Beogradske opštinske novine

Год. ХШ.

- 124 —

Број 31.

тога што је син Светозар болестан н неспособан за рад, Одбор је рвшио: да се молитељица одбије од- тражења а да еуд њеног сина Светозара иомаже у томе што ће га узетп за чувара иаркова. VIII. По прочитању модбе Катице К. Белимарковић АБр, 3655, којом тражи да јој се плати одузето земдлпцтс за рогулицију савамалке улпце и по ирочитању процене тога земљишта АБр. 3953. Одбор је о длучно: да се ова ствар вратн полициској власти да изврши понова процену у присуству општинског правозаступника — члана суда, пошто ово лице првој пропени нпје присустно било. XIV. На иредлог председнпка Одбор је одлучио; да се у првој седници за овом изнесу на решење као хитне ствари регулисање Савинца п калдрмисање Горње Јованове улице. 1 А В Н А ЗАХВАЛНОСТ. Г. Жак Мацлијах трг. овд. у име своје, удове матере и браће своје предао је општини београдској три стотине динара у сребру да се подели престоничкој хришћанској сиротињи за покој душе његовог покојног оца Моше Мацлпјаха бив. тровца и грађанина београдског, према изричној жељи покојниковој. Примивши овај дар за покој душе нопокојнога Моше, суд општпне београдске у пме сиротиње изјављује захвалност породици Мацлијаха на тачнои извршењу племените жење покојникове. Од суда општине београдске 20. Јуна 1895. год. АБр. 2291.

СТАТИСТИЧКИ ЗАПИСИ У ОПШТИНИ БЕОГРДДСКОЈ Путнички саобраћај вароши Београда. У времену од 5. Јула до 12. Јула 1895. год.

СРПСКИ У СШИЦИ ПРОТИВУ ТУРАКА СА НАРОДНИМ СЕОБШ У ТУБИНУ од 1459—1814. год. ИСТОРИЈ СКД РДСПРДВД У ДВА ДЕЛА НДПИОАЛИ р. АГАТОНОВИЂ и П. М. СПАСИЂ. А "адемијски Савет Вел. Школе наурадио арвом видовданском наградом оишт. београдскеЈ. Мото: „Порд НАМТј ПЕРЕСТДТБ БШ.Ч. УМННМИ ЧУЖИМЂ УМОМТ. и ОЛДВИНМИ ЧУЖ010 оддвого". Карамзинт.. —4Ф(НДСТАВАК) Наш летопнсац овако ареставља ове борбе око Варадина и Темишвара: „ Приде Турчин иод Варадин ире рока (пре истека мира) иреваром, лета 1716. Ијулија 25. Тогда разби Еемац Турчина иод Варади ном и иобеди везира великог и всу силу Турецку разруши. Пото.ч Немац аостуии у наиредак. И сего года у есен иринц Евгеније освои Темишвар од Јурков у есен 17. октобра и .( г ) [>] Споменив орц. кр. акад. V. стр. 38.

допутовало 625, отпутов. 590, Одкојихсу: а.) Пола : муш. 589, жен. 36, св. (625. б.) Вероисповести: православне 527. неправославне 82, мо.јсијевске 10, мухамеданске 6, свега 625. в.) Постојбина: Србија 485, А.-Угарска 87, Босна и Херцеговина —, ЦрнаГора —, Турска 7, Грчка 1, Бугарска 15, Румунија 6, Русија, — Германија 11, Француска 1. Итал. 7, остале државе 3, ван Европе 2 г., Занимање путника: Тежаци п економи 14, Занатлије 65, Трговцп 256, индустријалци 4, шпекуланти п предузим. 2, Гостионичари 10, Интелоген. и војска 195, ђаци 14, раденици и помоћници —, Пиљари и бозац. 2, наднич. и слуга 28. Из статистичног одељења суда општине вар. Београда 12. Јула 1895 г. Београд.

