Beogradske opštinske novine

ГОДМНА X. _ ређену основиу таксу, без обзира на то, да ли троши количину воде која тој такси одговара или не. Члан 10. Основна такса је ова: За сваки простор у кући плаћаће се месечно по 0-30 дин. Под простором разуме се свака соба за становање, намештена еоба, иредсобље, кујина за кување и перионица, дућаи и магаза. Простори од 4 квадратна метра површине патоса закључно неће се рачунати, а исто тако нп ходниди ни иодруми Сваки пак простор већи од 50 квадратних метара рачунаће се у два простора, а већи од 100 квадрат. метара у три простора; дакле сваких 50 квад. метара површине рачунаће се као засебан просгор. Оопствепик куће дужан је јавити написмено упрааи водовода свако увећање или смањење броја простора у његовој кући, и то најдаље за 30 дана од дана кад је то извршено. Члан 11 За горњу основну таксу има свака кућа права на ову количину воде месечно: а.) кућа, која нема више од три простора, има права на 1200 (хиљаду и двеста) литара или 24 акова воде за сваки простор. б.) кућа, која нема више од пет простора, има права на 1000 (једну хиљаду) литара или 20 акова воде за сваки простор ; и в.) свака кућа, која има више од пет простора, има права на 900 (девег стотина) литара или 18 акова воде за сваки простор. Члан 12. Поред ове основне таксе плаћаће апотеке, каване, механе, касаинице, хлебарнице, посластичарнице, ликерџинице некарнице, ашчинице, коњушнице и остале стаје за стоку још нарочиту таксу, и то : а.) ка®ане, ликерџннице, ашчинице, бозарнице и проститутске радње по 8 динара месечно и имати права на 24.000 литара воде; 4 б.) гостионице и механе 6 динара месечно, а имати права на 18.000 лит. во^е; в.) апотеке, пекарнице, хлебарнице, појеви&има, јер су и они имали бар неких веза са Свендербегом, али смо се ми од тога уздржали. сматрајући да је њима место на другом месту а и да им је положај природни према Арбанији свима познат. А сад да додирнемо којом речи и историју арбанску пре Скендербега. Ну ту Љемо изнети само најглавније црте и моменте, јер прво нама неје то тема а друго, надамо се, оно што с њом намеравамо, видеће се и из тих неколико црта. Као што смо и напред видели, парод арбански већ је и самом природом подељен па многа племена. Ова племена говоре сва -различитим дијалектима, који су често тако различни да једно племе друго не може ни мало разумети. Па због тога она и живљаху од вајкада и засебним политичким животом: имађаху сваког засебпог поглавара и овај беше често са свим независтан од других. Не помиње се ни један такав поглавар, — изузима се кратка влада Душанова, што се више може сматрати као пролазна једна поплава — који би имао у својој власти целу Арбанију, а нарочито то треба нагласити за Скендербега, који је у хлавном имао само средњу.

