Beogradske opštinske novine

Број 34

— 138 -

Год. XVI

X По прочитању молбе Јована Ст. Петковића и оеталих иотиисника из палилулског краја АБр. 5975, да се ослободе плаћања трошаринске таксе на вариво, што га са својих њива уносе у варош, одбор је решио, да се ова молба одбаци. XI По прочигању молбе Марка М. Марковића столара АБр, 5404 и извештаја књиговодства, одбор је решио, да се Марко М. Марковић ослободи плаћања интереса у две стотине десет динара и 66 пара на суму, коју је дуговао за саграђену калдрму, погато је главни дуг потпуно измирио а није својом кривицом учннио, да овај интерес нарасте. XII По прочитању молбе ЈосиФа Дитрихштајна АБр. 5540, Задруге железничког особља АБр. 4594 и Светозара Боторића АБр. 5981 и извештаја управе општинске трошарине на свакој молби одбор је решио, да се из касе ошптинске трошарине врати Јосиа>у Дитрихштајну сто динара и 32 паре за извезено вино ван трошаринског рејона, Задрузи железничког особља сто десет динара и 10 пара за извезену маст ван трошаринског рејона и Светозару Боторићу сто тринаест динара и 60 пара за извезено вино ван трошаринског рејона. ХШ По прочитању молбе Дим. Коисгандиновића рачуноиспитача Главне Контроле АБр. 3684, којим моли, да му се изда награда за извесно време. које је провео на прегледу онштинских рачуна из прошлих година одбор је решио, да се молилац од овога тражења одбије. XIV I Председник износи одбору на одобрење план и предрачун за грађење привременог канала у Љубићској улици за одвод воде По прегледу плана и предрачуна и по прочитању извештаја грађевинског одељења ГБр. 2737, одбор је решио, одобрава се кредит од две хиљаде три стотине оеамдесет и четири динара и 64 паре за грађење привременог канала у Љубићској улици, према поднетом плану, предрачуну и погодбама. Кредит овај да падне на терет партије за одржавање ћуприја и канала.

су му непознати: Добривој Миркошгћ раденик, Милан Мандић надничар, Михаило Поповић винограџија, ХајимКазесовић кројач, Стеван Обојевић обућар, КостаГалента практикант, Теодор Вукосављевић калФа обућарски, Христијан ХоФман зидар, Јеврем Марковић, Бошко Бобић и Никола Стевановић — Дамњановић, скитнице, Јован Лукић слуга, Атанасије Јовановић без занимања. Ш . Председник износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби СТБр. 2577, 2603, 2527, одбор је изјавио мишљење, да се Милки И. Јовановић удовој и Ђорђу Буљином трг. помоћнику може дати тражена уверења о њином породичном односу. Да се Станимиру —- Мики Панићу овд. месару не може дати тражено уверење ни по молби СТБр. 2316 ни по молби СТБр. 2527. IV По прочитању молбе Милке Петровић удове АБр 6247 за милостињу, одбор је одлучио, да се ова молба упути на оцену и решење одборској комисији за давање општинске милостиње. V По прочитању молбе Д-ра Владе А. Ђорђевића општ. лекара АБр. 6020, одбор је решио, одобрава се молиоцу Д-ру Ђорђевићу шестонедељно осуство од дужности ради лечења с тим, да му се исто има рачунати од дана кад га стане употребљавати. VI Председник износи одбору на решење акт господина Министра просвете и црквених послова, којим се пита општина, да ли жели имати у својој средини грађанску школу, има ли локала за њу и чиме би са своје стране помогла отварању ове школе, По прочитању тога акта АБр. 6050, одбор је решио, општина београдска жели да у својој средини има једну грађанску школу са првим и другим разредом, која би се сместила у просторијама дорћолске основне школе и снабдевала о општинском трошку, огревом, осветљењем и послугом. ^П По прочитању извештаја грађевинског одељења ГБр. 2322, одбор је решио,

