Beogradske opštinske novine

Број 39

— 159 —

Год. XVI

XI На предлог председника општине и по прочитању акта АБр. 7286, одбор је решио, прима се у начелу предлог, да оџштина новчано помаже до пет ђака, који би се одали изучавању заната; да председник општине поднесе одбору извештај, колико би новаца за ово требало годишње, како би се ова сума могла предвидети у буџету ошптинском за идућу годину. ХП Председник извештава одбор, да је 0. Смрекер инжињер из Манхајма по позиву суда општинског а по одобрељу одбора долазио у Београд, прегледао бунаре на Белим водама и о томе своме прегледу поднео извештај. По прочитању тога извештаја АБр. 7514 одбор је решио, прима се овај извештај у свему. Да водоводно одељење изврши претходне радове у овом извештају предложене на терет кредита, који је одобрен за гра^ење нових бунара. Умолити именовану господу у извештају, да извршење ових предходних радова од времена на време прегледају. ХШ 11о прочитању извештаја општинског хемичара о испитивању овогодишњег жита односно издашности његове у брашну и каквоћи истог, одбор је решио, да комисија одборска, која је поднела одбору извештај под АБр. 3740/98 проучи ове извештаје општинског хемичара и поднесе одбору предлог, који би број требало усвојити за којеФицијенат за одређивање цене лебу према каквоћи овогодишњег жита и издашности његовој у брашну. XIV По прочитању поновне молбе Драге Ђорђевић АБр. 7047, којом моли за потпору за своју школу женских радова, одбор је решио, да се ова молба одбаци остајући и даље при својем решењу од 17 септ. 1898 АБр 6398.

XV По прочитању поновне молбе М. МихајловићХанџарлије АБр. 7585, да му се уступи општинско земљиште за подизање Фотогра®ске радионице, одбор је решио, да се ова молба одбаци остајући и даље при својем решењу од 23 октобра 1898 АБр 8407. XVI По прочигању извештаја књиговодства АБр. 7628, "да су склопљени рачуни општински за треће тромесечје ове године, одбор је решио, да иста она одборска комисија, која је одређена да прегледа рачуне за II тромесечје прегледа и рачуне III тромесечја и поднесе одбору извештај. XV * По прочитању молбе Николе Бошковића абаџијеи извештајаграђевинског одељења ГБр. 3103, одбор је решио, да се молилац ослободи плаћања таксе за везу својих канала за одвод кишнице са приватним каналом, који се налази у Базнесенској улици. 1 XVIII Напредлог председника општ. одборје решио, да се за решавање о понуди Косуа и Мариновића за зајам и извршење великих општинских радова сазове ванредна одборска седница само за ову ствар. XIX На преддог председника општине одбор је решио. да одборници г.г. Милутин Ј. Марковић, Влад. Чортановић, Стев. Максимовић и Голуб С. Јањић, као одборски повереници са судом опгатинским саставе пројект буџета за 1899. год. и поднесу га што пре одбору на решење. Од одређених одборника могу пуноважно тројица радити.

0 Б Ј А В А Општина београдска издаје под закуп подрум под школом код Саборне цркве. Ко жели узети исти, нека се јави економном оделењу општине београдске.

0 Б Ј А В А Општина београдска има за издавање под закуп један дућан у улици „Краља Александра", где су телалнице, под бр. 4. Ко жели узети овај дућан, нека се јави економном оделењу ошнтине београд. РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАНСЕ I. Димничарство: а) За чишћење димљака (цилиндера) без разлике на спратове — — — 0 - 20 д. б) За незидан шпархерт — — — 0 - 40 д. в) За узидан — — — — —• — 0 - 20 д. г) За велики узидан шнархерт у гостионици — — — — — — — 0'50 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0'20 д. ђ) За чишћење простог димњака — 0'10 д. е) За чишћење • чункова од 2 и по метра уједно са пећима — — — 0'24 д. ж) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са више пећи — — 0 20 д. з) За паљење димњака (цилиндера) без разлике на спратове — — — 075" д. II. Гробарина: а) Гроб за децу — — — — — 7-— д. б) Гроб за одрасле — — — — 12-— д. в) Мала гробница — — — — 5а5'52 д. г) Велика гробница Ш реда — —• 998'93 д. д) Велика гробница П реда — — 1099'93 д. ђ) Велика гробница I реда — — 1684-57 д. Ш. Пражвеве помијара и нужника: а) Од кубног метра — — — — 10'— д. б) Од акова — — — — — — 0'50

ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ ЗА МРТВАЧКА КОЛА

а) Проста кола са 2 коња — б) Кола са анђелима са 2 коња в) Стаклена кола са 2 коња г) Стаклена кола са 4 коња — —

- 10 дин. - 18 „ - 24 „ - 60 „

он обраћа „тасту" своме и маџарски краљ тада два нута пише пријатељу своме краљу Урошу, да према заклетви и обећању уступи престо сину своме Драгутину. Урош неће да чује маџарског краља, него шта више, одсудније поче гонити свога сина Драгутина. Тада Драгутин, не могући се одупрети очеву гоњењу, с неколико оданих племића оде у Будим маџарскоме краљу. 1 ) У Троношца имамо још један детаљ, који се односи на буну Драгутинову. Као што Драгутина мржаше отац, тако исто и Катарину мржаше свекрва њена краљица Јелена. Када је Драгутин раскинуо са својим оцем, и даишао у Зворник а одатле у Будим, Катарина остаде за неко време на двору свога свекра. А када пак Урога не престајаше огорченим бити на свога сина Драгутина, а краљица Јелена на снаху своју Катарину, Катарина, немогући подносити њихов гнев и нерасположење, оде за својим мужем. 2 ) На основу Троношчева исказа могла би се створити једна конјектура. Нема сумње, у Српској је Држави било неког краја, који је био Драгутинов партизан, и, када би се Троношцу могло веровати, тај би крај био у северозападном делу !) Гласн. V стр, 50. 2 ) ЈМ(1. стр. 50—51.

Српске Државе. У тај би се крај Драгутин испред свог оца повукао, и ту се припремао на отпор ијш на напад. Урош би пошао против бунтовног свог сина, победио би га и истерао из Српске Државе. Драгутин побеђен и истеран одлази маџарскоме краљу да у њега помоћи потражи против свог оца. По Данилу Драгутина је лепо примио маџарски краљ: када му Драгутин исприча своју невол>у, „таст" му показа жива учешћа и допусти му да потражи колико год хоће војске. И Драгутин прими велику војску од „таста" свога. 1 ) Тој војсци, која је била састављена из Маџара и Кумана, придружена је и војска „леђанског краља" као што узимају Бранковић и Пејачевић. 2 ) Исто тако и Троношац узима да је Драгутина примио маџарски краљ са свим предусретљиво („чесгано"). По Троношцу Драгутин је неко време био на двору маџарскога краља и узев од маџарског краља 80.000 (!) војника, пође с том огромном војском на свог оца. 3 ) Нама се чини да је

!) Видст Дан. Жив. стр. 16—17; Ив. Павд. Жит. 170. 2 ) Види Гласн 63 стр. 66. ЈшН§па(;и8 %Ниг КгасМш, аШ а<1 аосегиш витт У1асН81ауит Ке§ет Цп§апае пагга^в^ие оттђиа, регУ1сИ, и1 У1ас1Ј81ауит тајгпит ехегсНит §епего зно ДагеЈ, е1 а 1га1ге нио Веде ХеЉамеп.«, ассерН диодие ехегсНит, е4 регдепв а<1 раЈгет аиит... Пејач. НЈ84. 8егу. стр. 218. Пејачевић мисли да је Бран-

овај број маџарских војника, које је дао Драгутину маџарски краљ сшрашно преувеличан. Ако се има на уму средњевековна војена организација, тешкоћа покретања војске, тактика у војенпм операцијама, све оне материјалне и друштвене препреке при мобилизацији војске, онда се мора признати да во ]Ска од 80.000 регуларних војника спада у необичне појаве. — По г-ну ђенералу Јовану Мигаковићу, цар Душан у својим најодсуднијим ратовима није могао искупитивећу војску од 80—85000људи. У Косовском Боју, којије био доста популаран борило се свега 30.000 српских војника. 1 ) Када је оном познатом монголском најездом иостала велика погибао по Маџарску онда је краљ Бела IV могао у битци на реци Шају да изведе против Монгола своје и савезничке војске тек 60.000 војника. 2 ) (Наставићо се)

ковићев гех 1,е<Иапет*, гех ^Нћиапогит. — Г. Ст. Новаковић поглавито на основу неких филодошких аргумената (но Миклошићу) доказао је да народни песник Леђанима Лољаке назива. Видин Леђаи град и Лољаци у сра. нар. иојезији. (ив Летописа Мат. Срп.) стр. 8. — Н. Сад 1879. 3) Гласн. V. стр. 17. !) Јов. Мишк. Косовска Битка Ратник за 1889 г. књ. XXI св. IV год. XI стр. 381—382 2 ) 8кпс. Рођј. Нп. 84г . 345, 363—364.