Beogradske opštinske novine

случај пожара. Те славине морају бити удешене тако да се на њих могу зашраоити сираве потребне за гашење пожара, и оне се смеју отварати само кад се пожар деси. Чд. 7. Ако ко.ји сопственик жели да постави нарочити резервоар у својој кући то се морају цеви снабдети са пливајућим вен тилом, који ће сам цев катварати. Чл. 8. Цеви које воду од резервоара разводе, као и цеви, које сувишњу воду из резервоара одводе, морају бити толико широке, да кроз њих може ароћи сва вода која при потпуно отвореној славини може у резервоар доћи. Каде за купање, које воду из водовода добијају морају имати толико широк одвод (прелив) да њиме може отићи сва вода која кроз потпуно отворену славину може догицати. Све цеви, како оне које воду доводе, тако и оне којима се вода разводи и сувишна одводи, морају се осигурати од мр ЖЊ6ЊВ). Чл. 9. Деви уже од 1 В м ј м = г | 2 не смеју се употребити. Непосредно спајање парних казапа са водоводом забрањено је, Међутим по одобрењу управе водовода, могу се хидрауличне дизаљке и хидраулични мотори спојити непосредно са цевима које воду доводе. Чл. 11. Пре него што водовод, у каквој кући проради мора се прегледати од управе водовода и подврћи проби на притисак од 10 атмосФера. Ту пробу вршиће сам инсталатер под надзором управе водовода. Тиме пак што управа водовода прегледа и испитује водовод кућевни она не прима иикавве обавезе нити какву одговорност о извршеном водоводу у кући, већ је за то сопсгвениву вуће једино одговоран инсталатер. Чл. 12. Према члаву., 12 правилнива за издавање воде свави сопственик куће или онај воји у њој станује дужан је прево дана дозволити вонтролорима управе водовода прегледање стања у воме се палазе водомер и све остале цеви воЈима се вода у вући разводи. Чл 13. 0 томе ваво треба рувовати са водоводом у вући, вао и шта треба радити вад мразеви наступе те да се водовод добро одржи, прописаће управа водовода нарочита правила, војих се треба гачно придржавати. Чл. 14. Аво су у којој вући већ намештене цеви за развођење воде по вући, то ће се за тавву вућу тев онда вода издавати, ако управа водовода нађе да је развођење уредно извршено и аво се о трошву сопственива куће све цеви подвргну проби на притисав од 10 атмосФера.

Суд београдсве општине одобрио је овај правилник за инсталацију водовода по кућама у Београду, решењем својим од 4. Јула 1892 год. АБр 7938 а одбор га је примио в знању у седници својој од 6. Јула 1892 год.

ОБ ЈАВА

Према наређењу VII. пуков. овр. воманде од 27. пр. месеца Бр. 7419. позивају се ниже вменовани обвезници I. позива певарсве чете дунавсве давизијсве области, на петнајесто-дневно вежбање, воји ни до данас нису предстали, да одмах по изласку овог огласа предстану унравниву сталног нроФијант слагалишта у доњем граду ради горње цељи и то : 1 Петар Ђ. Симић 2 Алекса Жарковић 3 Дука Вукадиновић 4 Симеон Стојковић 5 Димитрије Живановић 6 Вељко М. Ђорђевић. Ко овом позиву од именованих не следује строго ће биги кажњен. Од стране суда општине вар. Београда 9. Јула 1892 гоц. АБр. 7988. О Б Ј А В А На основу наређења VII. пуков. овр. команде од 26. пр. мес. Бр. 7840. позивају се сви пуни и полу инвалиди, који нису месеца Априла ове год. предстали истој команди но ради леварсвог прегледа, да 10. Авгусга ове год. регрутној вомисији ради горње цељи предстану. Којн инвалид горњег дана не предстане регрутноЈ вомисији, изгубиће право на даљу инвдлидсву помоћ. Од стране суда општине вар. Београда 8. Јула 1892. год. АБр. 7990.

