Beogradske opštinske novine

Год XIII.

— '215 -

Број 48.

XII Одборник г. Михајло Павловаћ интерпелише, зашто општиЕа не платн маси А. Пајевића за заузето земљиште у Савској улици за регула цију, иего одуговлачи регулисање ове ствари већ две године на штету масе. Председник је изјавио: да ће ову ствар ставити на дневни ред за прву редовну седницу. ХШ Председник износи одбору на ретиење молбу Димитрија Динића бившег трг., којом тражи или новчано издржавање илп службу; Владимира Томића Дробњака, којом тражи путни трошак до Петрограда ради продужења правних иаука, и Молбу Катарине Јовановић бабице, којом тражи издржавање, п што је остарила. По прочитању тих молби одбор је решио : да се преко молби Димитрпја Дииића и Владимира Томића Дробњака пређе на дневни ред. Модба Катарине Јовановић да се изнесе одбору на решење онда, кад б УДУ У седници они одборници што су мо.ибу ову препоручили, како би могли дати потребног обавештења.

обзн^Н:^ Управа државне ергеле у Љубичеву треба педесет (50) коњара (јахача) за неговање ергелских грла и станичних пастува. Погодбе за пријем ове су: 1, да нису старији од 30 година; 2, да су писмени; 3, да су потпуно здрави; 4, да телесннм кројем као и душевним особинама (наклоношћу ка коњу), одважношћу према коњу и хитрином) одговорају за ову службу; 5, да нису тежн од 75 килограма; 6, да су испунили војну обавезу служења у сталном кадру; 7, да су нежењени; 8, да су доброг владања. сници или протојереји из округа св. Јелисавете слали су своме епископу тачних извештаја о стању новонаеељених села, те из њих дознајемо каква су била та прва ■села српска у пустињи, насељена доцније и новокозачким слободским дошљацима. Из једне пак карте инжињерског пуковника Дебоксета , коју је г. 1751. генерал Хорват потписао, види се да се само Хорватова Н. Србија — једна половина целе области Н. Србије — састојала из три дела, са многим селима — ротама. Први хусарски Хорватов пук или протопопија иовомиргородска имала је ова места: Нови миргород Печка, Петрово острво, Надлок, Каниблат, Сомлик, Архангелск, Мартоном, Панчев, Каниж , Сента (Сентов), Вуковар, Федвар, Суботица , Цибулев, Мошорин , Дмитровка Сомбор, Глинск, Вршац (Бершац). Други иандурски пук или протопопија ириговсш имала је ова места: Кригов, Табурино, Еаменица (Каменка) Земун (Зимун), Вингош,Чанад(Чанод), Пиложница, Ковин, Сланкамен, Вечеј, Вораждин , Глиговац, Енова, Шолнош, Чонград , Павлиш, Мондорлок, Сентомаш. Трећи новокозачки пук или протопопија града св. Јелисавете имао је тада око 26

Они, који су за прљава дела осуђивани или пуштени из недостатка доказа (било од суда или друге надлежне власти). они који су у војсци ражаловани као и они који су раније већ у овоме заводу служили, па су из истог одпуштени по нахођењу Управе или пак својевољно из неоправданих узрока службу у истом напустили, — не могу бити иримљени , јер за такве нема места у саставу особља ове установе. Храниће се сви у заједничкој менажи, која је у заводу основана, а храна је добра и снажна. Сваки је обвезан да набави и носи прописно одело. Плата је 50 динара на месец. Пријавити се треба лично на дан 1. Децембра ове год. у 8 часова пре подне комиеији у Љубичеву (код Пожаревца), којом ће се приликом извршити и лекарски преглед над свима, који у службу ступити желе. 10. Новембра 1895. год. Београд. Вржи дужност Унрчвитеља Државие Ергела Секрртар Министарства Пар. Привред«, А. МијоковиЂ.

