Beogradske opštinske novine

Год. ХШ.

— 109 —

Бро.т 27.

VIII. Председник нзносн одбору на решење предлог одборника г. Др. Н. X. Николнћа АБр. 3121 да се шеФ оиштиеског санитета Др. Д. Т. Ни колајевић Хаџи казни отпустом из службе што је известив унраву вар. Београда о решешу одборском односно броја онштинских лекара оптужио одбор. Одбор јр рслаио: да се преко овога предлога пређе на дневнн ред с тим да одбор не сматра, да је тнм актом оптужен већ да је Др. Д. Т. Николајевић Хаџи радио онако како је био дужан да ради по закону санитетском. IX. Но прочитању извештаја комисијског ГБр' 778 Одбор је оло^рчо: одређену осу у Урошевој улици. X. По прочитању акта управе вар. Београда и њених одел«ака АБр. 3077, 3129, 3241 3228, 3141, 3227, 3201, 3202, 3037, којима се траже; уверења о владању и имовном стању извесних лица, Одбор је из/аоио: да су доброг владања и доброг имовног стања Алекса Миловановић кафеџија, Др. Бернард Брил лекар, Др. Симон Фарки лекар, Милан Г Б. Димитријевић адвокат, да је Владан К. Димитријевић, дијурнисти доброг владања и средњег имовног стања; да су доброг владања и сиротног имовног стања Радивоје Ћатић, писар адв. Коста и Лазар браћа Лазаревић бравари. Јован Марковић, Живко Милојевић и Миленко Вучићевић бив. чувари осуђеника; да су му непознати Маца Томић пиљарица и Ана Шуберт елужавка. XI. По прочитању молбе Жарка А. Павковића овд. трг. помоћника АВр. 8500. Одбор је иајаеио мигиљењ", да се молиоцу може дати тражено уверење о његовом породичном односу на основу исказа потписаних сведока. ХП. На предлог председника општине а по саслушању реФерата општинских инжињера, Одбор је реши<>:

да се Тимочка улица нивелихне према стално утврђеној нивелети, да се њен коловоз макадамише а тротоар калдрмише старим каменом, одобравајући за ово кредит од десет хиљада осам стотина педесет дин. Сва досадашња решења одборска о калдрми у овој улици поншптавају се. ХШ. По прочитању протокола лицитације ГБр 829 држане за израду ограде зидарског посла око дунавске и палилуске основне школе, Одбор је решио: да се зидарски посао око подизања ограда око основних школа дунавске и палилуске уступи Димитрију Шићанском по прописаним погодбама а за укуину цену од пет хиљада пет стотина шесдесет девет динара. XIV. По прочитању протокола лицитације ГБр. 833, држане за израду браварског посла на оградама]

око основних школа дунавске и пализгулске, Одбор је рииио: да се браварски посао око подизања ох;рада око основних школа палилулске и дунавске уступи Проки Константиновићу бравару по прописаним погодбама а за укупну цену од пет хиљада седамдссет динара. XV. Председннк износи одбору на решење предлог одборника г. Николе Бошковића да се укине или смањи трошарина на јагњад и прасад. По прочитању тогапредлога АБр. 2728, и мишљеља лправе трошаринске одбор је решт.ц да се решавање по овоме предлогу одложи, док управа трошаринска не поднссе предлог : а ревизију целокупне тарифе трошаринске. XVI. Одборнпк г. Никола Бошковић нримећује да оиштински лекари не обраћају пажњу на то, каква се риба продаје, те се десило, да је нре неки дан један грађанин купио укварену рибу; Одборник г. Михајло Михајловић јавља да се органи за износ ђубрега из домова врло неуљудно понашају према грађанима именујући те неучтиве службенике; Одборник г. Љуба Ковачевић по нова нита да ли је еуд општински попуњавао места чиновничка према буџету за 1895 год. који је сад тек од одбора усвојен; Одборник г. Милан Ж, Маринковић наводи да парни ваљак још није набио нови макадам на друму од Богојављенске улице до савске градске каније те се шљунак растура. Председнпк је из\авио : по првом питању: да ће ствар извидети и наредити општинским лекарима да обрате строгу пажњу на каквоћу рибе, што се на тргу продаје; по другом питању: да ће именоване посленике најстрожије казиити за неучтиво понашање и наредити настојнику да пази, да се ово више не дешава; По трећем питању; да је суд општински чинио и да ће чинити до одобрења новог ' буџета само оне издатке, који су предвиђени прошлогодишњИм буџетом, на што је овлашћен од г. мин. финансија; По четвртом питању: да ће наредити да се у најкраћем року набије макадам на друму од богојављенске улице до савске градске капије. Овим су се одговорима г.г. одборници задовољили. РЕДОВНИ САСТАНАК 8- Јуна 1895. год.

