Beogradske opštinske novine

-± 151 —

ГОДИНА XI.

ђаци 33, радепиди и помоћници 6, Пиљари и бозаџије 3 надничари и сдуге 32. Из статистичког одељка оиштине вароши Београда 19. Августа 1893. год.

ОБЈАВАСуду општ. града београда, потребаа је једна зграда за основпу школу. Зграда ова треба да је на западном врачару, да има довољно простора за смештај 2 разреда, где могу стати 80 —100 ђака. Ко има овакову зграду и жели је дати под завуп, нева поднесе понуду рачуноводству овог суда пајдаље до 1. Септембра ове године. Понуђач у понуди треба да означи где постоји зграда (улица и број) колико и каквих одељења има, и колику кирију годишњу тражи. СБр. 12895 — Од суда општине града Београда, 20. Августа 1893 год у Београду. ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Рачуноводство суда ово општипског, .држаће у својој канцеларији јавну усмепу лицитацију и то: I. На дан 20. Септембра ове године од 8—12 пре п 2—5 сахати по нодпе,за давање под закуп 12 ошптинских дућана у Фишекџијској улици. II. На дан 25. Септембра од 8 — 12 пре и 2 — 5 сахати по подне, — за давање нод закуп 16 илацева у бари венецији, за смештај дрва и јапије. III. На дан 27. Сенгембра од 2—5 сах. по подне, — за давање под закуп општинског земљишга „стари сењак". После овог првог срећног успеха Змајдеспот Вук приступи главној операцпоној тачци свога ратнога плана — опсади Смедерева. Без икакве сметње од стране пренлашенога Алн-бега нз Смедерева, подигне деспот на пољу Годомпнском, по пут оних тврђава турских око Шапца, нека нова утврђења, око оних опкопа турских којн чуваху сам главни град, која саграђена од палисада, земље и плетена прућа, имала су са суха потресати безбедност Смедерева. Енгел спомиње три така „Ег(1зсћ1 (388ег л^оп аи^елуоНепег ип<1 уегааип^ег Ег(1е". од којнх се једно зваше Витешка триеза. (') Из њих стане сада деспот живо тући Смедерево; опсада је трајала преко целог лета, али све узалуд. Да се заузме град, требаше јаке Флоте, која би с Дунава блокирала и бомбардовала бедеме. А у њој се сад највише оскудеваше, јер оно што беше српских Шајкаша на Дунаву, не беше у стаи.у потиснути усидрену и спремну за бој јачу турску Флоту, а наручене ла1»е у Регенсбургу још не беху стигле. То беше главни узрок што сви труди деспотови, да заузме Смедерево, бише узалудни. Краљ Матија је волео свадбовати читав месец дана, него притећи у номоћ (1) Гдаснав сри. уч. др. књ. 49. стр. 215.

IV. На дан 28. Септембра од 2—5 сах. по иодне, — за давање под закуп земљишта општинског до бив. ботаничке баште на јалији. V. На даи 29. Септембра од 2 —5/сах. по подне, — за давање под закуп опшгинског земљишта код војног сењака. VI. На дан 4. Октобра од 2 — 5 сах. по подне, — за давање под закуп 12 плацева на великом тргу за свињске месарнице. VII. На дап 5. Октобра од 2—5 сах. по нодпе, — за давање под закуп 7. плацева ва великом тргу за говеђе месарнице. VIII. На дан 7 Октобра од 8—12 пре иодне, — за давање под закуи 12 општинских дућана на зеленом венцу за месарнице говеђе и свињске и пиљарнице. IX. На дан 12 Октобра од 2 — 5 сах. по иодне, — за давање под закуп права наплате таксе од акциза на пиће. X На дан 15. Октобра од 2—5 сах. но подне, — за давање под закуп права туцања ка^-е — тамиса. XI. На дан 18. Октобра од 2—5 сах. по подне, — за давање под закуп права паплате таксе Фијакерсве. XII. На дан 20. Октобра од 8 — 12 сах. пре иодпе, — за давање под закуп меса од бобичавих свиња, које се коље па општан. кланици. XIII. На дан 23. Окгобра од 2 — 5 сах. по иодне, — за давање под закуп оправке возова општинских, ковачко-коларски рзд. XIV. На дан 25. Октобра од 2—5 сах по подне, — за давање под закуп оправке возова општипских, сарачко-тапетарски рад. XV. На дан 27. Октобра од 2 — 5 сах. по нодпе, -- за давање под закуп подкивања коња пожарпе чете и волова рабаџ. опшгип. возова.

