Beogradske opštinske novine

Број ЗВ. V По нрочитању акта господина министра фи нансија АБр. 7454, одбор је решио, да се општина не може одазвати жељи госиодина министра Финансија да даде на послугу своје декоративне стварн царинарници текијској. VI Председник износи одбору на решење нредмет о спајању Народног позоришта са београдским водоводом. Одбор је одлучио, да управа водовода поднесе исцрпан извештај о томе, да ли је оправдано тражење Народног позоришта, да се поред до сада извршеног двојног спајања, изврше још два спајања са водоводом и ако је то тражење оправдано, да ли се то може извршити са оним водоводним цевима које већ постоје. У опште, да у сваком погледу даде тачног обавештења одбору о овој ствари. VII По прочитању протокола лицитације АБр. 6949 држане за набавку потребне количине дрва за огрев, одбор је решпо, да се ова лицитација као неповољна одбаци и друга распише. VIII По прочитању молбе Есна®а механско каФанског АБр. 7064, да му се и за 1897. год. уступи наплата акциза под погодбама, како је у овој и прошлим годинама бнло, одбор је оцлучио, да се решавање по овој молби одложи, док суд не поднесе одбору на решење извештај о држаној лицитацији за давање под закуп наплате акциза за 1897. год. IX Председник износи одбору на решење пред**мет о набавци 321 коња, што је општина дужна дати држави за војску према закону о устројству војске. По прочптању тога акта АБр. 6631 и других акта односно ове ствари, одбор је решно, да општина београдска у место 321 коња, што по закону има да да држави за војску, положи држави њихову вредност у новцу у суми од сто деведесет и две .хиљаде и шест стотина динара у сребру. Овај новац да се покупи прирезом од грађана, како је законом предвиђено, а величина приреза да се одреди доцније кад буде готов списак грађана, што су по закону обвезии да овај терет поднесу. К Приликом решавања о давању 321 коња држави за војску, одборник г. Никола Бошковић изјавио је жељу да суд општински умоли господина министра војеног да би нзволео првој народној скупштпни предложити измену закона о устројству војске у томе смислу, да прирез општински за набавку потребног броја коња имају сносити и они грађани, којп плаћају мање од 30 дин. непосредне порезе годшПње, као и да и ОФицири активни и резервнн буду дужни нлаћати овај нрирез и давати комору ако су имућни. Пошто се је цео одбор са овом жељом сложио, то је нредседник изјавио,

* — 162 -

да ће у овоме смислу у своје време учинити представку господину министру војеном. XI Сходно решењу одборском од прошле седнице председник саопштава одбору, колико и коме има општина да плаћа на име оштете, на које је пресудама земаљских судова осуђена. По саслушању овога и по поновном прочитању акта кв. варошког, одбор је реншо, да суд општински привременом позајмицом код овд. новчаних завода набави потребну суму за исплату досуђене оштете маси ЈБубице Вучковић и да тај новац депонује код власти док се не изврши потпуно нивелисање пред масеним имањем. Позајмица да се учини под досадањим погодбама а исплата да падне на терет капитала општинског. Исто тако да падну на терет капитала општинског и све до сада извршне осуде о накнади штете, како оне, што су већ плаћене, тако и оне, које ће се тек платити. XII Да би одбор био увек и потпуно обавештен о току и нсходу парница општпнских као и о свима иравничким стварима, шго му се нодносе на решење, решио, да општински правозаступник увек од сада спроводи одбору таке предмете на решење са својим опширним писменим извештајем и мишљењем. ХШ Председник пзвештава одбор, да Перишон и комп., преко свога правозаступннка траже, да им се исплати 120.4б6"55 дин. са интересом и трошковима за саграђену калдрму а према извршној пресуди изборнога суда. Одбор је од лучио, да по овоме предмету поднесе ошптински правозаступник извештај и мишљење. XIV Председник извештава одбор, да управа вар. Београда тражи категорички, да се дограде извесни простори за апсане управине, услед чега је грађевинско одељење пзрадило план и предрачун. По прочитању тога предрачуна ГБр. 2011 и по нрегледу плана, одбор је репшо, одобрава се кредит од четрнаест хиљада две стотине двадесет девет динара и 10 пара за дограђивање апсана у Управи варонш с тим, да се овај посао даде у израду путем кратке усмене лицитације, која ће се одбору поднети на одобрење. XV Одбор је одлучио, да се предмет о експропријацији земљишта за регулацију око цркве на Савинцу и предлог друштва за улепшавање Врачара односно ове ствари изнесе одбору у првој седници за овом.

_ XIV год. 0 Б Ј А В А Одређена дицитација на дан 2-ог септембра тек. године, за давање под закуп наплате таксе —- акциза — на пиће, није се могла вршити, из узрока, што није било лонуђача. С тога ће се у економном одељењу, по решењу суда општинског А«М 7669, држати по нова лицитација на дан 30. т. м. од 2—5 сахати по подне; за давање овог права под закуп. Кауција се полаже 1800 динара у готову или државним папирима од вредности. Остаде погодбе могу се видети сваког радног дана. Ко жели поменуто право узети под закуп, нека одређенога дана дође да лицитира. АБр. 7669. Од суда општине београдске, 5. септембра 1896. год. у Београду. На дан 19-ог овог месеца од 2—5 сах. по подне, држаће се друга лицитација, за издавање под закуп, подрума у плацу општинском, звани „Текија." Кауција се полаже 10°| 0 од излицитиране цене. Остале погодбе могу се видети сваког радног дана. АБр. 7774. Од суда општ града Београда 5. септембра 1896. г. у Београду.

ОГЛАС Одређена лицитација, на дан 31. пр. месеца, за набавку јечма и овса за исхрану коња возова општинских, није се могла држати, зато што није било понуђача, — стога ће се у економном одељењу, по решењу суда општинског 7667 држати понова друга лицитација на дан 27. овог месеца од 2—5 сах. по иодне; за набавку: 92.160 кгр. зоби (полак јечма а нолак овса.) Кауција се полаже 1000 дин. у готову или у државним папирима од вредности. Остале погодбе о овој набавци могу се видети сваког радног дана у канцеларији економног оделења. Ко жели примити се ове набавке нека означеног дана до!,е на лицитацију. АБр. 7667.— Од суда београдскеопштине, 5. септембра 1896. год. у Београду.

На дан 4-ог септембра тек. год. у 10 часова пре подне држаће се у канцеларији интендантуре дунавске дивизијске области кратка усмена лицитација о томе: ко7ће по нижој цени пристати да снабдева дунавску активну дивизију и све београдске трупе са месом у времену од 12-ог до 26-ог септембра ове године за време вежбања и маневровања.