Beogradske opštinske novine

Број 7

2« -

Год. XVII

XX По прочитању предотавке друштва аа подизање храма Св. Сави АБр. 655, одбор је одлучио, да се регпавање по овој представци одложи, док председник општине не прибави извесна обавештења о самој ствари, изложеној у овој представци. XXI Председник саопштава одбору, да ће се 31. о. м. у саборној цркви давати парастос покојноме архијепископу београдском и митроподиту Србије Михаилу и позива господу одборнике, да овоме парастоеу присуствују. Одбор је лримио к знању ово саопштење и позив. ХХП На предлог председника општине одбор је решио, да и одборник г. Петар И. Јовановић буде члан комисије за проучавање понуда за зајам и радове.

РЕДОВНИ САСТАНАК 4 Фебруара 1899. год. Председавао председник г. Н. Д. Стевановић; од одборника билн: г.г. Милан Арсенијевић, Мих. Јовановић, Др. Лазаревић, Трајко Стојковић, Ђорђе Н. Соколовић, Иван Козлић, Ив. Ивковић. М. Ј. Божић, Ђока Тошић, Ј. Алкалај, Г Б. Димитријевић, М. Штрб ћ, Младен Николић, Н. Петровић, Отојан Пајкић, Марко С. Петронијевић, Др. Јов. Ђурић, Н. Спасић, Го.губ С. Јањић, Дамњан Стојковић, А. Н. Крсмановић, Ј. Ттровић. К. И. Михајловић, М. Савчић, Михаило Миловановић, Д. Тадић, К. Н. Лазаревић, Ђ. Паителић, Мита Петровић, Др. Стеван Марковић. Ј. М. Јанковић —

I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 29. Јануара 1899. год. и у одлуци КЊБр. 54 учињена је допуна, да је одборник г. М. Арсенијевић питао, могу ли се давати купони за извоз вина и да ли је било још каквих кријумчарења при извозу вина.

П У данашњој седници положили су заклетву и одборничку дужност примили г.г. Ник. Петро вић и Ивко Ивковић одборници.

Ш Одборник г. Милан Арсенијевић у својем подужем говору представља, да је, иоводом откривених кријумчарења при извозу вина, сазнао, да има још много злоупотреба у овоме послу, као и да има у рукама оверених купона по којима се може чиниги извоз вина, на шгету касе трошаринске, па мисли, да у овоме има неправилности и до управника општинске трошарине а и осталих трошаринских органа које потичу било из нееавесности, било из неуредности или незнања њихова па зато предлаже, да се одреди једна комисија, која ће све ово извидети и те злоупотребе констатоватп а да би истрага била што успешнија, да се Управник трошарине одмах удали од дужности. По саслушању овога одбор је после поименичног гласања са 27 гласова против 4 решио, да одборско повереништво, коме да су чланови одборници г.г. Г Б. Пантелић, Стојан Пајкић, М. Арсенијевић, Дим. Тадић и Марко С. Петронијевић, извиде, да ли има каквих злоупотреба трошарипских органа, које би потекле било из несавесности, било из неправилности и незнања њиховог, у погледу задуживања винарских трговаца за таксу трошаринскуприувозу вина, илиупо-

гледу одуживања истих приизвозу вина, као и у погледу потписивања и оверавања купона о извезеном вину. 0 свему овоме у онште има се комисија уверити из књига трошаринских и купона, по којем је учињен извоз од стране Београдске прометне банке. Ово повереништво имаће права да привремено удали од дулсности Управника трошарине ако буде нашло за потребно, но при решавању овога, морају сви пет повереника бити на окупу, а за остали посао довољна ће бити и тројица. IV По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. 492, 727, 792, 798, и 789, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су доброг владања и доброг имовног стања Рахамим Габај, Јаков Габај, трг. помоћници, Коста Лазаревић бив. дуванција; да су му непознати: Радован Васић бакалин, Жив Стојановић калФа шлосерски, Мијајло Мајурул калФа тапетарски, Јанко Паљевић слуга, Најдан Петровић покућар; да је Алекса Обрадовић овд. трг. агент доброг имовног стања, да није осуђиван од кад живи у Србији, а да је по сазнању одбора, у Аустроугарској осуђиван. V Председник износи одбору на мишљење молбе којима се траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби СтБр. 304, 306 и 308, одбор је изјавио мишљење, да се Михаилу В. Мркшићу благајнику Зорки Ф. ШтајнхеФер баштов. и Марији ж. Милана Савчића овд. могу дати тражена уверења о њиховом породичном односу. (СВРШИЂЕ СЕ)

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^ену еснаФа димвичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са пзвесних разлога немогућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове такее: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на снрат . 0 - 40 динара б) за чишћење димњака простог 0 - 20 „ в) „ „ „ на два спрата 0'40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда 0 40 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионица-

е) за чишћење Фуруна с чупковима од два метра на више (Ј40 ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0'20 з) за испаљивање димњава . . 1*50 и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . . . 0 20

Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају прогивљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је даначишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштамнане таксе из члаиа 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потнисом мајстора, који у дотичном рејону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: а) Гроб за децу — — — — — 7-— д. б) Гроб за одрасле — — — — 12-— д. в) Мала гробница — — — — 555'Б2 д„ г) Велика гробница Ш реда — — 998'93 д. д) Велика гробница П реда — — 1099 - 93 д. ђ) Велика гробница I реда — — 1684 - 57 д. II. Пражњење помијара и нужника: а) Од кубног метра — — — — 10-— д. б) Од акова — — — — — — 0.50 д.

ма

1--

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразпјски, Варошки п Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1'50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — 0'60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — 1'— д. Од суда општине београдске 23. августа 1892 год. АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Влаеник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штамнарија Д. Динитријевића.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