Beogradske opštinske novine

Број 17

— 67 -

Год. XVII

двадесет дннара месечно од петнаестог Априла ове године. УП По ирочитању извештаја иредседиика. општине АБр. 3043 и извештаја Друштва за улепшавање Врачара, да је Јован Петровић, ки.иговоЈђа мин. фин . и одборнички заменик у општини београдској проневерио новац Друштва заулепшаваље Врачара и да се због тога налази под кривичном истрагом и у притвору, — одбор је на предлог председника општине а на основу члана 58 а) у свези са чд. 16 закона о устројству општина и општинских власти решио, Јован Петровић књигов. мин. фин . у пензији разрешава се од дужности одборничког заменика и он од данас престаје бити члан одбора општине београдске. VIII Председник извештава, даје господин Министар грађевина послао мишљење грађевинског савета односно система канализације; да се је ириликом решавања о овоме грађевински савет поделио у три групе и да је свака група поднела засебан извештај и мишљење о системима каналисања. По прочитању акта господина Министра и «ва три мишљења АБр. 2951, одбор је одлучио, да се решавање по овом предмету одложи до прве седнице за овом, а да за то време председник општине прибави извесна обавештења од господина Министра грађевина. IX Одборник г. Т>. Димитријевић, као члан комисије за избор земљишта за давање хемијскотехничкој задрузи на уживање и подизање ®абрике, усмено извештава одбор да не би било подесно да се за подизање Фабрике даде земљиште до старе ботаничке баште него би требало тражити друго земљиште ван варошког рејона. По саслушању овог усменог извештаја, одбор је решио, да се хемијско-техничком друштву не може уступити тражено земљиште до старе ботаничке баште, него да друштво потражи и предложи одбору друго које општинско земљиште ван варошког рејона.

ону за њих врло знамениту територију, да ондашње политичке прилике не посташе компликованијим и да цар Душан не би одазван на други крај своје простране државе. 1 ) У скоро Дубровчани успеше да са царем Душаном закључе уговор мира, који није никако више за живота цара Душана нарушаван. Са царицом и сином краљем Урошем у пратњи од 100 људи цар Душан 1350. год. у Новембру провеоје неколпко дана у Дубровнику као гост Дубровачке Републике. Дубровчани учинише све што су могли, да што усрдније и помпезније дочекају свог највишег госта. 2 ) Још 1323. год. Дубровчани су радили да некако задобију оно суседно земљиште изнад Жрновнице, Шумета и Реке. Судећи по ондашњем државном стању у Србији, изгледа да су се Дубровчани хтели користити самим политичким приликама у српским Краљевинама. 0 д три краљевска претендента један, Константин беше побеђен иуморен. Уз Стевана Дечанског, ванбрачног сина краља Милутина, бејаше већи део Србије ина') Види и сравни: 0, Фдориноки, К). Славине и Визаниа. в. П. отр. 268—269. и Мопг.теШа 8рес4ап1ла уо1. XXV. стр. 126-127. (Растић). 2 ) Мопишеп^а ВресЈаиИа то1. X. стр. 111. (Длћп КеГогшаНопит); уо1. XIV. стр. 39. (Аноним) и 228. (Раљенић); уо 1. XXV. стр. 133 (Растић). — 1л1ссап, Соршао Шз^геМо стр. 58—59. — II С. Срећковић, Историја Српскога Народа књ. П стр. 611—644.

X По прочитању молбе Е. Михела, Фабриканта чоја АБр. 8747|98. и Кунцеа, инжињера при грађењу Фабрике шећера АБр. 3053, којима траже, да се ослободе плаћања трошаринске таксе на кола при улазу у варош, одбор је решио, да се обе ове молбе одбаце. XI Управа општинске трошарине актом својим АБр. 2809, јавља да је друштвена кланица довршена али да је отпочето грађење општинске кланице па пита, да ли ће одборско решење од 10. Јула 1897. год АБр. 3524 о ослобођењу такее трошаринске на двоја кола при улазу у варош и за унесени материјал потребан за подизање кланица, — остати и даље у важности, док се не саграде и општинске кланице. По прочитању тога акта и поменутог решења одборског од 1897. год. одбор је решио, да решење одбора општинског од 10. Јула 1897. год. АБр. 3524 остане и даље у важности док се год не саграде и зграде за општинску кланицу с том изменом, да се само теретна кола и материјал ослобођавају таксе трошаринске а Фијакер не, него да плаћа таксу при улазу у варош. ХП По прочитању молбе друштва Краљ Дечански да му се укаже новчана помоћ ради довршења зграде за глуво-нему децу, одбор је решио, да се друштву Краљ Дечански за ову намеру изда из општинске касе а из пар тије за непредвиђене потребе за ову годину помоћ од једне хиљаде и пет стотина динара а да се у будуће сваке године предвиђа у буџету општинском извесна сума за помоћ овоме друштву. XIII Председник извештава одбор, да су Жилијан де Лаки Финансијер из Париза и Артур Бароњи банкар из Б. Пеште поднели општини београдској понуду за остварење општинског зајма од 10.000.000 динара. По прочитању те понуде и по дужој дебати одбор је одлучио, овлашћује се председник општине да са понуђачима ступи у преговоре, не би родно одушевљење и сујеверје; уз законитог наследника краља Владислава II. беху преостали партизани краља Драгутина и Дубровчани са својим новчаним богатством. Оба се противника журно спремаху на деФинитиван бој. Требало им је средстаћа. Тада Дубровчани у пролеће 1323. г. послаше краљу Стевану четири амбасадора: М. Крусића, М. Тудижевића, М. Лукарића и Ј. Ђорђића, да понуде краљу Стевану за земљу изнад Жрновнице, Шумета и Реке до 2.000 хиперпера, или пак у замену за ту суму новаца тражено оружје. 1 ) Али од тога ништа не би тада, У Новембру 1350. г. мољаху за то исто земљиште цара Душана и даваху му у размену она 4 човека које је Страхиња предао Дубровачкој Републици. 2 ) Тек под младим царем Урошем Дубровчани преко својих посланика Марина Бунића, Живета Гундулића и Живета Цревића задобише земље до камивала. По-

