Тингл-Тангд" т. ј. (певање, свирање и представљање) од вечера .... 50 д., IV. За друге врсте забава које овде нису предвиђене ре шаваће отштински Суд засебно. V. За воду на савској пумпи. а) Буре од 3 акова 0-5 диа.. б) Буре од 6 акова 0-10 „ в) Буре од 9 0*15 »

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

i. димрјпарство : а) За чишћење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0'20 д«. б) За неузидан шнархерд 0-20 д в) За узидан » 0-40 д.. г) За велики у?.чдан шпархерд у гостионици 0-50 д. д) За чишћење димњака од два спрата . . 0*20 д.. ђ) За чишћење простог димњака 0-10 д. е) За чишћење чункова до 2 и но метра уједво са пећима 0*10 д.. ж) за чишћење чункова од 2 и по метра на } 5 ,едно са више пећима 0*20 д, з) За паљење димњака (цилиндера) без разна спратове 0*70 д.. II. ИЗВ0ЖЕ&Е 'БУБРЕТД: а) За собу и кујну или мањи дућан са собом 0*20 д. б) 2—3 собе са кујном или већи ^дућан са собом 0*60 д. в) 4 и више соба са кујном или гостиоиица са кујном без штале 1 Д* III. ПРАЖВЕВЕ П0МИЈАВА И НУЖНИКА а) Од кубног метра 12*— Дб) Од акова . . 0'50 Д-

1у. ПСЕТАРЕНА : а) Марка за пашче за годину дана б) Обнављање изгубљене марке ст >је V гроеарена: а) Гроб за децу б) Гроб за одрасде в) Мала гробница г) Велика гробница III реда .... д) Ведика гробница II реда . . . е) Велика гроббница I реда . .

3 д. 1 Д-

7 Д. 12 д. 555*52 д. 998*89 д.. 1099*32 д.. 1687-57 д._

VI. МРТВАЧКА К0ЛА а) Мртвачка кола стара са 2 коња . . . 12'90 »». б) Мртвачка кола са анђелима са два ко№а 14*90 д. в) Мртвачка кода вова са 2 коња . . , . 36-90 д_ г) Мртвачка кола нова са 4коња .... 72-90 д*

*) Имена улица оштамнаће се засебно у целини. Ур.

УРЕДКИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА. Иарна штампарија Народно Радикалне Странке. Уредник 7рош Кузманови!

Власник Опхтина Београдска-