Ш Одборник г. Коста Др. Ризнић пита, зашто се већ једном не приступи грађељу канала у Љубићској улици. Председник је одговорио, да су планови за овај канал већ више од 1 месеца у Мин. грађевина, и још нису отуд враћени, а за грађење привременог канала, поднеће се још вечерас предлог. IV По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. 6136, 6114, 6107, 6045, 6062, 6070, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су доброг владања и сиротног имовног стања Светозар Матејић црквењак и Јоспф Талви, агент; да су му непознати: Танасије Јовановић обућар, Милан Буљубић раденик, Груја Димитријевић столар. Марко Кајбашић бив. чувар осуђенички, Светозар Савић ке-лнер и Јоца Констандиновић келнер. V Председник износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о породичном односу. По прочптању тих молби СТБр. 2529, 2514, 2527 одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима Димитрију Протићу правнику, Јовану Недељковићу кројачу и Станимиру — Мики Панићу месару могу дати тражена уверења о њиховом породичном односу. VI По прочитању молбе Вујице Обрадиновића, бакалина АБр. 5892, одбор је решио, да се молилац Вујица ослободи дужности нрисутничке при срезу врачарском а суд општински да на његово место другога одреди за присутника. ^П Одборник г. Др. Стеван Марковић пита, зашто није позвата одборска комисија одређена да каже, како да се осветли споменик, него је осветљење инсталирано без мишљења комисије, које осветљење по његовоммњењу не одговара потреби. Председник је изјавио, да комисија није сазвата с тога, што су чланови комисије били одсутни а међутим је предлагач изјавио, да се задовољава и оваким осветљењем, како је учињено. VIII Преседник извештава одбор, да је суд општински решењем својим од 31. Авг. 1898. год. АБр. 6065 одредио цену лебу за прву половину месеца Септембра на 23 паре дин. по килограму а да се леб продаје по 25 пара у тежини од 1087 грама, пошто је средња цена жита била 14 дин. 100 кграма. Одбор је примко к знању, ово решење суда општинског. IX По прочитању молбе Велимира Г, Вуловића и осталих потписника АБр. 5295 и мишљења Управе општинске трошарине АБр. 5913, одбор је решио; да се становници палилулског краја, који се баве земљорадњом кредитирају за увезену стоку ситну и крупну, која им је потребна за домазлук. Сви остали, па ма били и из палилуског краја, имају за увезену стоку плаћати трошаринску таксу у готовом или полагати кауцију у артијама од вредности.

РБДОВНИ САСТАНАК 10. Оеатембра 1898. Председавао председник г. II. Д. Стевановић; приеуствовали чланови суда: г.г. Б. Ј. Рајић и Коста Симић; од од борника били: г.г. Др. Стеваи Марковић, Стеван Максимовић, Стеван МиљковиК, Глиша Стојановић, Дами.ан Стојковић, Коста Др. Ризнић, Васа Пиколић, Милутин Ј. Марковић, Влад. ЧортановнК, Др. Леко, Голуб С. Јањић, Марко С. Истронијевић, Милов. Миленковић, Ј М. Јанковић, Азријел, м. 0. Петровић, Милан Арсенијевић, к. г1. Михајловић. 4 1 Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 3. Септ. 1898. год. и примљен је без измена. П По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. 6316. 6292, 6249, 6195, 6317, 6318, 6319, 6315, 6198, 6211, 6285, 6310, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су доброг владања и сиротног имовног стања Јеремија Аксентијевић,"бив. општ. чиновнпк и Спаса Вељковић таљигаш; да

да се стручним члановима комисије за преглед локомотива понуђених на откуп од М. Карамарковића, исплати награда по 10 дин. свега тридесет динара из партије на дијурне чланова грађевинског одбора. VIII Сходно решењу одборском од 20. Нов. 1897. год. АБр. 6950, председник износи одбору на решење нацрт правила за наплату нијачне таксе који је израдила судска комисија. По прочитању тога нацрта одбор је решио, да се пијачна такса наплаћује привремено по поднетим правилима а суду да буде дужност да у краћем року поднесе предлог, да се пијачарина наплаћује по вредносги еспапа а не по простору. Да се од продаваца, сем сељака, тражи пореска књижица, да су порез платили. Да суд општински још поради, да се забрани продавање на пијаци лимунова, ципела, папуча и свега осталог, што не спада у дневне намирнице.