Председавао иредседннк г. Мих М. Богићеваћ, присусхвовао члан суда г. Мих П. Живадиновић, од одборника били су г. г. Младен Николић, Софроније Јованонић, Благоје Милошевић, Сава Иетровлћ, Живко Кузмановић, Ми хајло Михајловић, М. Милашиновић, Ферд. Ровелт, С. Ђ. Јорговић, А. Г Б. Кумануди, Сергије Станковић. Љуб. Ковачевић, Јарсслав Безуха, Др. Никола. X. Николић, Јанаћ Костандиновић Ђорђе Днмитријовић, Љуб. Марковић. Зах. К. 3. Ноповић, Гој1чаков Миловановић, Мил. Ж. Марииковић, Спасо x. Г. Шокорац, Јосиф С Јовановић, Стеван П. Поповић, Дим. Гавридовић, Јовав Ристић.

Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 1. Јуна 1895 год. н примљен је без измена.

П. Председник износи одбору на решење иравила за дезинФекциони завод, која је правила нрогшсало одборско повереништво изабрато у седнпци одборској од 23. Фебруара 1895 год. ЛВр. 210; исго тако износи се одбору на решење предлог ист г пове^еништва о потребним оправкама и донравкама на дезииФекционом аиарагу и згради. По нрочитању оба ова извешгаја ЛВр. 335 и 495, одбор је решио: да се поднета правила за дезинФегсциони завод у свему усвоје и по њима ноступа, кад их и министарство унутрагањих дела буде одобрило; односно предлога повереништва за потребне оправке и доправке да се у првој седници за овом решава. Ш. Председнк износи одбору на решење предлог надзорде комисије за трамвај осветљење, да се уговор о грађењу и експлоатацијитрамваја у Веограду. раскине, пошто безимено друштво, на кога је овај уговор пренет, не гшштује одредбе уговора нити хоће да се по њему управља. По прочитању образложеиог реФерата комнсије ТОБр. 113 и усменог објашњења председннка комисије. Одбир је јадногласно изј мвио : Да је савршено незадовољан са начином, на који управа безименог друштва, противно уговору са опттином, и на штету општине, грађанства, јанног реда и сигурности, врши експлоатацију трамваја. С тога бира новереништво од госноде Петра Ћелнћа, Тих. Ј. Марковића, Косте Петровића, Н. Д. Стевановнћ и Дим. Гавриловића одборника, да поднесу у најкраћем року општинском одбору извенггај о томе: које деФинитивне мере треба предузети одмах те да се заштите интереси ошптине и интереси свега грађанства и стане на пут самовласној и противууговорној радњи друштвеној. Чланови надзорне комисије суделоваће у раду овог повереништва. IV. Предоедник извештава одбор, да се многи грађани Крунске улице жале, да њихове куће трпе велику штету од воде услед тога, што је на једној страни улице постављен тротоар а коловоз остао ненивелисан, те је е тога наредио грађевинском одељењу да нанрави план и предрачун за нивелисање, тротоарисање и калдрмисање Крунске улице. По саслушању овога и ио прочитању и прегледу предрачуна ГБр. 878, одбор је решио : одобрава се кредит од седамнаест хиљада три стотине шесдесет и седам динара и 81 пара за нивелисање, калдрмисање и тротоарисање Крунске улице, с тим да се израда овог посла да на лицитацију. У Одборник г. Михајло Михајловић примећује а одбор услед тога ареиорууу]е: суду општинском, да код управе вар. Београда учини, да се на трамвајској станици на теразијама забрани оним продавцима да узнемирују публику а на свима станицама препуњавање трамвајских кола.