х ) МопитехИа 8рес1апИа уој . X. стр. 80. 28. Марта. Мај. Сопз. ... сар4а {'иН.... диоЛ Маг^агНиз <Је Сговш, Магсо1ив (1е ТесИиаЈо, Магсћиа <1е 1л1саго е! Јишиз <1е Оеог^јо атђаха(;оге8 соттишв, поште соттишз Каи^изт! роввт4 расШаге, етеге е4 т дгасЈат зеи <1опо гемреге уе1 гесо^певсеге а вег. ге^е ТЈгов810 отпев 1егга&, птеаз, 1еггепа е1 рогсгопе« дме аип( а шиег« зеи 'рогпопИша Ноттит <1е Баидизго трег Вгепит, Јипсће1ит, ХЈтЂо1ат ив^ие тттгШот тоМапеагит Уп. Ј.иссаг!, Сор1ово КЈв^геШ) стр. 48. 8 ) МопитеШа 8рес1апиа уо 1. ХШ. стр. 112.

ли се постигла повољнија понуда односно курса и интереса на овај зајам, па ако буде каквог резултата, да се одмах сазове новереништво одборско ради проучавања понуде, и да се њен извештај поднесе одбору на решење. XIV Председник извештава одбор, да ће се у недељу 25. о. м. у 1072 часова пре подне у Саборној цркви држати парастос пок. Томи Јовановићу из Скоиља, који је мучки убијен од Бугараша, па позива одборнике, да овоме парастосу присуствују. Одбор је примио к знању ово саопштење и позив председника општине.

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ Г. Ђорђе Мајзнер, инжињер овд. поклонио је 50 динара на име напојнице општинским ватрогасцима за ревносно делање приликом пожара његове куће. Суд општине београдске у име својих ватрогасаца изјављује г. Мајзнеру захвалност на овоме поклону. Од суда општине београдске 5. маја 1899. год. АБр. 3228 у Београду.

Н А Р Е Д Б А На основу чл. 1. измене и допуне у правилнику за извршење закона о рибобову, од 29. марта тек. године Управа града Београда објављује: 1., да у времену до 15. маја није слободно ловити у Сави и Дунаву ове врсте рибе: младицу, лииен; 2., у времену до 31. маја није слободно ловити: моруну, јесешру, кашикару, сома, иасшругу, несреКу, кечигу, сму()а, мрену ; и 3., А у времену до 30. Јуна, није слободно ловити шарана. У осталим рекама и текућим водама није слободно ловити до 31. маја: сву осталу рибу и раке. вељом својом од 25. Априла 1357. год. на Рибнику под Призреном цар Урошподари ДубровчаниМа „землк>, како а кдмикали долв К КИНОГрЛДОМК Д5КРОКВЧКИМ11 и Кћ МСООрб содк Лк>т{ до Кфилл". 1 ) Преко својих поклисара Жуна Соркочевића и Палка Гундулића Дубровчани успеше да им Априла 1391. год. браћа Санковићи жупан Бељак и војвода Радич продаду: „ж8п8 К0НЛК4ЛКСК8 и ск Долкномк ГорОМК и Гр4ДК Соколк, кои I 8 НОИ, и ксд с8лл и л8ди И земкле и ГОрб и пд1ш и код8 и мклине И дохотккј и кс(, ШТО ПрИСТОИ ж$пи КОН4к4лкскои, и с л кксими мскми и грлницами, кој С5 ск Трикинемк и с Брксинемк и до ии н грлницг дрлчекичкке н до придкгрлдки ДЈЗКроК4ЧККОГЛ и до морл нл Цлптатк и около, клко ( опктјкло море, до Молбнктл; села и з^мкле Китллине до скоихк ме-в и грлницк и до мора до пристлништл Молбнктл и с отокомк, кои пристои Клтллини, нл име Молбнлтк, б коеи Ж8ПЂ КОНЛКЛЛКСКОИ И 8 ГрЛД8 И 8 МЋСТЛ КИШ6 ПНСЛН4" 2 ) Босанскн краљ Стеван Остоја повељом својом од 15. Јануара 1399. год. у Лиш-

8 ) Мопптепи ВегћЈса § СХ1 ј У1. стр. 164—165. — Курило је данашње Петрово Село испод Оштре Главиде. 01 1л1ссап, Сорјово К1в1геМо стр. 48 СчгПа, сће ћо§§1 81 <Јотапс1апо Ре1;гоио8е1о. —■ Ог. К. Јиречек,. 1>1е НапЛеЈз8(;га8веп стр. 13. 2 ) МопитегИа. 8ег1лса § СС1\ 7 . стр. 217—219.