П О 3 и в По наредби VII. пувов. окр. воманде од 25. пр. мес. Бр. 7817. позива се Миливоје Рајичевић резервни нареднив, да одмах по изласву овог огласа предстане истој вомапди. Од стране суда општине вар. Бееграда 9. Јула 1892. год. АБр 7951.

П О 3 и в

Према паређењу VII. пувов. овр. воманде од 15. пр. мес. Бр. 7176. позивају се доле именовани обвезници — резервисте — понтоњери, воји нису издржали ово годишње вежбање, да одмах по изласву овог огласа предстану VII. пувов. овр. вомапди ради горње цељи, и то: Нивола Јовановић Бошко Димовић Васа Попадић Живво Славвовић. Од стране суда општине вар. Београда 8 Јула 1892 год. АБр. 7672.

П О 3 и в Суд општине вар. Београда, вао сваве таво и ове године има извршити регрутовање младића за стални вадар за ову календарсву годипу.

С тога овим позива све оне младиће војн су 1872. год. рођени било овде или па страни, да одмах а најдаље до 1. Августа т. год. суду овоме предсгану ради регрутовања, увршћивања у регрутне списвове и привупљање података. Ко овом позиву не сљедује смаграће се да је избегавао војну обавезу. Од Стране Суда општине вар. Београда 8. Јула 1892. године.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 48. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 25. Јуна 1892. год. Председавао иредседник г. Миловаи Р. Марииковић, од одборвика били г. г. Никола X. Поповић, К Б. Михајловић, М. М. Петровић, Г Б. Ж. Нешић, С. Азријед, К. Петровић, М. М. Ђорђевић, М. М. Борић, Др. П. Поповић, Љ. Јовановић, Ђ. С. Новаковић М. Велизарић, Ј. Вуровић, М. Ј. Марковић, Др. М. Т. Леко, Р. Драговић, Л. П. Дашковић, В. М. Тодоровић, Л, Радонић, А. Ј. Одавић, С. Чађевнћ, М. Капетановић. I. Прочитав је записнив одборских одлука седнице држаие 22. Јуна 1892. год. и примљен је без икаквих ишена. П. Одборник г. Ђорђе С. Новаковић пита, да лп су уговорн о трамвају и едектричном осветлењу потврђени, и у званичним новинама , објављени. Председник одговара, да су оба уговора иотврђена и да ће се позвати нредузимач да .исте објави према закљученој погодби. Ш. Одборник г. Ђорђе С. Новаковић нзвештава одбор да је неко ириватно лице заузело општин • ско земљиште где је био аквадукт у скадар ској улици па пита, да ди је ово познато суду општпнском н да ди је нредузимао какве кораке против овог заузећа. Председник одговара, да Је ова ствар на расправи код суда и да ће распитати за стање ове ствари и о томе известити одбор. * IV. По прочитању акта истражног судије зн вар. Београд АБр. 7928 в 7890, којим се траже уверења о вдадању и имовном стању извесних лица одбор је изјавио, да су му Ђока Лазаревпћ н Сретен Ристић напознати, V. Председник износи одбору на мишлење молбе којим се траже уверења о сиоомашном стању, По ирочитању тих модби СБр. 11355, 11273. 11285, 11260, 11891 и 11879, одбор је изјавио мпшлење, да се модиоцима Душану Јовановићу и Ангелини ћерци пок. Мпхајда Јовановића може дати тражено уверење; да се суд предходно уверп о нмовном стању модидаца Дике Мдаденовић, Марије Радосављевић, Павла Уторникозића, па тек онда да им издатражено уверење; да се Радошу Нешовановићу не може дати тражено тверење. VI. Председвик саопштава одбору акт мииистарства грађевина, којим се извештава општина да су господа Краљевскп Намесници у име Његовог Величанства Краља изволели одобрити решење Народне Скупштине, којим се прев оси извршење регулације вароши Београда заједно са регулацајоним фондом на општину Београдску под иогодбом. ако општина уступи држави садању марвену пијацу код Батал-џамије за подизање скупштинске зграде. По прочитању тога акта АБр. 7900, одбор је примио к повољном знању овај извештај.