Beogradske opštinske novine

БРОЈ 4.

VI. На 3. Врачару 21. Јануара пре подне: у IV. мушке школе н у IV. разреду женске школе. По подне: у I. разреду мушке школе н у Г. разреду женске школе. "28. Јануара пре подне: у Ш. разреду мушке школе и у III. разреду женске школе. „ По подне у II. разреду мушке школе и у Л. разреду женске школе. 29. Јануара у Топчидеру. VII. на дорћолу и Јалији 27. Јануара пре нодне: у IV. разреду му1пке школе дорћолске, у I разреду мушке шноле дорћолске и у IV. разреду лгенске школе дорћолске и у I. разреду женске школе дорћолске. „ По подне: у III. разреду I. одел^ења мз т шке школе дорћолске и у II. разреду мушке школе дорћолске и у Ш. разреду женске школе и у П. разреду женске школе дорћолске. 28. Јануара пре подне: у Ш. разреду II. одељења мушке пгколе јалијске и у П разреду муи!ке школе јалнјске и у I и II. разреду женске школе јалијске „ После подне: у I. разреду мушке школе јалијске и у III. и IV. разред женске школе ја лијске. V приправном одељењу школе јалијске. Испнти ће почињатп пре подне у 8 а после подне у 2 часа.

Ш1Ђ ШТРНОТНЂ-СКЕИДЕРБЕГ ИСТОРИЈСКА РАСПРАВА написао ј> Т ик,ола ЈЗ улић. (Сједнои генеалошком таблицош; (Темат награђен првом вндовданском иаградом општине београдске.) МОТО : Скендербег је срца Обилића ГЛАВА СЕДМА Опсада Кроје под Галабанок. — Други поход Мухамедов (наставак) Скендербег истина, на глас о намери султановој, беше учинио све што је могао 1 ), да Мухамед прође што горе. али толикој војсци, колика беше турска, тешко би и

Ј ) Лоред осталога он се био обратио молбом од 8. јула и Млечвћима, да му тгошљу што кољаника и пешака, на шта су они одлучили да му пошљу хиљчду пеш. и три стотине коњ., То се све види из њихово једне одлуке од 28. јула у којој стоји то изреком зпоменуто В. 8есг. сом. Ко&. уо!. ХХШ. с. 57. Т јји М с 8., 1ЛаНпе, X.. 396.

Моле се дечији родителш да изволе приСуствовати испитима. 23. Јануара 1893. Iод. Београд Глазни школски одбор

С&СТДНДК ОДБОРА 0 II 111ТИНЕ БЕОГРАДСКЕ ^(Ио стснографским беасшкама) Држан 21. Дедембра 1892. гсд. у Весграду (Поч! так у Г ј часова но п дне) (иаставакЈ Иредседник. Г, Инжињер каже, да треба за сваки кварт нз одбора одредити по двпјицу. Јесте лп за то ? (Јесмо). Опда нзволте да избсремо. (Настаје бирање. Драгутин Пвтр< в"п Од грађаиа за ову ко мисију, нека одборници нозову но двојицу из улице где се оса утврђује. Председник. Јесмо ли за то. да грађано сами одборници нозову '? (Јесмо). Сад ]е на реду да изберемо комиеију за електрично оеветлење. У овој комисији бно је као стручшак г. Ђ. С^анојевнћ. Држим да њега треба и доље задржати. Сад која лица још хоћете. Алекса Борисивљев И. Предлажем г. Докгора Стевана Ма]жовића. Председннк Да узмемо једног нравника и два иижињера п још кога хоћете из грађинсгва. II ра Т доровкК, Ио моме мишљењу треба узети иег из одбора. За остале члинове да узмемо г. Г Ј.> Станојевића и још кога. Но из одбора евакојако мора бити толико да представља ве. ћину. јер ипак сва одговорноет лежи на одбору. Л.к нсандер ВорисављевиИ. 11о мом мишљењу комисију би требало с-ашавити из ових струших лица : г Љубе Клерића, Т>. Станојевића Стевана Марковића, Мијајла Павловнћа, трговца, Андре Ђорђевића и Милана Марковића, алвоката. Мијаџо ПавловиИ. Немојте мене госнодо за тај одбор. Ја сам и пре напоменуо да сам слаб и као такав врло 1>у ретко долазити у одборске седнице јер ие могу. То је иоеао, који треба обилазити. Ја ћу нрнмити други посао, где се више седењем ради. (Чује се: Онда Спасоје Стевановић). На сваки начин нужно јс да осгане г. % Станојевић. Кад се комисија образује, они сами између себе нек изберу председника. Председнцк. Јесте ла за ову каидидацију и да бирају сами себи председника ? (Јесмо). много јача држава. ; поред највећих спрема, могла пгто учиннти, а камо ли његова, на још овако изнурена и измучена, каква беше (ад, после овог непрестаног четворогодншњег војевања. С тога се и могу лаво објаснити оне речи из поменутог писма од 16. .јула: „Велики је Турчин заузео већи део Арбаније; њу силно оиленио и оиустошио или оне из писма господе млет. од 24. ис. мест,, којима се обест с.улт- нова и јадно стање Арбаније цртају и бол.е и детаљније:„...п1п (ас. ш АЊата) Тнгсћиб 1рае сиш })о1еп1188пно ехегсШг гереггћгг е! и11га 1Ш8ега1)Г.1с8 се<1е8 е! ћоггЊПеб спи1еШа1е8 дпЊи« гг8Н8 е81 е! иНћгг (]цоН(Пе јп са ргоушсГа, 1«'пг е! 1едто огаша уаа1;апс1о ас ГпггпапГ88Гиге регс1еш1о §'еп1еп1 Шат...* 1 ) Прво место, у које султан беше упао, била је без сумгве саурска равница, која лежи изме1)у Драча и Тиране 2 ) и којом је некад владао Аријанит Комнен (I 1461. 3 ). Ну по што опусти њу као што горе рекосмо, он пође на Драч. У томе се бар слажу оба поменута писма, јер оба изреком тврде ] ) 8есг. соп. Код. уо 1. ХХгП. 57. Т ј Ји1)1(' 8., 1Лк1Јне итд. X., 389. ђ ВаИ., 1)е УНа е!с., ХШ., 364.; Хан, Путоваље итд., §. 3 ) НорС, Сћгош<|иез ^гесо — готапез, ра^е 353.

