Beogradske opštinske novine

Број 13.

- 52

1264 о статутима безименог друштва, које жели да иредузме коицесију за едектрично осветљење Београда. У току дуже дебате одборник г. Михајло Павловић предложио је, да се одговори г. министру народне привреде да општина београдска неће узимати у оцену ове статуте све донде, док се седиште трамвајског друштва не постави у Београду, као што уговор о трамвају гласи. Поводом овог иредлога развила се је жива дебата и одбор је најиосле одлучио, да се решавање по овоме предмету одложи до седнице, која се има сазвати искључиво за овај предмет за сутра 1. Марта 1896. год. X Поводом тим, што грађани, чија се имања експропришу за просецање Младенове и поштанске улице, непрестано граже, да се проиена имања њихових изнесе одбору на решење, како би знали на чему су, одбор је одлучио, да се овај предмет стави на дневни ред за нрву редовну седницу. XI Председник извештава одбор, да се одборско повереништво изабрато у седници одборској од 15. Феб, 1896. ГБр. 2251195. за преглед понуђених кућа за смештај канцеларија грађевинског одељења и водовода, само једном састало ма да је више пута нозивано, идаби требала илиово повереништво попунити новим члановима или ново изабрати, те да се све куће ирегледају. Одбор је решио, овлашћује се председник општине, да сам одреди повереништво, које ће прегледати до сада не прегледане понуђене зграде, па да о извршеном прегледу поднесе извештај одбору.

ПУТНИЧКИ САОБРАЋАЈ ВАРОШИ БЕОГРАДА У седмици од 14. Марта 1896. год. до 21. Марта 1896. год. допутовало 513. путника — одпутовало 528. путнпка.

Постојбина приспелих нутмика :

пој: Ш =5

СГ- ~> С1-> 25

Из Србије

АустроУгарске Бесие и Херцегов. ; Црне-Горе

" Грчке

Турске

Бугарске

Румуније

Русије

Германије

Вслике Вританије

Италије

оЗ « сј Ч Си 3 1 ^ н о а м К

Ван Европе

460

53

355

99

10 | 2

1

24

7

1

4

5

4

1

1

Занимање путника :

12 2 ЕГ ЈЗ 5в О к а % Г"< ©

Занатлије Трговди

М* Н 13 * м н К м Н и V Н

Интелиг. и војска

Ученици

Индустријаица Гостионнчари X* 3 К 5 а е 3 « Е д ч а

Раденпци

Надничари 3 а си Г ^ к 4 о, о »

Нролетаријат У јавним локалима

У приватним стаНОВИМ 1

Отпутовалих 26

47

180- 87

9

8

5

18

1

19

1 18! 49

- 420

93

15

21. Марта 1896. год.

Из статистичног оделења општ. вар. Београда.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА

За квартове : Савамалскп, Теразијски, Варошки и Врачарски: 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом . 2. Од две или три собе, са кухињом или већег дућана са магазом .... 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостиоI ице са кухињом без штале . . .

0-25 д. 0 70 д.

1-50 д.

За квартове: Дорћолски и палилулски: 1. Од собе и кухиње, или мањег дућана са собом 0-20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом .... 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале . . . Г— д. Од суда општине београдсме 28. Августа 1892 године. АВр. 9449.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

I. Димнпчарство: а) За чишћење ^димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0'20 д. б) За незидан шпархерд 0'20 д. в) За узидан . . . , 0 - 40 д. г) За велики узидан шпархерд у гостионици 0 - 50 д.