ПРИВРЕДА Законски предлози. — Сазнали смо из поузданог извора, да су у Министарству Привреде спремљени законски предлози, који ће сејош овој скупштинској сесији поднети на решење, а односе се на унапређење привреде. Први је предлог: „о државним економима и којима је главни задатак, да поучавају народ у рационалном пољоделству, да прибирају податке по свима гранама пољопривреде и извршују све мере, које би Министарство Народне Привреде предузело у интересу побољшања народног газдинства. села — рота, насељених све самим слободним Козацима, чији је број породица износио на 3565, а број кућа на 3592. Скаљковски према неким подацима узима да је број насељеника у Новој Србији износио приближно на 38 163 душа за време војничке управе српских генерала. Ну баш и да узмемо да је овај број досељеника приближан, необорим је Факат, да је се он с дана на дан све више умножавао, а томе су као што смо раније видели, ишле јако на руку највише власти у Русији. Сем радње на умножавању досељеника највише власти у Русији старале су се да ово ново насеље, у скоро пустим просторијама, што боље и сталнргје уреде. Да то постигну постизале су насељеницима цркве о државном трошку, слале су новаца у Нову Србију, и гледале су да по могућству олакшају сваку дажбину и службу. Новац пак од прихода добивених из Н. Србије не иђаше у касу државну, већ у једну заједничку „Н.-Српску и Славено-Српску сушњу", и употребљаван је само на обласне потребе.0 (') Види више о овоме у Голубици II. стр. 270 -287.

Други је предлог: „о мерама за обнављање и унаиређење винодеља" , у коме су овој привредној грани учињене разне олакшице, као што је ослобођење ново-подигнутих винограда од пореза за иет година, бесплатан пренос лозе железницом и т. д. У главноме циљ је овог предлога, да се што пре обнове Филоксером уншптени виногради, који су до пре 7—8 година, осим подмирења домаће потребе, били обилат извор прихода, а данас су у толикој мери сатрвени, да је не само пресушио извор доходака, но не подмирује више потребу унутрашње потрошње, због чега је за последње 2—3 год. издато у иностранство око 7,000.000 динара за вино и грожђе. Прадаја свиња расе беркширске у Добриневу (код Ћуприје). — Кроз који дан обзнаниће се продаја извесног броја прекобројних свиња чистокрвне беркширске расе и то: 6 назимица (крмачица) од но 11 месеци старости; 5 назимади мушких (нерастова) од но 11 месеци старости; 3 прасета мушка од по 7 месеци старости; 7 прасади мушких од по 5 месеци старости; 3 прасета женска од по 7 месеци старости; 1 прасе женско од 5 месеци старости; 8 прасади женских од по 4 месеца. Продаја ова биће јавним надметањем у Добричеву код града Ћуприје. Дан продаје обзнанићемо чим сазнамо. Грла која ће се продавати са свим су чистокрвне беркширске (енглеске црне) расе и потпуно су здрава, а продају се само за то што су прекобројна, јер се запат намножио. Купци ових грла моћи ће иста употребљавати само за приплод а никако за клање или за извоз из земље.

Унутрашња управа у Н. Србији над обема деловима њеним, није била заједничка већ је генерал Хорват заповедао самостално у Новој Србији, а Прерадовић у СлавеноСрбији. Они нису један од другог зависили већ су били под непосредном влашћу војенога сената, који је становао у Москви, Прерадовпћ је још зависио и од свога генерал -Фелд -цајг мајстора а у војеној ствари бд војене колегије. У оба дела била је заведена нека врста административне управе, која се звала канцеларија. Прерадовићева је канцеларија са његовим главним седиштем била у Бахмуту а доцније је пренесена у град Балавскаја. Ну већег круга власти и сложенија је била канцеларија Хорватова, која указом од 9. Марта 1759. г. би, -— ношто те године доби његова област већег проширења у пустињу названа: канцеларија новосрискога населења (корпуса). Њено седиште, као и Хорватово, било је у Миргороду, где г. 1760, кад се наново преуредише његови пукови, би одређен да стално станује један цео гарнизон, са главним штабом управника (начелника) области. Хорват је, како се чини, био много самосталнији у својој упра-