Beogradske opštinske novine

БРОЈ 29.

— 292 —

ГОДИНА X

УП. Председнпк взноси одбору на решење молбу Максима 'Гомлћа, који предлаже да се са оиштивом за њено потражввање од њега од 1868 год. у 126 дин. од кирије за оиштинске плацеве у бари Венецнјп иоравна тако, да он плати општвни иа име тога четрдесет и шест динара и тридесет пара, а остатак да општина поцусти и урасходује. По прочитању те молбе СВр. 11138 и мпшлења онштпнског правозаступника, одбор је решио, да се усвоји предлог општинскога правоваступнвка према коме се има наплатити од Максвма Томвћа четрдесет и шест диаара и триддсет пара на име кирије за општинске плацеве у бари Венепијп, што је на дугу остало још од 1868. год. а остатак да се урасходује и по том Максим Томић ослободи сасвим овог дуговања. УШ. Председпик износп одбору на решење предлог грађевпнског оделења општине београдске о установљењу сталпе комисије за утврђпвање нивелете у Бесграду. По прочитању тога акта ГБр. 1089, одбор је решпо, да се овај пзвештај у свему прпмц с тим да се рад комисијски одмах шаље манистарству грађевина на одобрење; да у место Козлвћа инжињера, буде члан ове комисије г, Стеван Чађевић. Награда по цредлогу да се издаје вз партше буџетом одређене на непредвиђене трошкове. IX. Председник извештава одбор да је према решењу одборском од 17. Јуна 1891. год. АБр. 1202 судска комисија взлазила на лице места и прегледала заузеће пута од стране Јов. Ђуковића и Ђоке Крављанца и поднела о томе извештај. Ио прочитању тога извештаја одбор је препоручио суду, да се по њему поступи и да ое све мере предузму ради чувања општинских интереса. X. Председник износв одбору на решење молбе неколицине грађана београдских, којама моле, да се од поротничке дужности разреше. По прочитању свију тих молби АВр. 6897, 8085, 8086, 8087, 8088, 8089, одбор је решпо да се уважн оставка на поротништво Ристе Миленковвћа, а на његово место да председник одредп другог грађавина; осталим молиоцима, и то, Владимиру Д. Губеревцу, Витомиру Марковвћу, Михајлу Јовичићу, Никола 3. Поповићу и Васи Мијатовићу, да се не уважи оставка на поротништво. тиме потпомогну власт у извршењу њене дужности око чувања народног здравља, јер ће гиме они највише користи имати. Чије двориште не буде чисто биће најстрожије кажњен. Нужнике и помијаре треба дезинФивовати разблаженом карболпом киселином.

општински послови

ЧистоЂа. Из наредаба, које је суд општински до сад издао, сваки је грађанин сазнао да треба у своме дворишту да одржава највећу чистоћу, вао најјаче срество за предохрану од заразне болести, колере, која се је у Европи појавила. Ради контролисања чистоће, састављене су сталне сапитетске комисије, воје ће често прегледаги и вотролисати, да ли се издате наредбе у свему извршују. Чинимо пажљивим овдашње грађанство | на ову оволност с препорувом, да се и сами ј паште, да им двориште буде чисто те да 1