леђа од Ужида, што су они сјајно и извршили. Миленко и Петар Добрњац са 2 500 људи утврдили су се на Иванковцу близу Параћина, а Кара-Ђорђе чуваше око Јагодине и Гиља главну везу с Београдом. Србима је у то време грозио Гушанац из Београда. Њега превари вешто портин изасланик С. Живковић, који му казиваше, да је њему намењен пашалук београдски, само га је ХаФис-паша митом добио. То побуди Гушанца, те остави ХаФиса, да се сам туче са Србима. У почетку августа ХаФис се појави око Параћина и поручи Миленку, да га пропусти у Београд, јер није хтео главним друмом на Београд. Ну кад га овај на исти упути, онда ХаФис, нехотећи да пита хајдуке којим ће путем ићи, нападне на српски утврђен логор на Иванковцу 6. августа Л 805. год. Борба је била жестока и очајна. Српски бећари сокољени од својих вођа даду јак отпор и много Турака иотуку. Али ипак ХаФис успе, да и већом војском заузме први мањи шанац. Миленко се одржи

у већем шанцу. Ноћ прекине борбу, а и једна и друга страна спремала се, да сутра још жеигће настави прекинути бој. Кара-Ђорђе, кад виде, да Турци неће главним друмом преко Јагодине, ноћу 7. августа прикучи се са 5 000 људи Иванковцу, и у српском стану наста неописана радост. ХаФис-паша дознавшн за долазак Кара-Ђорђев с већом војском. тако се поплаши, да с места напусти отети шанац и још -исте ноћи повуче се Параћину. Кад сутра дан Р^ара-Ђорђе извуче топове изнад Параћина, имао је сукоба с Турцима, али кад у вече отпоче тући Параћин топовима рани и ХаФис пашу, онда се он повуче натраг Нишу са свом војском. КараЂорђе ннје хтео нападати Параћин, јер он припада лесковачком пашалуку, у који кије хтео да дира, већ заиште од Турака да изнесу на предају ратних потреба. На Иванковцу Срби су се тукли са султановом војском и тако су и против воље Кара-Ђорђеве — јер су избегавали судар с царевином — завадили се са сул-

д) За чишћење димњака од два спрата 0 20 д. ђ) За чпшћење нростог димњака . . . 0 - 10 д. е) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са пећима 0"10 д. ж) За чишћење чункова од 2 и но метра уједно са више пећи .... 0-20 д. з) За паљење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0'75 д.

II. Гробарпна: а) Гроб за дену б) Гроб за одрасле .... в) Мала гробница г) Велика гробница III реда . д) Велика гробница П реда . е) Велика гробница I реда III. Пражњење помијара и нужника: а) Од кубног метра 7'00 д б) Од акова 0"35 д

7- д. 12-- д. 555-52 д. 998-93 д. 1099-93 д. 1684-57 д.

ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ ЗА МРТВАЧКА КОЛА

а) Проста кола са 2 коња . . 10*— д. б) Кола са анђелима са 2 коња 18'— д. в) Стаклена кола са 2 коња . 24-— д. г) Стаклена кола са 4 коња . 60'— д.

таном. — Устанак против дахија, царских одметника, претвори се у праву револуцију, ма да су се Срби и даље трудилП, да се преставе као верна раја султанова.^ 1 ) Турци Смедеревци. по раније углављеној погодби, мирно су се држали у граду и нису прелазили утврђену међу. Али кад се ХаФис-паша спремаше у Нишу, он их подговори да устану на Србе. Кад се једном Ђуша Вулићевић, војвода смедеревског краја, и сувише развеселио, Турци га убију крајем јула 1805. г. Срби, застрашени овим, напусте свој део Смедерева и побегну у околна села. Турци за њима нагну и све оплене. Кара-Ђорђе чувши за то после бегства ХаФис-паше упути се на Смедерево, ну код Ворка изађу Турци и извпне се. Кара-Ђорђе постави за војводу смедеревског краја брата Ђушина Вујицу ВулиЛевиЛа. (Наставиће се)

(!) Споменик XIV. срп. краљ. акад. стр. 41—42.

УГЕДНИШТВО И АДМПНИСТГАЦПЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА

Власник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Електрична штампарија Д. Димитријевића, Иван-Бегоаа ул. бр. 1

Уредник УРОШ КУ31ИАН0ВИЋ