Beogradske opštinske novine

- 446 —

БРОЈ 49

ОБЈ АВА

Суд Општине вар. Веограда јавља грађанству, да је данае разретнено еве општинско часни# гнтво од досадашње дужности на основу члана 30. закона оиштинског а према наредби Упра* ве варотпи Београда, као надзорне власти, од 22. Новембра 1892. год. Бр. 20.643, пошто је на збору грађана, држаном 21. Новембра 1892. год. изгласано апсолутном већином глаеова неиоверење це= локупном досадањем часништву оиштине београдске и одређени еу да врше нривремено дужно* сти и то : Председника, г. ПЕТАР ПШЋ, адвокат. Ч л а н о в а : Г- ДРАГОШИР РШЛОЗЖ, трговац, Г- ПАВЛЕ ЦВЕТКОВИЋ, трговац, Г. КОСТА к СИМИК, трговац. Помоћника кметовских: Г. СТЕВАН ИВКОВИЋ, трговац, Г. ПЕТАР ШИХАИЛОВИТ^, трговац, Г. ДАМКВАН ДИШИТРИЈЕВИЋ, каФ., Г. ПАНТА Ш. ВОДИ, каФеџија. Од суда Општине вароши Београда Бр. 11.458. Београд 22. Новем. 1892.

0 Б Ј А В А ( уд општине вар. Београда објављује гра1)анстну, да ће аренду на овогодишњи лед нанлаћивати сам све донде, док се денфинитивно не реши, хоће ли се и даље давати нод :!акуп ово наплаћивање. С тога сваки онај грађанин, који жели да са обале савске или дунавске лед носи или га са стране доноси, има се предходно пријавити суду ошптинском, где ће нрописану таксу платити и упутницу на вађење леда добити. Од суда оаштине вар. Ееограда 27. Новембра 1892. год С "Вр. 20966. Н а р е д б а Ради чистоће, лакшег и сигурнијег саобраћаја као и угледа престонице, суд општине вар. Београда. Наређурз, Да се тротоари одржавају чисто и са њих снег и блато уклања; а кад је поледица, да се по тротоарима посииа пссак. пепео или томе подобно. Ко би пренебрегао ову грађанску дуж ност казниће се по § 326 кривичног закона. Од суда општиие вар. Веограда 27. Нов. 1892. год. АВр. 11&44. ОБЈАВА Суд Општине вар. Београда иивештава грађанство, да је штаб VII. иуковске окружне команде премештен 14. новембра 1892. год. из свог досадањег стана у нов стан у ратарској улици број 10, у кући г. Јанаћка М. Јанковића каФеџије. Од суда оаштине вар. Веограда 20. Новембра 1892. год. АБр. 11308.

ЂЈРЈЂ НАСТРН01ИЂ-С11ЕИДЕРБЕГ ИСТОРИЈСКА РАСПРАВА

Никож -Вулит^

Р" (Сједнош генеалошком таблипом; (Темат награЈ^ен првом видовданском наградом онштине Пеоградеке.) МОТО : Скекдербег је срца Сбилића ГЛАВА ШЕСТА Доиаеам Мухамедов под Кроју После погибије Балабан-пашине сав крај ове (1465.) године, у Цариграду и по целој Турској, протече у свакојаким војним снремама. То је Мухамед намеравао да с огромном силом, чим гране пролеће, и сам окуша једном срећу против Скендербега. Стид га је већ велики обузимао при самој помисли, да турско оружје за последњих двадесет година свуда одржа победу, осим једино у тој маленој државици норед Јадранскога Мора. 11у његова намера и спреме — ма ко-

лико да су тајне биле — не могоше остати дуго сакривене и од Арбанаса. С поузданошћу се сме тврдити, да су оне, у почетку идуће године, овима биле већ добро поз нате. Међутим непрестаним ратовањем они беху силно исцрпени, да би тешко могли одржати с успехом и слабији напад а камо ли самог султана, те кад дознадоше, шта Мухамед намерава, обузме нх ужасан страх. Нетачни и неверни гласови само су још више повећавали панику. Тако говорило се, да ће султан у том походу имати на по милијуна војеке и на неколико стотина топова, а тај глас не могаше дабогме никоме бити равнодушан. Сви беху клонули духом, еамо још не и Скендербег. Дознавпги поуздано за намеру султа нову, он не пропушташе ни једнога тренутка а, да не учини што за одбрану своје земље. Како му народом беше закладао велики страх, то прва његова намера би та, да овај отклони, колико се више може. А кад саветима и бадрењем успе у том неколико, лати се хитро и других мера. Почне утврћивати своје тврђаве и снабдевати их свачим, стане прикупљати во.јску са свих страна, размештати је колико где треба и т. д. Ну при свем том, он је, као паметан

ОБЗНАНА Како је до сзд велики број зграда везан са варошким Бодоводом, и како се у већини тих зграда отпочела вода тропшги то ће од 1. Нов. о. г. отиочети наплата таксе за потрошњу воде, и управа Бодовода моли граћанство да прими к знању следеће: 1. Сопственици оних зграда, које су са Бодоводом спојене, и у којима је инсгалација Бодовода извршена до 20. Октобра о. г. закључно, подлеже плаћању основне таксе и кирији за водомер почев са 1-вим Новем. о. г. — Сопственици оних зграда, које се инсталишу од 21. Октобра до 20. Новембра ове о. г. подлеже плаћању основне таксе и кирнји за водомер са 1-вим Декембром о. год. Сопственици оних зграда, које се инсталишу од 21-ог Новембра до 20. декембра о. г. подлеже плаћању са 1. Јануаром наступајуће године и т. д. 2. Досадања употреба воде, било од појединих предузимача за зидање нових грађевина, којима је иривремена употреба дозвољена, било од појединих еопственика кућа код којих је инсталација извршена до 20. Окт. о. г., било од сопственика. у чијим кућама инталисање није довршено а употреба воде дозвољена на провизорну чесму сматра се као привремена употреба воде по чл. 24. правила о издавању воде из београдског водовода. Мптање водомера обавиће се 1. Новем. о. г. 3. Сопственици зграда, у којима инсталисање није извршено али су домаћи чннилн и сада чине употребу воде на провизорним чеемама, подлеже основној таксп и кирији за водомер почев са 1 вим Новембром о. г. Бр. 3094 31. Окт. 1891. Београд Управа водовода.

владар, добро увиђао, да би му, без помоћи са стране, сваки напор, да сачува земљу од непријатеља, био готово узалудан. Нарочито му се то чинило сад, кад сам султан шћаше да дође на њ. Две су у главном биле стране, којима се он могао обратити за иомоћ и од којих се могао надати чему. То су били прво. нови папа. Павле И. и друго, Млечићи. И он се доиста обрати. обема. Нрвоме, како вели безимени пиеац, посла Захарија Гропу, а Млечићима — архијеииекопа драчког Павла Ангеловића*). Како је нрошао код папе, нама је за сад са свим непознато. Што се пак тиче Млечића, они као да су и сами били у каквој великој неприлипи или се бар надали какој опасности, без сумње од Мухамеда, јер на два писма Скендербегова, која им он посла јамачно пре легата свог Иавла Ангеловића, и то по свој прилици у почетау *) Бозииени писадвели, даје Скендербег том приликом послао Млечићима брата свога— Петра, а.чи нама ее чини, да се и;1 једиог пиема мл. господе СкендерПег}' од 18 марта ове (1460.) године пре може извести, да је у Млетке ишао Павле него ли н.егов брат: Гл. Х^јп1>ј|'- 8, ГЈкНпе о о<1по§ајП* и т. д. киј. X., етр. Ј!59..