Д89 сластичарнице и касапнице 4 динара, а имати права на 12.000 литара воде; и г ) коњушнице и остале стаје ча стоку 2 динара, а имати права на 6000 лит. воде. Члан 13. Ове таксе плаћаће сопственици кућа без обзира на то, да ли се означена количина воде троши или не троши. Члан 14. Ако се у којој кући више воде потроши но што су горе означене количине, пла ћаће сопственик за сваки вишак од 1000 литара више уфошене воде по 0'35 дин. Одређивање овога вишка вршиће се свака три месеца читањем на водомеру. Члан 15. Ако у којој кући нико не станује, а тромесечним прегледом водомера покаже се, да вода није никако трошена, — онда ће се сопственик куће ослободити плаћања таксе означене у члану 10. и 12. за све време докле му је кућа празна била. Од таксе у члану 8. ие ће се ослободити. Члап 16. За оне случајеве, у којима се захтева већи потрошак воде од 1000 кубних метара или један милијун литара годишње, управа водовода задржава право одобравања узимања воде из водовода, као и одређивање рабата од горе наведених такса. Члан 17. Ако би се који сопственик куће жалио, да водомер не показује тачно прави потрошак воде, то ће се тај водомер заменути другим, па за тим од стране управе водовода његова тачност испитати. Ако се при томе нађе, да је жалба неоснована, онда ће жалитељ платити све трошкове око испитивања и измене водомера. Нађе ли се пак, да је водомер одаста био покварен, и то не кривицом сопственика куће, или опих који у кући станују, трошкови око измене и испитивања падају на терет управе водовода, а жалитељу ће се дати накнада за онолико, за колико се може доказаги, да му је више урачунато но што је утрошио воде. Осуда на плаћање трошкова у случају другога става овог члаиа изриче решењем У другој пол. 13. столећа. један део средње Арбаније и неколико приморских градова ирипадало је напољско-сицилијанској краљевини, па како у го време Карло Анжујац оте ову МанФреду ХохенштауФеновићу, праунуку Фридриха Барбаросе, то и овај део Арбаније припаде њему. Он је за тим истина и повећао своју владавину у Арбанији неколиким освојењима, али само у средњој а у северну и јужну неје никако ни дирао. У исто време доњу (северну) Арбанију имали су у рукума Срби. У почетку 14. века ови већ ночеше освајати и средњу. Па зна се да је Милутин год. 1319 и успео неколико у том, освојивши у борби са савезном угарском [Карло Роберто], напуљском [Филип Таренатски] и хрватском [Младен Шубић] војском и сам Драч, који беше изгубио још 1305. Узгред буди речено — јер се она нас у овој теми не ће тицати — јужна Арбанија у то време припадаше Византији. Али кад па престо српски дође Душан и распоред тај поквари се са свим. 1336. он освоји сву земљу до Драча. разумејући ту и Драч, а идуће н Канину с Авлоном.

БРОЈД9. _ председник општинског суда или његов за" ступник, по реФерату управе водовода. Ова је осуда извршна (тачка 4. §. 465. граћ. поступ.). Члан 18. Одређепа такса у члану 8., 10., 12., 13. и 14. наплаћиваће се за сваки месец у наиред, и то сваког првог дана у месецу, а примаће се наплата и за више месеци у напред. Количина утрошене воде контролисаће се на водомеру свака три месеца, и то у првој половини ових месеца: јануара, априла, јула и октобра. Ако се при томе покаже да је утрошено више од оне количине воде, на коју сваки сонственик куће има права, то ће се тај вишак одмах наплатити по горе утврђеној цени. Члаи 19. Ономе, који на ноднету признаницу не хтедне платити, наплата ће се извршити егзекутивним путем, на основу овог члана, а с позивом на тачку 4 §. 465. судскограђан. посгупка. Решење о овоме доноси председпик општинског суда или његов засгупник, и оно је одмах извршно. Од кога се наплата не може извршити, њему ће се обусгавити давање воде докле год таксе ове не плаги. Члан 20. Развођење воде од водомера па даље у кући оставља се самом сопственику куће, али при томе послу он је дужан тачно придржавати се правила, која ће општина о томе прописати. Ово развођење може извршити и управа водовода о трошку сопственика, ако овај то писмено од управе захте. Члан 21. Сваки сопственик дужан је преко дана допустити општинским контролорима прегледање стања у коме се налази како водомер тако и осгале цеви којима је вода ао куКама разведенр. Ако се при томе прегледању на разводним цевима по кући покажу какви недостатци, управа водовода може обуставиги давање воде све дотле, док се ти недостатци не уклоне. Тако .је за Душана цела Арбанија била под српском влашћу. Ну у такој заједници она остаде само врло кратко време. Природна је последица нагле набујалости нагло и опадање. За Душаном дође слабачак Урош, под којим се г. 1368. силна царевина Душанова распаде у више области. Међу овима беху и средња и јужна Арбанија. Изгубивши тако на једанпут врховног суверена, оне остадоше неко време изван туђинскога господсгва. То је доба цветања разних омањих владара : у средњој нарочито Баоша и Карла Топије, а у Епиру лругих неких незнатнијих.*) Међутим, као и остале земље на Балк. полуострву тако и Арбанија имађаше сад да претрпи и другу једну навалу. Као што је познато, пре кратког времена из Азије беху прешли Турци [1344.] и одмах по свом доласку стали освајати комад по комад европске земље. Неслога балканских владара беше им добро дошла. При крају 14. века дође ред на Арбанију. (Наставиће се)

*) X а н, ,Путовање кроз Поречину и т. д. стр. 470.