своме савезнику, ; а зато ће се сада и султан лакше наплатити са деспотом. Победивши молдавскога војводу СтеФана, окрене се са 40 000 војске к Смедереву, и по највећој цичи пређе Дунав, у децемрру месецу, преко леда, нападе на оне деспотове палисаде. запали дрвенарију око њих, натера носаду на предају, 1 а утврђења сруши до темеља, и сви трудови деспота и његових срчаних бораца бП1НВ крунисани савршеним неуспехом.(') Када већ прође и Матијино пировање, освану нова 1477. годнна, када се мислило отпочети нови рат противу Турака, коме би на челу стајао сам краљ Матија. И Турци су се збиља тога бојали, јер су знали, да се Хришћани одавна спремају, и да су доста добро спремни. Ну не би тако. Некако несрећна судбина Хришћана увек хоће згодне тренутке за хришћанску ствар да омете. Краљ Матија као да није довол.но искуства сте(1) Н а т т е г V. Л : Сгвзсћ. (1. овш. Еејсћез, В. I. 8. 529. — Еп§е1 у. Н. Ј. : АИ^. ЛУеНМз^опе, В. Ш. одсок Оевсћ. V. Негујеп, 8. 43*2. — Иовавов и ћ (Јт.: Пое.«ЦИЉи Бранковвћи стр. 63. — Гласник сри. уч. др. к,њ. 47."^».' 215. — Ако би се она наша примедба (стр. ...) иа Враиковићеву белешку о онин градићина, које је цар Мухамед порушио на Мораии, по њему год. 1474. заисга бжла оиравдана; оида би се она мргла односити на овај догађа,1, оад?а&ј^76. одакле би се видело, да је Турска војска први пут тск сада порушила ресавске манастире Раваницу, и то: „ргоЈепке ^иоЛат топас11о."

XVI. На а,ан 28. Октобра од 2—5 сах. по подне, — за давање под закуи оправке рабаџ. онпггинских возова. XVII. На даи 1. Новембра од 8 — 12 сах. пре подне, — за давање под закуп плаца општинског више чесме „књагиње Љубице". XVIII. На дан 1. Новембра од 2 — 5 сах. ио подне, — за давање под закуп I и II. пећине у таш-мајдану. XIX. На дан 2. Новембра од 2 — 5 сах. по подне, — за давање иод закуп чишћења пијаца у вар. Београду. Погодбе о овим закупима могу се сваког радиог дана видети у капцеларији рачуноводства. Ко жели ма шта од овде изложених нрава узети под закуп, нека означеног дана дође и лицитира, иошто положи прописану кауцију. СБр. 12.755 — Из канцеларије суда опш. града Београда, 14. Августа 1893 год. у Београду. (

САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИИЕ БЕОГРАДС^Е Држаи 6. Јуна 1893 год. (но СТЕНОГР. БЕЛЕШКАМА) (СВРШЕТАК) Тоша СелесковиК — Програм целега рада, он је у доволлшј мерн дат, и то д;!Т је од капацитета Хобрехта и Смрекера а за детаљиије извршење овога плана о кунализацији, ту су нужни инжењери, који могу то јевтиније израдити него Хобрехт и Смрекер. Тим, што је у овом извештају наведено, да се у овој прилици доморотци узму за инжињере при извршешу радова о канализацији није казато да то безусловно мора бнти; јер ће их наравно бити ако их ми имамо, а ја држим да ћемо таквих људи моћи наћи, најзад иотреба је, да ми наше људе у том послу образујемо јер су нам они потребни за све доцније радове око канализације.

као, колико му ратови са Чесима довесоше штете, него и овог пута заметне рат са другим својим суседом, немачким царем Фридрихом III. Турци су опет могли јужне границе мађарске краљевине нленитн н палити до миле воље, јер Матија беше повео на Фридриха и сву српску војску, под деспотом Вуком и Јакпгаћем. Само кнеза Павла оставио беше у Банату. Српска коњица опет беше Матнји главна узданица, да освоји 1)сч, с тога и није чудо, што по речима једнога очевидца, краљ нђаше на Беч „возећи се са својом женом у колима, као да иде на свадбу". Турци употребе ову прилику, па год. 1477. отворе рат с Млечанима на мору, а год. 1478. пренесу га на сухо код Скадра, који су Турци дуго узалуд опседали ( [ ) За то време поједине чете турске прелазиле се иреко Хрватске у Кран.ску, Истрију и "1>у])ланску. чинећи ужасне пустошн и робљења, тако, да су год. 1478. цродрли једном до Илока у Славонији и 30 000 душа одвели у ропство.( 3 ) Године 1479. Млечани већ исцрпљени у борби с Турцима, буду принуђени, ми(1) Види врло ошпирно ову ствар у Н а т т е г-а (Оенсћ. <1. 08111. Нејсћез, В. I, 8. 536—545.) (2) Е п § е 1 V. Н. Ј.: А11§'. "\УеМп51;опе, В. 111. одсек бевсћ. л г . 8егу. 8. 482.