Beogradske opštinske novine

Год. XIII-

— 108 -

Б рој 27.

Но наглашује се то, да ће општина иматн право, да између поднесених јој пројеката по горњем програму, задржи за себе онај, који би од њбне стране позвати вештаци као најповољнији препоручили. У таком случају исплатиће општина дотичном конкуренту, на име трошкова око израде планова и осталих докумената, суму која неће моћи бити већа од 15000 др. у злату. Елаборат конкурента са којим се погодба закључила буде, постаје од тога дана општинска својина. При подпису уговора о зајму и радовима, којим ће се све појединости ближе одредити, имаће дотични конкурент да но ложи један милијун динара у злату на име куације народној банци у Београду. Од суда општине града Београда 11. Јуна 1895 год. АБр. 3445.

Н А Р Е Д Б А

Управа вар. Београда, актом од 14-ог Марта тек. год. ЛБр. 374. саопштила је суду ово&е наређење Господина Министра Унутрашњих Дела од 8-ог Марта тек. год. СБр. 1928. да се од 15-ог Априла тек. год. отпочне каламљење лица и деце у овој вароши. Судопштине београдске наредбом од24-ог Марта тек, год. ЛБр. 324. позвао је грађанство града Београда, да по овој наредби поступи. Но како се овом позиву суда врло мали број грађана одазвао, то суд по други пут позива све становнике ове вароши, да сваке Недеље од 3 до 5 часова по нодне доводе или доносе ради калемљења, 1. Сву децу која до сада нису никако пслцована. 2. Сву децу која су пелцована пре седам и више година, п 3. Да дођу сва одрасла лица, која или никако нису пелцована или су пелцована пре седам и више година. Калемљење богиња вршиће се у згради „Црвеног Крста" и у згради врачарског кварта. Ко од се родитеља овоме позиву на време не одазове, биће кажњен по тач. 8. чл. 21. закона о уређењу санитетске стру ке и очувању народног здравља. Од суда општине Београдске 27. Маја 1895 године ЛБр. 614. у Београду.

добиће од управе свеску од 100 комада карата, за које ће платити 50. пара. Овим картама само се три пута дневно може бесплатно у реон ући више не, иначе мора се редовна такса платити. Карте се при улазу, на трошаринским линијама, морају увек предати финансу трошаринском, који ће их ради контроле жигосати и задржати. А на бесплатан улазак имају права само она кола у којима се вози онај на кога карта гласи или његова породица. Кола товарена са водом, дрвима и дрвеним иредметима нсмају права служити се овим картама Таљнгаши, који станују ван реона, имију нраво дневно једанпут бесплатно у реон ући, и то нре подне. Бр. 487. од глав. управе општинске трошарине 1. Јуна 1895 год. Београд. 0 Б Ј А В А

Пошто се лицитација за оправку зграде општинског суда на дан 17. о. м. није могла држати, одређује се на дан 21 о. м. до 12 сати пре подне друга усмена лицитација, Кауција износи 1100. — дин. Техничка се документа могу видети од 3-4 сата сваког дана у канцеларији грађевинског оделења код Лондона. Од суда општине вар. БеоградаГБр. 969. 17. Јуна 1895.

0 Б Ј А В А

У општини београдској не само да су сва чиновничка и служитељска места попуњена, него ће се шта више према буџету заову годину многа од тих места укинути Према овоме, нека се нико не обраћа суду општин. за службу јер је неће добити. Уједно се ставља до знања молиоцима и то, да ће се од сад свако упражњено местопутем стечаја попуњавати ипрвенствено ће сеприматиу службу грађани београд. АБр. 3269. од суда општине града Београда, 2 јуна 1895. год. у Бео1уаду. РАД ОДБОРА ОПШТННСКОГ | РЕДОВНИ САСТАНАК 1. Јуна 1895. год.