Сад да нзберемо компеију за трамвај. (Чује С(;: г. г. Љуба Марковић, Јовица Бардовац, 11ера Тодо])овић и Драгутин Иетровић). Усваја лп одбор,? (Усваја). Сад долази на рсд предлог о лекарском дежурању ноћњем за случчјеве панрасне бо лесш. 0 томе имамо и ова.ј акт лекареког друиггва. Изволте чути. (Секретар прочита) Нма ли ко у иачелу о овоме де говори ! ЈЈрагутин ПегровиИ. Ако се пс варам господо, мепи пзгледа да управа вар. Београда тражи, да општина да ио једпог лекара, ксји 1>е да нослужи за санитетску службу нрн злочинима и одбор да с.) о томе договори. Они као да су у нечему решили да се да; на сад интају како да се врти. То ће се вршити на ирост начин а то је да општииа одредн од својнх лекара но једног да дежура, Шго се тиче овог другог предлога т је сасвим друга ствар. То је за болести за шта оишгина не може да се брине; По начелима еа моунраве стоји овај терет за давање нрве по моћи за кривилне ствари, а за остале ништа он штина иија дужиа. Др. Никола X. НиколнИ. Овако, како лекарско друштво нредлажс, то има смисла само за велике вароши. За Београд то није. Општина плаћа шест лекара и оии су дужни да дођу болеснику и иоћу. Тако исто дужпп су и практикујући лекари. Ако други лекар неможе доћи опшгпнски мора. Док сам ја био оиштпнски лекар тако сам увек радио Све друго нама је излишио. Димитрије МилојевиИ Ја сам тога мишљења да је врло иужно, да Један лекар дежу])а ноћу у опш'1 инском суду или где се нареди. Ми имамо то зло, а смем и рећи, да напш лекари поћу неће да иду. Сад ако се деси. да је неко иоћу на еокаку пао врло је пужно, да му се притекне у номоћ, а то ће се пос^ићи ако по један л#ар но!1у дежура А што се тиче плаћања ја еам за то, да се плати, а колико то )емо доцније одредити. Шго се тиче кола о којима лекарски савет велп, ја сам имао прилике то да видим. Какоје ту опиеаио то је сво у истиии, ади ја не би био за то, да се то и овде уводи. Тамо лекари служе бадава Тамо има младих људи, који се стављају на службу, иа се ту и уче, а овде да се уводи врло је скупо. То је само за варош гди је као што рече г. докго]) в с, лики број становнека. Дакле да усвојимо само, да но један доктор ноћу дежура једипо за извесне случајеве. Пре ^седник. ОвЈе етоје два нредлога, иредлог изиет од лекареког савета да и кола и све усвоји — и предлог г. Драгутипа Петровића да од наших лекара по једаи дежура овдо или у управи вароши Бсограда.

исто: „за тим се каже, да је султан пошао с во 'Ском к Драчу" и .Лггпгареге 1111011(131 (вс Тагсћпб) 1И а<2,то8 е! оррГсћх по81га, е! ГпрпшГб оссираге игћеш Оигасћн..." Ну успеха под тим градом као да не беше много. После внше од по месеца, ми га вндимо још под њим, и оиет, како изгледа, узалуд. г ) Али он беше лукав човек. Опазивши да је Драч добро утврђен — јамачно су га, поред друге посаде, браниле и онах тринаест галија, које се помињу и у писму гт)споде млет од 30. маја и у писму им мил. архива од 3. августа — он остави под њим само повећу посаду а с главном силом похита сам Кроји и опседне је, као и прошле године. То је било јамачно с крајем јула, за што нам је дока:; номенуто писмо од 3. августа. Алн, од овога дана па на даље, све до 26. окт. ми немамо више ни једнога документа, по коме бисм.о могли с неком верношћу и поузданошћу описати и ове две опсаде (Драча и Кроје), а радити то по Барлецију или ЕаМ ШивИт — ма, па

Ј ) У једном писму Августина де Рубрја од 3. авг има ових речи: „1)е 1е соае <Ге1 Тпгсћо »е ћа аДу180, сћс 1е то11о §го880 1п А1ћап1а Л Са еопСга Сгоца е4 апсће Опгаж/о ртапШззппа еС сгисЈеНззЈта ^иегга." Макуше в, Ист., сп, 2о2.