Beogradske opštinske novine

Т/ГО ц л г>1,Г гЈРТ1ГЈ 1 II 1 к 1 !.' ! \ 11 Т1УТ ГТТГГТ! ТГ. ПГПНППМК 6 !ТР_ тгиг. пгг ррг.тт:

ЖЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ

|

:1 % !

ЦЕЕЛ ЈЕ 0ГЛД0ИМ5 6 ПР. ДИГ. ОД ЕР1ТЕ

Ј

ПРЕТНДАТУ ВА.ЂА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД

ЦЕНА

ЗА СРВИЈУ :

НЕДЕЉА 31. 0КТ05АР 1893.

А СВЕ КОРЕСПОНДЕНДНЈЕ НА УРЕДНИКА

НА ГОДИНУ ....

Рукописи не враћају се

НА ПОЛА ГОДИНЕ .

ј

ЗА СТРАНЕ ЗЕМ.ЂЕ

НА ГОДИНУ 9 „

Неплаћена писма не примају се.

Н А Р Е Д Б А С погледом па мењање сгапова од 1. Новембра ов. год, С} г д оишине вар. Београда нопавља своју паредбу АБр. 2807. од 22. октобра 1891. год. по којој је грађапство београдско дужпо подносити пријаве за Адресни биро, који по њима даје обавешгаја о сваком стаповпику или путпику, који се у Београду ма и једап дан бавио. По тој наредби, а па основу чл. 37. тачке 9. закона о општипамз, § § 326, 341 и 344 казнеиог закопа и у смислу ретења управе вар. Београда Бр. 13496 од 18 сеигембра 1891 год, суд ће овај бадрим оком пазити на тачпо извргаавање ове паредбе, ге у случајима пеизвршивања каз нити свакога, који тој паредби неће да се одазове. Из паведених обзира суд ошптинскп сматра за потребно да поново изпесе прописе за пријанљивање. А. За дома&ине). 1. Сваки домаћип (сопствепик зграде) — домаћица (сопствепица) — дужап је да подпесе пријаву за себе, своју жепу и своју малолетпу децу. Ко то није до 20 новембрз 1891. годипе учинио, било да је заборавио, било да се доцније одомаћио, ваља сад (I повембра о. г) да учини. 2. Тако исго сваки дома1 )Ип подноси пријаву за сваког свога кирајџају, који му верно саоиштава све потребне подагке о себи, .својој жени и малолетним и песамосталним члановима своје нородице, које је ои стално или привремено у своју кућу примио. Б. УкуЛани. 3. Кира џија, који је примио некога у свој стан на дуже или краће време, дужан је нријавнти га онако исто, као домаћин њега и његове задругаре. Б. Остали становници). 4. Онај, који сгалпо или привремеио сгавује или само преноћива у државиој. општипској, црквецој илп другој некој друштвеној ити јавној згради, мора поднети пријаву за себе и своју породицу, као и за остале, које је у тај свој стап стално или нривремено иримио.

5. Сопственици пли заступници сонстве превозпр.х справа, штегова, сплавова купатила и т. д, (на Сави и Дунаву) морају пријаву поднети за она лица, која на истима станују или само преноћивају, Г. Гостионичари. 6. Гостионичари, механџије и остали, који имају јавне радње, во^ео странцима (путницима) прописну књигу и посебним пријавама јављају их дневпо властима. Д. Чељад и иунолетници. 7 Сваки онај, који узима млађе за нослугу, био ои до маћип, укућанин, гостионичар или друге врсте становпик, дужан*је чељад да пријави. Тако исто трговац, занатлија и сви други, који има ученпка, помоћника, радника, писара, књиговођу, паставпика и друго лице као помоћ у својој радњи и задрузи, а код њега пробива, — дужан је то лицеда пријави. 8. Пуполетне или самостално члапове породице засебпом пријавом дужап је да пријави сгарешина задруге, односно опај, ко је власник куће или стапа Е. Пријаве и иријављивање. 9. Прија ве су две: једна (уникат) подноси се, кад се усели у стан, гостионицу, зграду, превозну снраву, а друга (дупликат) подноси се, кад се одсели пли отпутује. А за знак, да се опа прва (упикат) нодиела на време, власт удара свој жиг на дупликат, који остаје код онога, који је дужап тим дупликатом и одлазак однасно одсељење тога лица јавити. 10. Пријаве се подносе кваргу (одељку) варошке управе, у којем је рејоиу зграда, у којој се живи, и то у року од 24 сата по доласку или досељеЕ&у, а тако по одласку и одсељењу. 11. Пријаве сгановника по приватнкм становима и чељади за послугу зову се грађапске —• беле —; прпјаве путника (странаца) гостионичке, плаве су; пријаве носредпичких радња црвене су, а проститутских радња жуте су боје. 12. Пријаве морају тачно и у свпма њиховим рубрикама да су попуњене.

13. Огштампапе пријаве могу се у свима продавиицама дувана добити, две пријаве за 5 иара динарских, сем посредначких пријава, које посредницн добијају у ово општинском статистичком одељењу. Пријаве путника, гостиоиичке, увешће се од 1. Јануара 1894. год. нове, те се гостионичари (механџије) овим чине пажљивим, да се само до тог времеиа служе данашњим (старим) пријавама. И државна и општииска власт па-зиће строго на извршење ових иобројаних прописа, те ће ради тога чапити од времена на време прегледе, и у случајима противиог поступања примениће нзведене члапове казпеног закона. АБр. 6480 из Суда општине вароши Београда 29. Октобра 1893 год. у Београду.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБСРА 21 Октобра 1893 год. ТиХХУ РЕДОВНИ САСТАНАК Преседавао преседнив г. Мидован Р. Марипковић 0 д одборника били г. г. Ник' X. Подовић, Милут. Ј. Марковић, Фнлип Васиљевић, Милош Трпковић, 0. Ј Азријел, Андрија Ј. Одовић, Илија Ђорђевић, Јован Ђуровић, Мих. М. Ђорђевић, Сг. Чађевић, Мат. Јовановић, Мил. Канетановић, Н. Вулковић, В. М. Тодоровић, Д р Павао Поповић, иоп Таса Капетан Спасић, М. Велиза-. рић, К. Петровић Свег. П. Ристић, Др. Алкалај, Дазар Дашковић. I. Прочитан јо записник одборских одлука седнице држане 17. Октобра 18УВ г. и у одлуци КЊБр. 604 учињена је допуна, да се ова олакшица у наплаћивању више потрошене воде одноен само па оне сопсгвеннке кућа, који се за ово нарочитом молбом обрате општинском суду и по којој молби суд донесе своје решење. II. Одборник г. Марко ВелизариК као члан повереништва за преглед рачуна управе водовода предлаже, да исте рачуне документално прегледа општински рачуноиспитач као члан иовереништва и да се умоли Главна Контрола, да и она пошље свога рачуноиспитача, да са општиноким рачуне прегледа а да остали повереници само се од времена иа вроме уверавају о тачном вршењу овога посла, — пошто ће овај рад трајати два до три месеца те се не може захтевата да одборници ово врше. По саслушању осога, одбор је решио, да се