да се све ове понуде одбаце и да се свих пет дућана одмах затворс а бараке да се уклоне са земљишта Ш. Председник износи одбору на решење шредг лог трамвајског друштва о измени поделе трамвајске диније Терааије Топчидер. По прочитању тога предлога и мишљења надзорне комисије ТОБр. 83 Одбор је решио: да се овај предлог трамвајског друпгтва одбаци и да остане и даље у сили решење одборско од 16 Марта 1895 године ТоБр. 42. IV. Одборник г. Михаило Михајловић пита, да ли су учињеном привременом позајмицом код Народсе Бавке од 200000 дин. исплаћена сва она дуговања ошптинска за која је та позајмица и гражена. Председник је иајавио: да ће одговорити и ово питање у првој седници за овом. V. Председник износи одбору на решењс питање о ограђивању старога гробља. По нрочитању акта управе вар. Београда којим је ово ограђивање наређено и по прочитању реФерата грађев. оделења. Одбор је рењио:

Председавао предеелник Мијаило М. Богићевић, присуствовао члан суда г. Мих. П Живадиновић, од одборнкка били: г г. Др. Никола X. Ииколић, М. Милашиновић, Љуб. Марковић, Стеваи П. Поповић, Сергије Станковић, Живко Кувмановић, Благоје Милошевић, Младен Пиколић, Љ. Кал>евић, Мил. Ж. Маринковиу, Јанаћ Константиновић, Спасо X. Р. Шокорац, Т>ор),е Димитријевић, Јарослав Беауха, Љ. Ковачевић, Н. Д. Стевановић, Ник. Бошковић, Дим. Милојевић, Јосиф Јовановић, Михаило Михаиловић, Сава Петровић. I. Прочитан је записник одборских одлука се днице држане 30 Маја 1895 год. и учињене су ове измене и доаун>:

0 Б Ј А В А

Према решењу одбора општине вароши Београда, право на слободан улазак са колима у варошки реон, имају само она лица која на топчидерском брду имају винограде, и то за време од 1.Маја па до 1. Новембра. Они који хоће да уживају ову повластицу, треба уверењем опшинским трошаринску управу да увере, да на топчидерском брду имају винограде. И кад то учине, ј

У одлуци КЊБр. 375, да је одборник Др. Н. X. Николић, тражио. да та стручна комисија каже и то, колико ће коштати грађење цркве за дунавски крај на месту, на коме је грађење отночето. У одлуци КЊБр. 378, да свега са шсфом буде осам општинских лекара и да сваки од њих има по 2500 дин. плате а шеф, кога ће лекари сами између себе изабрати, да има 3000 дин. П. У свези са решењем одборским од 18 Маја 1895 год. АБр. ^ 988, суд општине подноси од бору на решење нових шест понуда за оних пет месарских нлацева на вел. тргу, што још нису издати, а којима се понудама нуди више од половине прошлогодишње кирије. По нрочитању реФерата о овом, Одбор ј ерешио:

да се старо гробље огради тарабом у онолико, у колико је дужна општина да учнни. Да се гробље од корова и шибља очисти и раскрчи и да се постави нарочити чувар, одобравајући за све ово потребан кредит. Да суд општински поднесе засебан предлог о даљем уређивању и чувању овога гробља. VI. Председник извештава одбор, да је одборско повереништво за зајам и радове одлучило, да распише стечај за грађењс кеја, канализације п антрш те; а да је у пог дбама стављено, да (ами понуђачи израде планове нрема нројектима општинским и прнмедбама страних стручњака; да ће онштина београдска откупити планове оног" понуђача, који их буде најбоље израдио а чије би ногодбе за извршење ових радова мање повољне биле од других; да ће општина нлатити таке планове са највише 15000 дин. (петнаест хиљада дин.) Предлаже одбору да одобри ове погодбе и кредит од 15000 дин. на евентуални откуп добро пзрађених планова. По саслушању овога а по прочитању стечаја^. Одбор је решио: одобрава се кредит од петнаест хиљада дин. за откуп добро израђених планова за грађење канализације, кеја и антрнота заједно са свима осталим погодбама у стечају назначеним с тим, да ова сума падне на терет зајма. УП. По прочитању жалбе Милана Павловића овд. нензионара АБр. 1833 унућене суду преко управе вар. Београда због накнаде штете за продати материјал од порушене му куће и по саслушању извештаја суда о стању ове ствари, Одбор је решио: да се жалилац одбије од тражења као неумесног.