Beogradske opštinske novine

Број 33

— 132 —

Год. XVII

Уважава се ова молба тутора св. савске цркве, с тим, да се од дужности разреше 1 Јануара 1900 г. пошто скдопе и прсдаду рачуне црквене за сво време, за које су они бшш тутори, хг. По саслушаљу акта школског надзорника АБр. 5985, којим тражи веће иросторије за грађанску школуимолбе: Пере К Убавкића, скулптора АБр. 6292 и Марка Мурата, сликара АБр. 6278,— одбор је одлучио, Да молиоци Убавкић и Мурат остану да доврше започете радове, за париску изложбу у школским просторијама, у којима су исте започели, а којс су пм раније за тај посао уступљене. За набавку потребних просторија за грађанску школу одређује се комисија, којој да су чланови: члан суда Коста Симић, школски надзорнак и одборници Коста Лазаревић и Младен Николић.

0 Г Л А С Суд општине града Београда, на основу височајшег решења од 26 Јануара 1861/год. В ЈШ99, издаваће на дал 28 Септембра тек. год. под закуп, право продаје туцане каФе — тамиса — у вароши Београду, а за време од 1. Јануара 1900, па до 31. Децембра 1902. год. т. ј. за три године дана. Лицитација ће се држати у канцеларији економног оделења општинског Суда од 2 до 5 сати по подне. Кауција се полаже при лицитацији у 600. динара. Страни поданици полажу дуплу кауцију. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за

време канцеларијско а празником од 9 до 11 пре подне. Од стране Суда опгатине града Београда 25 Августа 1899 год. АБр. 6172 у Београду,

НАПОМЕНА Београдске Општинске Новине, због извесних сметњи у администрацаји, нису могле изаћи прошле недеље.

0 Г Л А С Суд општине београдске издаваће путем јавне, усмене лицитације под закуп, оправку свију општинских возова и подкивање коња и то: Г. На дан 13 Октобра тек. год. од 2 до 5 сати по подне, што спада у ковачки, шлосерски, механички и коларски рад ; II. На дан 15 октобра тек. год. од 2 до 5 сати по подне, што спада у сарачки, сатлерски, тапетарски и Фарбарски рад; и III. На дан 18 Октобра тек. год. од 2 до 5 сати по подне, што спада у подкивачкп рад. Лицитације ове држаће се означених дана у канцеларији економног одељења Суда опгатинског. Кауције се полажу при лицитацији по 200. динара за сваки рад понаособ. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско, а празником од 9 до 11 сати пре подне. Од стране Суда опгатине града Београда 15. Септембра 1899 год. АБр. 6545, у Београду.

0 Г Л А С Суд опгатине града Београда, издаваће на дан 4. Октобара тек. год. путем јавне усмене лицитације, под закуп право узимања цубока од оне стоке која се на општинској кланипи буде клала а за време од 1. Јануара 1900 па до 31. Децембра 1902. год. т., ј. за три године дана. Лицитацијаће се држати у канцеларији економног оделења Суда Општннског од 2 до 5 сати подне. Кауција полаже се при лицитацији у 3000. динара. Страни поданици полажу Дуплу кауцију. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариско, а празником од 9 до 11 сати пре подне. Од стране Суда општине града Београда 27 Августа 1899 год. АБр. 6173. у Београду. 0 Б Ј А Б А По решењу господина Министра војног почеће ове године набавка сена и сламе у војеном сењаку у Београду куповином од народа, на дан 15. Јула ове године. Комисија ће сено и сламу примати сваког дана од 7— 12 сати пре и од 2—7 сати по подне и то само кад су лепи дани. Цена је одређена сену 6 дин. а слами 2 дин. од сто кграма. Примљено сено и сламу плаћаће комисија одмах по пријему. У исто време објављује се, да ће се и пшеница и зоб за потрсбу војену куповати од народа на бео! радском житном тргу по пијачној цени. Осим овога, сви гра1ани, који су од државе узели на зајам сена, сламе или пшенице имају ове године неизоставно вратити - Ово позајмљено сено и сламу примаће комисија тако^е у војеном сењаку у Београду, а пшеницу код проФ. слагалишту у граду. 0 овоме се извештају грађани ради знања и унрављања. Од суда општине беогадске, 9. Јула 1899. год. у Београду АБр. 4968., 5283 и 5955. 0 Б Ј А В А У дане 1, 2 и 3. октобра ове године, држаће се у Нишу тродневни панађур, на коме ће се продавати: поред стоке и овоземаљски, законом дозвољени, производи. Од стране суда опгатине нигаке 10. септембра 1899 г. БЈК? 3700 у Нигау. 0 Г Л А С Као прогалегодине, тако и ове, опгатина Јагодинска држаће тродневни панађур у овд. варогаи на дан 1, 2 и 3 Октобра 1899 године Ово сс објављује свакоме ради знања. Од суда опгатине јагодинске 6. Септ. 1899 год. Бр 7842.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре$ен>у еснаФа димвичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима про и после нодне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога немогућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0 - 40 динара б) за чишћење димњака простог 0 - 20 „ в) „ „ „ на два спрата 0 - 40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда 0'40 „ ћ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1л е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више (Ј '40 „ ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0'20 „ з) за испаљивање димњака . . 1 - 50 п и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . . . 0'20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масепи стараоци. Само у одсуству ових плаћају закунници '(кирајџије). Плаћање пронисних такса обавезно је. У случају прогивљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је дана чишћење вршено. На полеђини признапице мораЈу бити одштампане таисе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном рејону занат упражњава.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијскн, Варошкп и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'25 д 2. Од две или три собе са кухињом пли већег дућана са магазом — — — 0 р 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1 - 50 д За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — 1*— д. Од суда општине београдске 28. августа 1892 год. АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО Н АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДА1БУ ОПШТИНСКОГ СУДА