Beogradske opštinske novine

БРОЈ 25.

ГО А« X.

ИЗЛАЗИ НБДЕЛ.НО ЈЕДАН ПУТ дена за србију: на годину 6 дин. на пода године 3 дин. за стране земље на годину .... 9 дин.

Неделва 14. Јуна 1892.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља сдати упутнидом на општински суд а све коресподепције на уредпика РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ Неилаћена писма не примају се

Н А Р Е Д Б А

Пошто разне забаве по каФанама као певање певачица, свирање, вешгачко престављање и т. д. и друге забаве као циркуси, менажерије, разне позоришнејпреставе и г. д. лоше утичу на одржање Народног Позоришта то је одбор општински у седиици својој од 11. Јуна 1892 год. одобрио, да се од певачица, свирачица ирестављача и т. д. сонственика циркуса, менажерија, разних позоришта и т. д. нанлаћује поред досадање таксе за општину још и половипа од тога у корист Народног Позоришга. Суд општиее вар. Београда, на основу горњег решења одборског. маређује свима, којих се тиче, да се овог решења придржавају и одређену таксу каси опшгинској уредно полажу. Ко противно овој наредби поступи биће кажњен по §. 326 крив. зак. Од оуда Општине ватз. Београда, 12 Јуна 1892 год, АБр. 7537.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 41. РЕДОВНИ САСТАНАД. 4. Јуна 1892. год.

НАРЕДБА Пошто је при јаким врућинама домаћа пашчад изложена разним болестима а најобичније беснилу, то у интересу здравља и безбедности грађана, Суд општине вар. Београда наређује, да се не сме водити пашчад по каФанама, парковима и другим јавним местима. Ко противно овој наредби поступи, казниће се по § 332 алинеја 2. с погледом на § 335 ашнеје 5. крив. закона. Од суда општине вароши Београда19. Маја 1352. год АБр. 7230. у Београду

П 0 3 И В Према наређењу УП. пуков. окр. команде од 2. овог месеца Бр. 6435. иозива се Мијаило ПетковиК. резервиста III. пионерске чете редовне војске, ради издржања ово-годишњег војног веџбања. Ако овом позиву не следује биће строго кажњен. Од стране Суда општвне вар. Београда 13. Јуна 1892. год. АБр. 7402.

Председавао председпик г. Миловап Р. Маринковић, од чланова одбора били г. г, Н. X. Поповић, М. Трпковић, Н. Р. Поповић, Ђ. С. Новаковић, Др. П. Поповић, В. Тодоровић, Др. М. Т. Леко, Т. Ж. Нешић, Л. Дашковић, М. П. Бопчић, А. Ј. Одавић, Ђ. Неравџић, М. М. Ђорђевић, Д. Гајић. К. В. Махајловић, Р. Драговић, М. Велизарић, С. Азријел, Ов. Ристић, М. Јовановић, Ст. Чађевић. I. Прочитан је записвик одборских одлука седвице држане 1. Јуна 1892 год. и у одлуци Бр. 438 учињена је допуна, да је одбор општински решио да се спајање кућа са водоводом врши у режији по предрачуну због тога, што најнижи понуђач није положио проиисшу кауцију, што је понудио тако ниске цене да нема вере, да ће моћи посао извршити, и што су остали понуђачп много скупљи од предрачуна. II. Одборник г. Андра Одавић предлаже, да се понуда ./1. Радосављевића за извршење везе поједипих кућа са водоводом прими с тим, да положи уродну кауцију, па ако не положи, да се то изврши у режији. Одбор је одбацио овај предлог и усвојио решење донето на прошлом састанку (Књ. Бр. 438). Ш. Пошто на прошлом састанку није бало довољно одборника за решавање нових ствари то је одбор, на предлог председника у данашњој седници потврдио своје решење односно молбе продаваца лпмунова и помаранџа (КЊБр. 439, АБр 7431). IV. Одборник г. Соломон Азријел примећује, да | не ваља цреп, што се употребљује за кров винарског магацина, Председник одговара, да је одређен пвжињер који ће прегледати овај цреп н сав остали материјал. V. Одборник г. Лазар П. Дашковић саопштава, да је један грађанин у ноћајској улици изашао ј са својом новом грађевином за пет сантиметара вае регулационе линије. Председник одговара, да ће ствар извидеги ' и известити одбор. ј VI ј Одборник г. Стеван Чађевић предлаже, да ( се набаве цеви, помоћу којих ће се поливати ( улице водом из новог водовода београдског. | По саслушању овога, одбор је одлучио, да се овај предлог унутп надзорној водоводној комисијн да ,; подиесе извештај, на који начин мисли да се ово поливање врши.

УП. По прочитању акта пстражног судије, за вар. Београд АБр. 7397, 7333, 7396, 7332, 7398, 7331, 7381, 7140, којим се траже уверења о владању п имовном стању, одбор је изјавцо, да су му Марија Богдаеовић, Петар Танасијевић, Јовап Спасић, Ђорђе Милинковић, Радован Саковоћ, Сима Нецпћ, Лазар Тодоровић и Петар Ђукпћ непозпати; да је Стојап Давчић доброг владања а сиротног имовног стања. УГИ, Председник изпоси одбору на мишљење молбе, којим се траже уверења о сиротноме стању и о породичпом односу. По прочптању тих молби СБр. 9841, 10027, 9825, 9807, 10024, одбор је изјавио мпшлење, да се суд предходно увери о пмовном стању молилаца Цвете Н. Јовановић, Анке Николић, Златана Соколовпћа, Илије Огризовића, па тек онда да им изда тражено уверење; да се Живапп Ст. Делимарковића може, дати тражено уверење. IX. По прочитању протокола лицитацпје СБр. 9817 држане 1. Јуна о. г. За набавку јечма п зоби за храну коња пожарне чете, одбор је после поименичног гласања са 15 гласова против 4 (2 нису гласали) решио, да се пабавка једанаест хиљада а пет стотина килограма јечма н тринаест хиљада килограма зобн за рану коња пожарве четезадруго полгође 1892. год. уступп Михаилу Тодоровићу, овд. магазаџији премапогодбама а за цену од девет динара и двадесет и шест пара динарских од сто калограма за јечам п зоб. Ову рану да комисијски прегледају и ириме одборници г. г. Р. Драговић, Ђ. Неранџић и Т>. Ж Нешић, општински марвени лекар и командир пожарне чете. X. Председник општине извештава одбор, даје потребно да се за опшгину набави осампаест комада српских лутријских 3°| 0 лозова за кауцију код Нривилеговане Народне Банке Краљевине Србије. По саслушању овога п по прочитању реФерата депозитног оделења СБр. 10198 одбор је одобрио да се набави за општпну осамнаест комада српских државнпх лутрпјских 3°| 0 лозова из партије буџетом одређене на непредвиђене трошкове и унотребе на одређену цељ XI. Одборник г. Ђорће Ж. Нешић предлаже, да се на место г. г. Св. Боторића и Мих. Ј. Банковића изаберу други чланови повереништва за преглед општинских каса, пошто су ова господа спречена да ту дужност врше. Но саслушању овога а на предлог председнака одбор је решио, да се посао прегледања општинских каса нодели међу пет повереништава и свакоме одреди, које ће који касе прегледати.