0 Г Л А С Пошто објављена лицитација за 11. тек. месец а за издавање под закуп права употребе одпадака од ђубрета које се износн из вароши није се могла држати, зато што није било довољно лицитанта, — то ће економно одељење према решењу суда АБр. 4281 од 12 т. м. држати другу лицитацију на дан 24 тек. месеца у својој канцеларији од 3—5 сати по подне, за давање овога права под закуп. Кауција се полаже 80 динара. Остале погодбе могу се видети сваког дана. Ко жели поменуто право узети под закуп, нека означеног дана дође и лицитира. АБр. 4281 — Од суда општине града Београда, 14. Јула 1895 год. у Београду. 0 Б Ј А В А На дан 24. о. м. држаће се у грађев. оделењу код Лондона писмена лнцитација за грађење болнице за дечије болести. После заузећа Темишвара 12.000 Срба упадву у Влашку заузму и оплене Букурешт, и заробе господара Маврокордата^ 1 ) који се иије држао Беча. За овим у Новембру заузму Панчево и Нову Паланку. Док је Евгееије водао борбу са главном војском турском око Петроварадина и Темишвара, наша браћа Хрвати ратовали су на граница са босанским Турцима, њих помагаше Срби Крајишници из Славонија и Карловачког ђвнералата, војујући на Сави. У овим борбама одликовали су ее Срби под пуковником Петрашем, па у више прилика потуку Турке. Освоје турски Брод, Дубочац и Кобош. У августу потуку Бешлић-агу и задобкју велиау пљач ку. Код Градишке Петраш пређе Саву, сукобр се с Хасан агом, потуче га и запљени два топа; за тим предузме да освоји Градишку, у®тој цељи посла више одељења да прокрстаре по Босни и отсеку по моћ Градишци. Ну од њих добије вест, да су се Турцн утврдили недалеко од Дервента. У септембру Петраш нападне на њих, и растера их, заплењеву муницију

Кауција износп 10.000 динара Понуде предају се у затвореном куверту и морају бити снабдевени са прописном таксеном марком Отварање понуда је тачно у 5 сати после подне. Предрачун се може видети у грађев. оделењу код Лондона. Из канцеларије грађевинског оделења суда општине београдске ГБр. 1008 4. Јула 1895. године. 0 Б Ј А В Е Суду општине београдске потребна је једна зграда, за днФтеричну болницу од 1. Новембра ове године. Зг] ада ова треба да је у близини опште државне болнице у кварту налилулском, да има 6—8 соба већих и 2 мање, да је од тврдог материјала да је видна и подпуно употребљива за становање и да је у засебној авлији. Осим соба, треба да има шупу, подрум и воду у авлији за пиће. Ко има овакову зграду и жели је дати под закуп, нека до 1. Августа ове године поднесе суду писмену понуду. У понуди поред осталог треба да буде означено, колико тражи на име киријв годишње, и улица и број где се зграда налазп. АБр. 3166 — Од суда општине града Београда, 22 Јуна 1895 год. у Београду-

Суду општине Београдске потребна је? једна зграде за смештај канцеларија отгштинског, грађевинског одељења и управе београдског водовода, од 1. Новембра овегодине. Зграда треба да је у близини суда општинског да има најмање 16 средњих и 4 велике собе, да је зграда од тврдог материјала, да је видна и потпуно употребљива за становање. У авлији ове зграде нужно је да има 3 магацина озидана који нису влажни или 3 шупе које се могу употреи храну разда Крајншнвцима.^ 1 ) Ова храбра четовања Срба н Хрвата као и Сењских Ускока нод Херберштајвок, спречише босанске Турке да св не нрндруже главној војсцн турској, а за тим је и тежио Евгеније. Кад су Ћесаревци делили иегдаа с главном војском турск©м, Млечићи су се хра бро држали на Крфу. У Далмацнји нападаху Турци на УегНса Дуаре а да Паштровићава н Црвшгорца што вншс пратесне, наша босанскн онсађавашв Сирчећ.(?) Провидур А. Еио скупн 8 000 људи, код Котора, из Маварске, Приморја и Виргорца, па са Морлацима нанадив на турске покрајине, н заузме ОМ оуо , 2агше и Попово, продревши чак до Антавара. У овоме су се нарочнто одлваовали Морлаци, који на 150 села освоје за рачун Млетака(. 2 ) У новембру би ностављен за нровидура Себастијан Моћениго, за чаје унраве становнвш* Неретве н Праморја нснадну у Турску, спале тврђаву Отоа, па св, са^аридично робља н великом пљачком, врате натраг. Исто 'Ваничек Ј. М. Шим Ист. в. крај кн,. I, с. 157-258' 2 1)је ГгетШ^е ТћеПпаћте се^: 8. 240 — Н а т т е г у. Ј. Оевсћ. (Ј. овт. Кетсћез, Б. IV. 8. 151.