Beogradske opštinske novine

БРОЈ 27

ГОД. XIII.

1..Н 4 '

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉПО ЈЕДАЕ ПУТ Цена за Србију: за годину 6 дин. нд пола године 3 „ на стране зем .1 .е ЛА годину . . 9 „

НЕДЕЉА 18. ЈУИА 1895.

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 Г.Р. ДИН. ОД ВРСТЕ претп 1ату ваља слати упутницом на оппттински суд а све кореснонденције на уредника Рукописи ке враЋају се НЕПЛА^КЕНА ГГИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

С Т Е Ч А Ј За грађење канализације, кеова и антрпота у Краљевско-српској престоници Београду.

Општина београдска, отвара овим: стечај ради постројења: 1 — Канала за одводнење варочи; 2 — Кеова на обали Саве; 3 — Антриота и магазина на самом кеу. Конкуренти имаКе да иоднесу општини потпуно израђене планове о горњнм радовима, који морају б]1ти у сагласности са закључиима у извештају експерата, позватих од стране општинске управе, од ~>117 Априла 1895. Ови пројекти морају обухватати: I — За канализацију вароши. а — Један прегледан план целе каналске мреже и свију сноредннх иостј)ојења, које експерти помињу, нли које би конкуренти још као нотребне сматрали, у размери 1: 2500, а на основу котираног плана вароши; 1) — Уздужне профиле свих канала у раз мери 1: 2500 за дужине и 1: 250 за висине; <с — Све цртеже потребне за поетро јење станице за пумие на обали Дуиава, са расноредом машина и пумпа у размери 1: 100, оа основе и иресеке, а 1: 50 најмање за детаље; <1 — Све цртеже потребне за постројење мале станице за пумпу на савској обали, наспрам тунела; у размери 1: 100 за основе н пресеке и 1: 50 за детаље; ■е — Типове за све канале како кружног тако и јајастог пресека у размери 1 : 10; € — Тип за профил тунела у размери 1: 10; § — Типове за уставе (затвараче), нреградна вратанца, у размери 1 : 10 најмање ; ћ — Типове за бунаре, на укрсним тзчкама канала, вентилационих оџака, и уличних упада у рачмери 1 : 20 ; а — Типове торњева за вентилацију н резервоара за испирање канала у размери 1 : 100.

т

11

II. За кеј на обали Саве. ј — Ситуациони план целокупног распо реда кеова, са назначењем ноложаја механичких справа днзалнца и колосека, као и положаја антрпота и магазина у размери 1: 1000; к — Типове за фунднрање на стеновитом и меком земљишту помоћу гњурачког звона у размери 1 : 100; 1 ■— Типовс иресека разних категорија кеа у размери 1 : 50; - План о нрорачунавању стабилности свих зидова у размери 1 : 20; Детаљне цртеже механичких справа за днзање, казука и алка за везивање у размери 1 : 20; III. За антрпоте и магацине. 0 — Основе и пресеке за житне магацине и антрпоте, са назначењем распореда справЗ за дизање и премештање у размери 1 : 100; р — Детаљне планове ових справа у размери 1 : 20; са назначењем њихове моћи ношења. Уз сваки од помснутнх пројеката конкуренти има ће да поднесу, 1 — Техничке н опште услове; 2 — Оппс и оправдање свију диспознција и прорачунавања; 3 — Ценовник евију радова; 4 — Ирорачун коштања, Да би конктурентима отакшала склапање горе набројаних про.јеката и докумената, општина вароши Београда ставља им на расположење у канцеларијама свога грађевинског оделења: 1 — Извештај експерата са прилозима; 2 — Цртеже пројекта за канализацију, које је израдио општински грађевински одељак; 3 — Пројекат кеја израђен од истог одељка; 4 — Котиран план вароши са назначењем квартова 1 : 2500; 5 — Илан варошп са изохипсамау размери 1 : 10000; Уз то важи примедба да се ови планови и цртежи стављају на углед само ради обавештења да се види шта је до сада у том правцу урађено. и на шта експерти у своме извештају указују.

Конкуренти, предузимачи радова, мораће, нри поднашатћу горе означених планова и докумената, ноднети у исто доба и план о финансирању зајма опчггинског од десет милијона динара у злату на основу закона од 15. Јуна 1884 године, бд кога се сва ком конкуренту предаје ио један Нримфак. Напомиње се уз то, да онај конкурент са којим се погодба закључи, остаје у обвези за извршење радова све до коначног довршетка истих и да преноса уговора ни у ком случају не може бити. Оваке понуде имају се нредати суду оиштине београдске најдаље за трн месеца од дана објаве овог стечаја у београдским ошптинским новннама. У понудама мораће се означити и рок онције, т. ј. време за које конкурент остаје у обвези са својом понудом, а понуде ће се уважити само у том случају, ако се уз њих поднесе: 1-во Кредитно писмо од једне од припознатих светскпх банака, које ће имати да оценн српска народна банка у Београду, н којпм ћс једна од тнх банака изјавити да за дотичног конкурента јемчи у суми од једног милијона дннара у злату; 2-го Сведџба о снособности предузимачевој, издата од нризнатнх стручњака, којом се доказује да јс конкурент извршио већ сличне радове бар од исте важности, као што су ови који се овим раописују; 3 ће Пунообвезна изјава о року у коме конкурент »шсли да може извршити горе поменуте радове. Разуме се по себи, да ће општина устуиити радове н финансирање зајма ономе конкуренту, чнја јој се понуда као најповољнија свпдела буде, без икаквих да љих обвеза наспрам осталих конкурсната. Напомиње се још и то, да планови и остала документа оних конкурената чије понуде неби биле уважене, <тстају њихова својнна. и вратиће им се одмах по оглашеном резултату стечаја.