Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ЛХХХЧХХХУХХХЛХЛЖЧЛ.ЛЛХХУУЛ.УЧХХХХЧХХУЛ.ХХ''

Л1кХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ'<

Год. XVI.

НЕДЕМ 20. СЕПТЕШБРА 1898.

Број 34.

ТЈГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖл

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУ1 III: II V : За Србију на годину 6 динара на пола године 3 „ За стране земље на годину 9 »

ПГЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ .ТПУТПИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВБ КОРЕСПОДБНЦИЈВ ПА У РВ ДНИКА. РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ.

НЕПЛАТ. ЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈ7 СЕ.

0 Б Ј А В А У интересу српске извозне сточне трговине, у ннтересу продаваца, да би увек на тргу нашли довољно купаца а ови да би опет на тргу нангли довољно стоке за куповину, — одбор општине београдске у седници својој од 20. Августа 1898. год. решио је, да се у Београду на марвеном тргу на Тркалишту продају говеда само уторником и петком. Ово да важи од 15. Септембра 1898. године. 0 овоме се извештавају сви грађани а нарочито привредници и трговци, ради знања и управљања. Од суда општине београдске, 3. Септембра 1898. год. у Београду АБр. 4598.

Н А Р Е Д Б А Суд општине београдске наређује, да је сваки онај, који има да откопава земљу у авлији или да руши какву зграду дужан откопану земљу и отпадке од рушевине да однесе и наспе и тог из дунавског краја код дунавског ке-а, из палилулског краја у „Таш-Мајдан" а сви остали крајеви Београда у „Бару Венецију" код житног трга; а ђубре мора да односи на карабурму и сипа на место, које је за то одре$ено. Свако насипање земље и ђубрета на другом ком месту забрањује се и казниће се по закону. Од суда општине београдске 5. Августа 1898. г. ГБр. 2542 у Београду.

РЕДОВНИ САСТАНАК 27. Августа 1898. год. Председавао заступник председиика члан суда г. Бран. Ј. Рајић; од одборника били: г.г. Др. Стевав Марковић, Стеван Максимокић, Евг. М. Чоловић, Љуб. Живковић, Мнлан Арсенијевић, Васа Николић, Д. Иирковић, Длмјан Стојковић, Милутин Ј. Марковпћ, Стеван Миљковић, М. Савчић, Р. Драговић, К. II. Михајловић, М. 0 Петровић. 1 Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 24. Авг. 1898. год. и примљен је без измена. П По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. Б979, 6968, 5988, и ОВБр. 1874, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су му непознати: Димитрије Јовановић берберин, Михаило Јовановић слуга, Драгутин Костић келнер, Самуел И. Амар

мењач, и Димитрије Јовановић столар и војни обвезник. Ш Заступник председника износн одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби СТБр. 2441, 2434 2440, одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима Алекси Манојловићу, Кости Дукићу абаџији и Благоју Илићу кочијашу могу датп тражена уверења о њиховом породичном односу. IV По прочитању акта команданта УП пуковског округа ОВБр. 2158, одбор је изјавио, да се Аврам Нахман, млинар овд. према његовом имовном стању може оптеретити комором, која би се састојала у давању једног товарног коња. V Заступник председника извештава одбор, да се многи грађани жале што им општина наплаћује за саграђене бунаре за смештај водомера; да је о овоме питању једном већ одбор решавао и у седници својој од 7. Марта 1896. год. АБр. 4108/95. решио, да се утрошене суме за грађење ових бунара наплате, пошто према правилима о спајању кућа са водоводом тај трошак пада на поједине соиственике имања. По саслушању овога и по прочитању поменутог решења одборског од 1896. год. одбор је решио, да се наплати утрошена сума за грађење рупа за смештај водомера од сваког сопственика, коме је о општинском трошку та рупа саграђена, пошто према правилима о спајању кућа са водоводом тај трошак пада на поједине сопственике имања. VI Заступник нредседника извештава одбор, да је одбор решењем својим од 10. Децембра 1896. год. ГБр. 2340, уступио на уживање Задрузи за подизање домаће индустрије земљиште више ВајФертове пиваре и оно с једне п с друге стране пута. што везује крагујевачки са тоичидерским друмом, и да је тим решењем остављено, да се ближе погодбе за ово уступљење и границе земљишта утврде нарочитим протоколом и планом. Тај протокол и план подносе со сада одбору на увиђај и одобрење'. По саслушању овога и но прочитању тога прототола о усгупљењу п по прегледу плана ГБр. 410,97, одбор је решпо, да се земљиште у овоме плану означено уступи на уживање Задрузи за подизање домаће индустрије сходно решењу одбора општинског од 10. Децембра 1896. године ГБр. 2340 а под погодбама, означеним у овом протоколу о уступљењу.

УП Заступник председника износи одбору на решење извештај одборског повереништва одређеногрешењемод 20 Авг. 189«. АБр. 5712 дапроучи питање о затварању једнрг дела Бирчанинове улице. По прочитању тога извештаја АБр. 6112, одбор је једногласно решио, да се овај извештај у свему усвоји са разлозима у њему наведеним. УШ На предлог суда опшгинског АБр. 5951, одбор је решио, да се дућан број седа^му Фишекџијској улици, који је до сада био неиздат, изда под закуп Моши Овадији старинару, од првог септембра ове до првог Маја хиљаду деветстотииите године, за годишњу цену од три стотине садамдесет динара а под погодбама, прописаним за остале дућане. IX Заступник председника износи одбору на решење предлог грађевииског одељења, да се одмах наспе онај део баре Венеције, што је између житног трга и првога канала, да се за то насипање узме земља са приватних имања и да се овај рад исплати из трошаринских прихода. По прочитању тога предлога ИГБр. 2607, одбор је решио, да се овај предлог одмах и у свему изврши, а да се одмах распише стечај за насипање целе баре Венеције, с тим, да ће се предузимачу дати на послугу општинске железничке шине и точкови за вагонете. РЕДОВНИ САСТАНАК 3. Септембра 1898. год. Председавао председник г. Н. Д. Стевановић; присуствовали чланови суда г.г. Б. Ј. Рајић и К. Симић; од одборника били: г.г. Др. Стеван Марковић, Стеван Максимовић, Сгеван Мил>ковић, Глшпа Стојановић, Дамњан Стојковић, Коста Др. Ризнић, Васа Николић, Милутин Ј. Марковић, Влад. Чортановић, Др. Леко, Голуб С. Јањић, Марко С. Петронпјевић, Милов. Миленковић, Ј М. Јанковић, Азријел, М. 0. Петровић, Милан Арсенијевић, К. П. Михајловић. I Прочитан је записник одборскпх одлука седнице држане 27. Авг. о. г. и у одлуци КЊБр. 533 учињена је измена, да се распише стечај за насипање не целокупне баре Венеције, него само оног дела, што лежи између железничке пруге, насипа и вароши. П Одборник г. Стеван Максимовић пита, зашто нема воде ни на чесмама старог водовода. Председник је одговорио, да на тим чесмама није било воде за извесно кратко време због неке техничке погрешке, која је одмах уклоњена.

ф