Beogradske opštinske novine

Год. XIV.

— 163 —

Број 36.

Услови су врло пробитачни и могу се видети у иитендаитури сваког дана у канделариско време. ЕМ 5663 од стране интендантуре дунав. дивиз. области 30. августа 1896. године у Београду. ВОЈНА НАБАВКА За набавку ниже изложених артикала људске хране и иика за београдски гарнизон а за 1897. год. држаће се јавна усмена лндитација у интендантури дунавске дивизијске области и то: 20. септембра т. год. за потребне количине: вина, ракије и сирћета; 21. септембра за потребне количине криза, пиринџа, пасуља и крупе; 23. септембра за потребне количине масти и сланине; Лицитација почиње од 9 пре па траје до 1 сахат по подне. Кауцију полажу српски грађани 10°| 0 а странци дупло. Услови ове набавке могу се видети у интендантури ове дивизијске команде сваки дан у канцелариско време а и на сам дан лицитације. ЕБр: 5737. Из канцеларије дуи. дивиз. области 30 августа 1896 године у Београду. ОЗ По што одбор општински у седници од 22. т. м. АБр. 6949 није одобрио држату лицитацију за набавку дрва, то ће суд општински држати другу лицитацију на дан 12. септембра тек. год. за набавку 546 метр. хвати дрва. Кауција се полаже 1800 дин. у готову или државним вредећим папирима. Лицитација ће се вршити поменутог дана од 2—5 сахати по подне у економном оделењу, где се и услови могу видети. Дрва морају бити млада и здрава, пола букова а пола грабова у цепаницама. Лицитација је јавна. Ко жели примити се испоруке ове количине дрва, нека означеног дана изволи доћи на лицитацију. АБр. 6949. Од суда општ. града Београда, 31. августа 1896. г. у Београду. ОЗГСШ^О Суд општине београдске држаће лицитације ових дана: I, На дан 10. септембра т. г. од 2—5 сахати по подне, јавну усмену лицитацију, за издавање под закуп земљишта општинског до ботаничке баште на Дунаву ; II, На дан 13. септембра т. г. од 2—5 сахати по подне, јавну усмену лицитацију за издавање под закуп права наплате таксе од Фијакериста ; III, На дан 16. септембра т. г. од 2—5 сахати по подне, јавна усмена лицитација за оправку свих возова општинских а која оправка спада у рад: сарачки, сатлерски, тапетарски и Фарбарски.

IV, На дан 17. септембра т. г. од 2—5 сахати по подне, јавну усмену лицитацију, за оправку свих возова општинских, а која оправка спада у рад ковачкоколарских заната ; V, На дан 20. сентембра т. г. од 2—5 сахати по подне, јавну усмену лицитацију за ковање коња возова општинских; VI, На дан 25. септембра т. г. од 2—5 сахати по подне, лицитацију за повез протокола деловодних, регистара и осталих књига општинских; VII, На дан 26. септембра т. г. од 2—5 сахати по подне, лицитацију за издавање под закуп ошитинског земљишта код војног сењака за испашу; УШ, На дан 2. Октобра т. г. од 2—5 сахати по подне, лицитаиију за издавање под аренду, права продаје пржене и туцане каФе (тамиса); IX, На дан 5. Октобра т. г. од 2—5 сахати по подне, лицитацију, за издавање под закуп права узимања цубока од стоке која се коље на општинским кланицама и продаје истог. X, На дан 7. октобра т. г. од 2—5 сахати по подне, лицитација за чишћење димњака на зградама општин. Кауција се полаже 100 дин. Кауција се полаже у готову или српско-државним папирима од вредности и то: За лицитацију под бр. I 150 дин. за лицитацију под бр. П 600 дин. за лицитације под бр. III, IV и.У по 200 динара; за лицитацију под Бр. VI 100 динара; за лицитацију под Бр. VII 120 дин. за лицитацију под Бр. VIII 1000 динара; и за лицитацију иод Бр. IX 3000 дин. Све ове лицитације вршиће се у канцелариЈи економног одељења суда општинског, где се и остале погодбе могу видети сваког радног дана а и на дан лицитације. АБр. 5658, 5659, 5660, 5661, 5662, 5664,5665,5666, 5667, и 5677. Од суда општине београдске, 19. Јула 1896. год. у Београду.

