Beogradske opštinske novine

БРОЈ 3!

ГОД. XIII.

^^дЛ^^У^ЛЛЛЛЛЛЛЛ^У^^^ЛЛЛЛ^^^ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ^^Ч^^ЛЛЛЛЛЛЛЛ^ЧЛЛЛЛЛЛЛЛЛ^ЛЛЛ^ЛЛЛЛ^ЛЛЛЛЛ^ЛЛЛ^УЧЛ^^ЛЛЛЛЛЛЛ^ЛЛЛЛЛ^

ИЗЛА8К НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ

Цеиа ва Србкју: ЗА ГОДИНУ '. . . . 6 дин. НА ПОЛА ГОДИНЕ . . . 3 „ НА СТРАНЕ ЗКМЛјЕ НА ГОДИВУ . . 9 „"

НЕДЕЉА 16 ЈУЛА 1895.

ЦЕНА ЈЕ ОГИАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СДАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враЋају се НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

УТУТУТТУУУГТТУУУУУТУТУТТТТТТТУУгТГУУТТТУТГГУГТТТУУТУТУУТТУУТУТУУУУТУУГУУУуТУГУГУГУУУТТУТТУГТГУУУТУГТГТУТГУТГТУГУТГТТТТТТТтТУТУТТТТТТТМуГУууУТуТГу-ГуТТТУГУТ ТТТШТТТТТТТТТТТТТТТТ 111111111111111 АА:ААААА.А.ААААААААА*АААААААА.А.ААААА АА:АА.ААААА.АААААААААААААА-1А11АА1ААААААААААА.АА.АААААААА.ааааа.ААА-ААА,1.А.АААААААААААА,ААААААААААААААААААААААААААА.А.ААААААААААААААЛААААААААААААААААААААААААААААА.ААЛААААААААААЛ.

рад -одш општжжског В А II Р-Н Д К И САСТАНАК 1. Јужа 1895. год.

Председавао председшк г. Мијаило М. БогиКепић, присуетвовао члан суда ■ г. Иих. П Жппадинопић, од одборника су били г. г. Рорчаков Миловановић, Ферд. Розелт, Ј. Адкалај, Стеван П. Пеповић, .Сдаео X. Р. Шокорац, Нпкола Бошковнк, Живко Кузмановик, Младен Николић, Ђорђе Димитријевик, Н. Д. Стевановић, Јарослав Безуха Зах. К 3. Поповић, Михаило Михаиловић.

I. Нрочитан јб записпик одборскпх одлука седнице држане 26. Јуна 1895 год. и учињенс су •Ове измене и доиуне: . у одлуци КБр. 452 да страни стручњаци за преглед водо. имају исти задатак, жоји је имала и одборска комисија што је израдила извештај од 31. децембра 1894. год. АБр 9096. У одлуци КБр. 453 да именована лица немају задатак да проучавају акта о грађењу коцкасте калдрме већ су назначени као кандидати за вешта^е ако би у току парнице дошло до вештачења. П. У свези са решењем одборским од 26. Јуна ове год. председник нзноси одбору на решење оитање о броју страних стручњака што се имају нрема поменутом решењу довести у Београд ради нрегдеда водовода, Одбор је ретпо: да суд општински пезове једног геолога, једног тсхничара, једнот хемичара и једног хигијеничара светскога гласа ради прегледа водовода београдског. Овлашћује се суд онштински да посредством Владе Њ. Величанства изабере лица. која ће но својој стручности и искуству моћи дати општини истиниту оцену о водоводу београдском. , Да суд углави хонорар овим стручњацпма и трошак око овога посла па да о томе извести одбор.

• ' 4 / ■:' Одборнив г. Стева II. Поповић преддаже, да се проучи да ди би се могло набавити изворне воде из даље околине Б^ограда па и из околпне Јасенице, Одбор је одлучио:

да се овај предлог упути на проучавање и извештај странцима што ће доћи да прегледају данашњи водовод. IV. По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. 3918, 3860, 3880. 3859, и 2919, којима се траже уверења о владању и имовном стању извеених лица, Одбор је изјавио: да му је Петар Јовановић бивши богослов непознат; даје Наталија жена Бранислава Поповића доброг имовног стања и непознатог владања; да су доброг владања и доброг имовног стања Стева Добривојевић адвокат, Тома Зограф бакалин и Ђорђе С. Непшћ поштар: У На предлог коман. ноћнпх стражара АБр. 3933 Одбор је решио : одобрава се Перку Миловићу ноћњем стражару 20 дана одсуства, које ће му се рачунати од дана кад га стане употребљавати. VI. Пошто је председнпк известио одбор колико ће наставника и ђака из нпротске гимназпје у Београд доћп одбор је на молбуњихову АБр. 3571 решио :

да се за дочек наставника и ученика гшротске гимназпје изда из општинске касе а из партије буџетом одређене на непредвиђене трошкове три стотине динара на признаницу благајника профес. друштва. УН. Председник пзноси одбору на решење прото-

вором остављеном року набавио справе за пражњење нужника и помпјара, Одбор је одлуиио: да суд саСлуша Петра Б. Јоакимовпћа зашто до сада није набавио справе и дали ће моћи да пх набави па да се ова ствар са његовим саслушањем у првој седници поднесе на решење. IX. По прочитању извештаја економног одедења АБр. 3333 по коме Браћа Мпнх Фабрпканти изјављују да се не могу примити израде војнпчкога одела на почек већ само за готов новац, и по прочитању акта овдашњих кројача АБр. 2250 3677, којима моле да општина набави материју за одедо а да га онп пзраде, Одбор је одлучио : да суд општински поднесе одбору пзвештај са млшљењем дали би било по општпнске интересе боље да се молба кројача задовољи, у противном да каже на који бп се начин ово одело могло израдитп. X. Председнпк пзвештава рдбор да кварт Врачарски тражи да се дозпда једна зграда, у којој бп се сместили жандармн и пожарнпцп, Еоја бп ирема иредрачуну коштала 19.598 - 73 дин. но да Унрава вар. Београда актом својим АБр. 7383 не потпомаже овако велику доправку п задовољилабп се са мањим преправкама. По саслушању овога Одбор је региио : да се засада са оскудице у новцу тражено дограђивање у кварту врачарском не предузима. XI. По прочптању акта одбора пожаревачке из-

кол лицитицпЈе држане за оправку свпх зграда основних школа. По прочитању тог протокола ГБр. 1070 и по црегледу предрачуна Одбор је одлучио: да се овај предмет врати грађевинском оделењу да објасни потребу великих оправака на новој згради дунавске школе и да архнтекта нрегледа и подпише предрачун па да на основу тога држи другу кратку лицитацију. VIII. По прочптању извештаја економног одедења АБр. 3889, да Петар Б. Јоакимовић нпје у уго-

ложбе АБр. 3624, којпм се тражи од општине београдске помоћ за грађење изложбене зграде, која би се доцнпје употребила за занатску школу, Одбор је решио: да се по овоме тражењу из касе општине београдске неможе ништа дати. пошто је општина београдека и. сувише оптерећена издатцима око унапређивања Београда п његових просветних и добротворних установа. - ^ ■Л.;^ УП:,; ..Д. По прочптању модбе Христнне, Ерујић АБр. 3349, којпм тражн повншење: пздржавања због