Beogradske opštinske novine

Број 39

- 160 -

Год. XVIII

Одбор општинеки у седници евојој од 22. Августа т. г. једно* гласно је решио, да ее старој „Крунској улици" промени доеадањи назив и да ее иста у будуће вове улица „Краљице Драге". Ово се саопштава грађанству ради знања. Из канцеларије грађев. одељења општ. београдске, 2. Септембра 1900 год. ГБр. 1677. ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ Пок. Димитрије Стаменкови ^бив. овд. трговац, на растанку са животом својим сетио се и сиротиње београдске и тестаментом својим оставио истој легат од једне хиљаде динара у сребру. Госпођа Перса С. Стаменковић снаха покојникова, као извршилац тестамента пок. Димитрија, изволела је 26. августа тек. год. положити каси општине београдске легирану суму. Суд општпне београдске у име београдске сиротиње овим изјављује своју дубоку захвалност г-ђи Перси на брзом извршењу воље покојникове молећи се Богу да племенитом дародавцу подари рајско Н8)С6ЈБ8 )1 Б.Бр. 3772 8. септембра 1900 г. Београд. Председник општине београдеке, Ант. ПантовиЂ с. р. Секретар, Мих. М. Марјановић с. р.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ВАНРЕДНИ САСТАНАК 30. августа 1900 год. Председавао председник општине, г. Антоније Пантовић Присуствовао члан суда, г. Стеван Ивковић; од одборника биди: г.г. Мих. Михаиловић, К. Н. Лазаревић, Сп. Илић, Ђорђе Н. Соколовић, Ђока Тошић, Јанаћ М. Јанковић, Стојан Пајкић, П. Козлић, Атанасије Петровић, Петар Новаковић, Младен Николић, Мита Петровић, Тривун Т>ор, Јјевић, Д. М. Ђорђевић, Др. Јован 'Бурић, Јован ПетровићМ. Клидис. Деловођа, Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник оддука седнице држане 25. августа тек. год. и примљен без измене. II Одборник г. Др. Јован Ђурић пита: је ли за израду пута у улици Милоша Великог и израду топчидерског друма употребљен песак и какав ? или земља, те се онолика прашина диже у тој улици и путу, која досађуј е околини. Председник јо одговорио, да је за израду истих употребљен колубарски песак. Ну, сигурно је ударен дебљи слој и кад су га доцније кола исекла створена је прашина. Наредићо грађевннском одељењу, да извиди шта је узрок тој прашини, и да исти уклони. По саслушању тога, — одбор се је, задовољио овимодговором председника. III Председник извештава одбор, да је господин министар грађевина одобрио, да се према