0 Б Ј А В А Према највишем указу од 7. јула т. г. ФЂБр. 4313 и предиису Господииа Министра војног од 8. августа т. г. ФЂБр. 4979 позивају се сви обвезници резервисте редовне војске и то: у пешадији, пољској артиљерији и болничкој чети они који су у 22, 24, 26, 28 и 30 години старости а у коњици, брдској артиљерији, П-ом телеграфском одељењу и телеграфско -сигналном оделењу сви резервисти, да 12. септембра текуће године до подне буду на зборним местима са следећом спремом: добром обућом на ногама и по један пар опанака у резерви; на себи чисту преобуку и по један пар чистог рубља у резерви; прибор за личну употребу (за умивање, чешљање, чишћење, крпљење и т. д.) торбу са прибором за јело, покривач (лако ћебе, поњаву или ћилим) чакшире уске од црног сукна на себи и чутурицу или тиквицу за воду. Зборишта су следеКа: 1. Сви су обвезници VII и III гардиског пука — пешаци на Баљичком логору.

2. Коњица дивизиска у доњем београдском граду. 3. Коњица II. коњичког пука на западном Врачару. 4. Коњица Ш коњичког пука Краља Александра I у Крагујевцу. 5. Коњица Краљеве гарде на западном Врачару у Београду. 6. Пољска и брдска артиљерија у Топчидеру. 7. Болничари болничке чете у кругу београдске војне болнице а њена комора на тркалиште. 8. Коњичка батерија на западном Врачару. 9. Штаб днвизиске команде у доњем београдском граду. 10. Сигнално телеграФско оделење и П телеграФско оделење на Бањичком логору. 11. Пекарска и месарска чета у доњем београдском граду. Све коморе горњих јединица сем болничарске чете имају доћи на збориште где је исто и за дотичне части означено. Ко не дође на одређено време, а изостанак не оправда, казниће се по определењу војног закона најстрожије. Брдска артиљерија биће на вежби 7 дана и са исте отпустиће се 19. истог месеца а сви остали обвезници из свију јединица као и њихове коморе бнће на вежби и маневру 16 дана. Сви обвезници горњих јединица и даваоци коморе за ове јединице позивају се да до конца тек. месеца дођу у здање општинског суда да им се наређење команданта VII пуковског округа бр. 8874 односеће се на предњу вежбу саопшти. Од стране суда општине града Београда 23. августа 1896 г. ОВБр. 2172 у Београду.

КЗМЖЕВНИ ОГЛАС Чувенп руски роман Крижановског ВАРТОЛОМЕЈСКА НОЋ почеће излазити у српекоме преводу у свескама, са ванредно лепим и елегантним сликама. Прва свеска изаћи ће 14. септембра о г. (на Крстов-дан) а остале једна за другом сваког четвртог дана. Биће свега свезака 18 —20. У великоме свету чувен је овај роман са свога изврснога издагања историјских Факата, а нарочито је у њемујако истакнут сав онај средњевековни верски Фанатизам, какога до тада није запамтио свет. К.арло IX и Катарина Медичи истакнути су у свој сили својој, а у истимах, на другој страни: нојављују се таквн преломи судбе, да у светској литератури нигде нема тако дивно осликаних сценерија и тако Фрапантнога заплета. Превод је лак и елегантан. Цена је појединој свесци 20 пара динарских. Може се добитн у свима добро уређеним кљижарама а и код иродаваца вечерњих листова. У унутрашњости слаће се књиге само онима, који се до 14. септембра претплате, а претплату примаће долепотписани. Очекујући одзив онакав. какав заслужује ова ретка књига, надамо се што обилнијој нретплати. Београд, 2. Септембра 1896. год. Јанновић и БимбиЂ чиновници општине београдске.