Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ЛХХУХУХЧУХЧХХХХХХХЧХХХХЖЧ'

.ХХХХХХХХХХХХХХЖ^ЛЖ^ХХЛЖХХХХХЖУХХХ"

.'Х^Х^^-Х-ХХ.-Х-у-ХХ.-Х-Х-ХХ.Х.-Х-ХХ.-Х-ХХ.-Ч.-Х^

Год. XVIII.

НЕДЕМ, 4. ЈУНА 1900.

Број 24.

'ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЈ.

'ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ.'ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЛ

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т I 1, I II V : За Србију на годину 6 динара на пола године 3 „ За стране земље на годину 9 „

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПГТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ С.7Д А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА

РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ

НЕПЛАЋЕНА ПИСЗИА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 20. Анрила 1900 год. Лредоедавао председник оиштине г. Ант. Иантовић; присуствовали чланови суда: г. г. Стеван Ивковић и Коста Симић; од одборника били: г.г. М. Штрбић, Ђ. Димитријевић, Др. Вој. М. .Суботић, млађи, Васа Николић, Н Петровић, И. Козлић, Стојан Пајкић, Ђока ТошиК Ђорђе Н. Соколовић, Дамњан Стојковић, Богоје. Јовгшовић, Пет. И. Јовановић, Јанак М. Јанковић, Н. Спасић, Мих. Михаиловић, М. Ј. Божић, Д. Тадић, Јов. Илкић, Д. М. Ђор}јевић, А. Петровић, Мита Петровић, Мих. СтеФановпћ, Мих. Јовановић.

Прочитан је запионик оддука седнице држане 13. анрила тек. год. и примљен без измене. II Одборник г. Михаило Јовановић пита зашто увароши нема воде и јели суд предузео штаје потребно, да варош не оскудева у води. Председник је одговорио, да воде нема у вароши од 19. ов. м. у подие с тога што су извесне машине на белим водама биле покварене и што два бунара не дејствују, да је сам лично" јуче и данас по подне био на белим водама са инжињером управе града Београда г. Костом Јовановићем, коме је управа по тражењу моме допустила да ради привремено на овом општ. послу, док се г. Милош Илић машински инжењер не врати из једне комисије у коју је одређен, а коме је г. министар грађевина допустио, да ради у управи водовода док се оболели вршиоц дужности управника водовода г. Божански са осуттва не врати или онштина не добије за управника водовода стручно и практично лице. Да је на белим водама урађено данас све шта се је могло урадити; да извесни делови вароши имају већ данас воде и да ће најдаље до сутра имати сви варошки крајеви довољно воде. По саслушању тога, г. Јовановић и одбор: Задовољили су се овим одговором председника. III По прочитању акта Управе града Београда и њених одељака АБр. 3116, 3295, 3247 којима се траже уверења о владању и имовином стању извесних лица, — одбор је изјавио, да су доброг владања и доброг имовног стања Владислав Ђ. Илић, овд. трг. Живко Кузмановић, овд. трг. да су му непознати: Милутин ЗвекићФијакерист, Дра-

гиња жена Марка Иванишевића, фото-литоцинкограФа, овд. да су доброг владања а сиротог имовног стања Иван Најдановнћ, Благоје Најдановић и Јевросима жена Ивана Најдановића овд. IV По прочитању акта начелника среза врачарског АБр. 3163 којим тражи уверење о владању и имовном стању за Симу Ђаковића трг., — одбор је изјавио, да није надлежан, да за Симу Ђаковића трг. издаје уверење о владању и имовном стању, пошто исти нити је београдски грађанин нити у Београду стално обитава. V Предссдник износи одбору на мишљењемолбу Евжена Дерока, вишег контролора жељ. дирекције, којом тражи уверење о породичном односу. По прочитању те молбе Ст. Бр. 1165, одбор је изјавио мишљење, да се молиоцу може дати тражено уверење о породичном односу. VI По прочитању акта Управе општ. трошарине АБр. 3221, којом спроводи суду са мишљењем молбу Радисава Стојисиљевића, старешине трошаринске етанице, за осуство, одбор је репшо, одобрава се молиоцу двадесето-дневно осуство од дужности ради лечења које да му се рачуна од 17. ов. м. искључно. VII По прочитању извештаја економног оделења АБр. 3225 о држаној лицитацији за издавање под закуп траве за кошење и поиашу на општ. ливадама код белих вода, као и по прочитању понуде Аранђела Ж. Илића, економа АБр. 3359. којом нуди општини за кошење и попашу траве на овим општ. ливадама за време ово летње сезоне 880 динара одбор је решио, да се за издавање под закуп траве за кошење и попашу на општ. ливадама код белих вода, држи ужа лицитација између Бошка Стојановића, кравара овд. и Аранђела Ж. Илића економа овд. VIII По прочитању извештаја економног одељење АБр. 3825. о држаној лицитацији за издавање под закуп траве за понашу ситне стоке на земљиштима регулац. Фонда и то: код бив. сака чесме, бив. мале чесме, на црквеном плацу, и дунаву од градског реона па до земљишта, уступљеног друштву за уређење дунавског краја одбор је решио,

да се држи поново лицитација за издавање под закуп траве за попаше на овим земљиштима регулационог Фонда. IX По прочитању извештаја економног одељења АБр. 3227, о држаној лицитацији за издавање под закуп општинскихмесарских плацева с горње и с доње стране на Краљевом тргу, -— одбор је решио, да се месарски плац бр. 3. са горње стране на Краљсвом тргу, изда под закуп Мити Ј. Дедићу месару овд. за време од првог маја 1900 г. па до првог маја 1901 год., по годишњу закупну цену од хиљаду четири стотине шесдесет и два динара и педесет иара дин., под проппсаним погодбама а да се држи поново лицитација за издавање под закуп свију осталих месарских плацева на Краљевом тргу и то како оних са горње, тако и оних с доње стране.

X По прочитању извештаја економног одељења АБр. 3210, о држаној лицитацији за издавање под закуп плаца регулационог ®онда у дубровачкој улици преко пута каване зване „бела лађа," — одбор је решио, да општински суд предходно извиди, далије који од суседа овог плаца тражио да му се исти уступи, ради регулације улице у којој је, а у цељи да његов плац добије грађевинским законом предвиђену ширину, па ако то не стоји онда, да се држи понова лицитација за издавање под закуп овога плаца. На случај да то буде стојало, онда да се ова лицитација не држи већ, да општ. суд похита са тим тражењем пошто тиме не би се чинио никакав издатак из општ. касе, већ би у исту а на партију регулационог Фонда ушла извесна сума новаца. XI Председник извештава одбор, да је општ. суд решењем својим од 15. ов. м. АБр. 3)44. одлучио да цена лебу за другу половину месеца априла тек. год. т. ј. од 16 истог месеца искључно буде иста која је била и за прву половину истог месеца т. ј. двадесет и две паре дин. по килограму, а леб да се продаје по двадесет пара дин. у тежини од 910 грама. По саслушању тога, — одбор је примио к знању: ово решење суда о одређеној цени лебу за другу половину месеца априла тек. године.