ТАКСЕ за јавне забавз у општини београдокој

СБЕЧАНИ САСТАНМ ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (по стваогг. велешкдмА) држан. 15. Јуна 1892 год. Председник. Господо одборници ! Отварам седницу, сазвану за извршење жеље одборове, исказане пре три године приликом 50О-годишњег помена битве Косовске. Подстицати стално нашу Великошколску омладипу на изучавање паше пародне историје, награђивати ваљане радове појединих великошколаца — беше жеља представника београдсве општине. Господо одборници ! Веливошколска се омладина већ одазива тој жељи по други пут. Само то, што је омладина ирихватила ту лепу жељу и одазива јој се својим ра] довииа, мора нас веселити и уверити, да | је свака жртва нишгавна вад се на добро | употреби па и добар плод донесе. Подстицаги пав подмдадав Србинов на изучавање I народне повеснице. — биће и остаће пај1 лепша дужност представнива оне општине, ! воја себе броји за прву у Српству. Господо, у овој лепој намери молим да одобриге да се лрочита писмо г. ревтора Вел. Шволе, воји је имао доброту послати израђене задатке, препоручене од авадемсвога савета за награду. У исто време, молим Вас, да одобрите да се издаду награде изабраним писцима. (Отварање писама и раздавање награда.) На свршетку, господо одборници. молим да одамо хвалу нашој велико-школсвој омладини, што се одаје изучавању народне повеснице с оноливо љубави воливо је и очевивало од ње представнишгво београдсво, — таква смладина заслужује да јој ревнемо : Живела ! (Одбор се једпогласпо одазва са „живела"). Др. Марко Леко. Држим да би добро било да донесемо одлуву да се ваво награђепи темаги, таво и ненаграђепи штампају о трошку општинском, те тиме да се да сатисФавција и опима. воји су радили а пи су могли бити награђени. Џредседнж. И прошле године је штампано у општ. новинака а после и у вњижицама. Ако одбор жели и ове друге темате да штампамо и то можемо учинити, али прво морамо их питати за дозволу. (Да се све штампа). Андра ОдавиК. Ја мислим да је боље да им се да помоћ у новцу па да они сами штампају — а ове награђене да ми шгампамо. Председник. Усваја ли одбор да се ови темати награђени пггампају, а за остале да остане не решено, дов не добијемо дозволу ? (Усваја) Састанав је завључен. Овај је састанак трајао до 6 сах. по подне.

I. а) За свирање муш. оркестара по ка#анама, баштама и т. д. од кондерта до 5 д. б) За С1)Ираље са певаљем вештака од 1 концерта 5 д. в) За свирањеженског(оркестра) Дамен-Капеде 20 д.

II. а). За игранку у локад 1-ог реда . б) За игранку у локад. П-ог реда в) За игранку у локал. Ш-ег реда III.

15 д. 10 д. 5 д...

5-10 д.

а) За панораму на дан б) За разне преставе и показивање вештииа, дневно 10—50 д. в) За менажерије и музеуме 5—15 д. г) Циркус од иредставе 10—20 д.. д) За забаве „Тингл-Тангл" т. ј. (певање, свирање и представљање) од вечера .... 50 д. IV. За друге врсте забава које овде нису предвиђене ре шаваће општински Суд засебно. V. За воду на савској пумпи. а) Буре од 3 акова 0-5 дин.. б) Буре од 6 акова 0-10 „ в) Буре од 9 акова 0*15 »

РАЗНЕ 0ПШТИНСКЕ ТАКС1Е

i. димничагство i а) За чишћење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0-20 д б) За неузидан шнархерд . 0 - 20 д, в) За узидан » 0-40 д г) За велики узидан шпархерд у гостионици 0'5О д д) За чишћење димњака од два спрата . . 0'°0 д. ђ) За чишћење простог димњака 0*10 д. е) За чишћење чункова до 2 и по метра уједно са пећима 0*10 д. ж) за чишћење чункова од 2 и по метра на у : ,едно са више пећима 0*20 д.. з) За паљење димњака (цилиндера) без разна спратове 0'70 д. ii. изв0жеве бубрета ; а) За собу и кујну или мањи дућан са собом 0'20 д., б) 2—3 собе са кујном или већи дућан са собом 0'60д. в) 4 и више соба са кујном или гостиоиица са кујном без штале 1 Дш. пражвеве помијара и н7жника; а) Од кубног метра 12*— д. б) Од акова 0'50 д..

1у. ПОЕТАРИНА : а) Марка за иашче за годину дана б) Обнављање изгубљене марке стаје

3 д. 1 Д-

у гробарина: а) Гроб за децу 7 д.. б) Гроб за одрасле 12 д. в) Мала гробница 555*52 д.. г) Велика гробница III реда 998-39 д. д) Велика гробница II реда .... 1099*32 д. е) Велика гроббница I реда . . . 1687-57 д„ vi. мртвачка к0ла а) Мртвачка кола стара са 2 коња . . . 12 - 9 д.. б) Мртвачка кола са анђелима са два ко&а 14'90 д.. в) Мртвачка кола нова са 2 коња . . , . 36-90 д. г) Мртвачка кола нова са 4коња .... 72-90 д.

УРЕДЕИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОИШТИНСКОГА СУДА.

Власник Општина Београдска

Парна штампарија Народно Радикалне Сгранке.

Уредник 7рош Кузмановиз.