Beogradske opštinske novine

Број 8

32

Год. ХУ1И

своју потребу откупи зграду у којој су сада смештени ноћпи стражари, — одбор је решио, да се преко ове молбе пређе на дневни ред. XIV На предлог суда АБр. 267, — одбор јерешио, да члан одборске комнсије за издавање милостиње на место одборника г. Милов. Миленковића, који је из одбора према чл. 55. зак. о тстројству општина и општ. власти иступио, буде одборник г. Спаса Илић. XV Заступник председника извештава одбор, да је на дневном реду молба Косте Васиљевића димничара, којом тражи, нроширеље димничарског реона, који за сада има. По прочитању одборске одлуке од 23. септембра 1899, АБр. 6760 и по прочитању прибављених нодатака о опхођењу молиоца према грађанима док је био димничар у Ваљеву и Крагујевду АБр. 8078Ј99 и АБр. 8350, као ипопрочитању акта АБр. 8254, 8340, 8692, 9250Ј99 и 181/900., који се на овај предмет односе, одбор је решио, да се молилац од овог тражења проширења димничарског реона који сада има, као неумесног одбије. XVI По прочитању акта VII. пуков. команде ОВБр. 3644, односно ревизије коморе, — одбор је одлучио, да се ио том предмету решава у идућој седниди, за коју да се стави на дневни ред поред најнужнијих других предмета. С Т Е Ч А Ј Општини београдској потребни су ови чиновници и то: 1. Управник трошарине, плага до 4000 дин. и тантијема 7а °/ 0 на чист приход и ван царине до 4000 дин ; 2. Благајник трошарине, плата до 3000 динара; 3. Управникводоводног одељења, плата до 6000 дин; 4. 2 секциона инжењера, плата I ом до 4500 динара; И-ом до 4000 дин; 5. Главни књиговођа, плата до 5000 динара; 6. Главни благајник, плата до 4500 динара; 7. Архитекта, плата до 5000 динара; 8. Један марвени лекар, плата до 3000 дин; и 9. Хемичар, плата до 3000 динара; Сви сем хемичара морају бити српски држављани. Они који буду компетовали за управника водоводног одељења, секцпоне инжењере, главног књиговођу, архитекту, марвеног лекара и хемичара морају имати поред стручне спреме још и дужу праксу с успехом, о чему ће уз пријаву поднети потребна документа. Они пак, који буду компетовали за управника и благајника трошарине, као и онај за главног општ. благајнпка, поред тога штотребају да имају довољно спреме

за та места, мораЈу приликом пријема дужности положити кауцију, која може бити у готовом новцу, папирима од вредности или интабулацији на I степен на непокретно имање, које мора имати двоструку вредност дате кауције. Кауција је за управника трошарине 8000 дињ, за благајника трошарине 5000 дин., а за главног општ. благајника 20000 динара. Рок је пријаве до 15. Фебруара ове год. закључно. Још ближа обавештења могу се добити у општ. суду. Позивају се сви они, који држе да имају довољно спреме за назначена места, да се до означеног дана обрате опгат суду са пријавама, уз које, да приложе и нужна документа. Од суда оптшине београдске 29. Јануара 1900 г. АБр. 727, 728, 732, 733.

БЈ1АГОДАРНОСТ Хемиско техничко друштво послало је 4. ов. м. двадесет и два комада фини сапуна на поклон пожарницима општ. београдске за пожртвовање које су показали приликом пожара, који се десио тога дана у 12 часова пре подне у друштвеној радионици. Суд општине београдске у име поменутих својих службеника изјављује овом друштву благодарност оа овоме дару. Од суда општине београдске 8. Фебруара 1900 год. АБр. 984. Београд.

Н А 3 Н А Њ Е У општини београдској нема празних места, како чиновничких тако ни осталих службеника, сем места оних чиновника, за које је расписан стечај од општинског суда под 29. Јануара ове год. АБр. 727. и т. д. 0 овоме се извештавају како сви они, који су општинском суду поднели молбе за службу, тако и они који намеравају то учинити, ради знања и управљања, те да не би чекајући на општинску службу дангубили, јер се према оваком стању ствари, неће моћп по тим молбама молиоци задовољити. Оц суда оишт. београдске 5. Фебруара 1900 г. АБр. 989. Београц.

0 Г Л А С Управа општинске трошарине продаваће на даи 21. тек. м-ца у 9 сати пре подне у каФ. Косте Лазаревића, „Краљ Александра" ул. вредеће папире и то: 4 дуванска лоза од по 10 динара и 1 обвезницу лутријског зајма 2%. Позивају се купци да одређеног дана и сата дођу и лицитирају. Из канцелазије Гл. Управе општ. трошарине 5/П. Ј\§ 451.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^еау еснаФа дим&ичарског Члан 13. Чишћење димњака врпшће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једиога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0'40 динара б) за чишћење димњака проетог 0'20 „ в) „ „ „ на два спрата 0'40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда ........ 0*40 „ д) за чижћење зпданог шпархерда 0'40 „ ђ) за чпшћсњс зиданог шпархерда великог у гостионицама I - — „ е) за чишћење фуруна с чунковима од два метра на више 1>'40 „ ж) за чишћење ч>уруна с чункоковима до два метра . . . 0 - 20 „ з) за испаљивање димњака . . Г50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . 0 20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено : колико ј е и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и когје даначишћење вршено. Наполеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потнисом мајетора, који у дотичном реону занат упражњава.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалеки, Теразијеки, Варогаки и Врачареки 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'25 д. 2. Од двс или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'60 д. 3. Од чстири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1"— д.

УРЕДНИШТВО II АДМИНИСТРАЦПЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдасник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. ДимитријевиКа.

Уредник МЈШ1ЈЛ ЈОВАНОВИЂ