прегледаним плановима и предрачуну саграде два канала у каменичкој и личанској улици преко житног трга за одвођење метеорске воде из савског краја у бару Венецију. Да је за израду истих канала потребно да се утроши према одобреном предрачуну за оба та канала укупно 31,764*81 динар. Па како је сума предви-ђена општинским буџетом за ову годину на одржавање ћуприја и канала незнатна према овој суми, а поред тога скоро и утрошена, предлаже одбору да за изрзду ових канала одобри нарочити кредит. По саслушању тога, — одбор је усвојивши овај предлог суда, рсшио, одобрава се кредит за ову годину у тридесет е једну хиљаду седам стотина шесет и четири динара и осамдесет и једна пара дин. за грађење канала у каменичкој и личанској улици преко житног трга за одвођење метеорске воде из савског краја у бару Венецију. Издатак овај да се учини из овогодишњег вишка трошаринскнх прихода по добивеном за то надлежном одобрењу. IV "По прочитању извештаја грађевинског одељења АБр. 6689 по предмету тражења Николе X. Поповића, да се регулише један део видинске (сада Цара Душана) улице и продужи Доситијева улица, — одбор је решио, да се овај предмет упути грађевинском одбору за варош Београд да сходно грађевинском закону за вар. Београд изврши процену како оног земљишга Николе X. Поповића, које му се има одузети за регулисање видинске (сада Душанове) улице и просецање (продужење) Доситијеве улице и зграде која му се том регулацијом има порушити, тако и оног општинског земљишта, које лежи одмах до тог његовог земљишта а с лица Душанове улице које би му се имало дати у накнаду за земљиште, које му се има одузети, па исту саопшти Поповићу и врати је са овим актама суду на даљи надлежни поступак. V По прочитању молбе друштва за уређење и улепшавање Савинца АБр. 7279, као и извештаја грађевинеког одељења АБр. 7454 по истом предмету, — одбор је решио, да се друштву за уређење и улепшавање Савинца уступи бесплатно општински камен који се налази на Зеленом Венцу и онај ташмајдански на Грантовцу, да га друштво употреби за калдрмисање улица на Савинцу, под погодбом, да га друштво о своме трошку однесе. VI По прочитању молбе Милана М. Марковића. овд., АБр. 7293, којом тражи, да се ослободи плаћања општ. трошарине на пилеж као: гуске, ћурке, патке, пилиће и јаја, које намерава прера$ивати у трошаринском реону, па их по том ван истог извозити; као и по прочитању извештаја управе општ. трошарине по истом предмету АБр. 7472, — одбор је решио, да се ова молба као неумесна одбаци. VII По прочитању жалбе еснаФа млекарског АБр. 7268, којом се жале на управу општинске трошарине због начина наплате трошарине на чезе, којима уносе млеко и телад у варош, као и трошарине на млеко и телад и што им управа трошаринска не одбија ништа на растур; као и по прочитању извештаја Управе општинске трошарине АБр. 7351 ипо прочитању извештаја контролора марвеног трга Косте Костића АБр. 7469 по истој жалби, — одбор јерешио,

да се ова жалба пре него се ио истој донесе коначна одлука, врати управи општинске трошарине на мишљење о томе: дали управа налази да је трошаринска такса на млеко велика, па ако налази да је велика онда да изјави мишљење саколиком би се трошаринском таксом млеко имало оптеретити. По извршењу тога, да се овај предмет понова врати одбору на решење. VIII За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седнипу и то: тражење кварта палилулског АБр. 7669 уверења о владању и имовном стању за Милића Виторовића, еензала; тражење кварта варошког АБр. 7693 уверења о владању и имовном стању за Богољуба Миловановића, овд. шегрта; тражење кварта варошког АБр. 7648 мишљења, да ли Станислав Кучера магистар и жена му Антонија Кучера заслужују да се приме у српско поданство; молбе; Голди Штерн Ст.Бр. 3020, Мијаила Дулића Ст.Бр. 3028, Рад. Попс Драгића адвоката, Ст.Бр. 3061 и Марте В. Брентовић Ст.Бр. 3062, којима траже уверења о породичном односу; молбе за осу ства: Милете Симоновића и Милосава Живковића службеника Управе оппггинске трошарине; молба Давида Ш. Демајо, за месечну помоћ; извештај комисије за преглед зграда пријављених за народне школе; молба грађана Ресавске улице, да се истој улици промене назив и у будуће зове „Луњевичина" улица; молба грађана Млатишумине улице, да се истој улици даде лепше име; избор комисије за одређење осе у Гробљанској улици и извештај грађевинског одбора а по предмету процене имања Браће Тајсић, — одбор је решио, да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

РЕДОВНИ САСТАНАК 5. септембра 1900 год. Председавао председник општине, г. Антоније Паитовић, од одборника били: г.г. И Ковлић, Са. Илић. К. Н. Лазаревић, Мих. Михаиловић, Благоји Милошевић, Ђ. Димитријевић, Јанаћ М. Јанковић, Петар Новаковић, Мих. Јовановић, Др. Вој. М. Суботић млађи, М. Штрбић. Деловођа, Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник одлука седнице држане 30. августа тек. год. и примљен без измене. II По прочитању акта кварта варошког АБр. 7648, којим тражи од суда мишљење: да ли извесна лица заслужују, да се приме у српско поданство, - - одбор је изјавио мишљење, да Станислав Кучера, магистар Фармације и жена му Антонија Кучера заслужују, да се приме у српско поданство. III По прочитању акта кварта палилулског АБр. 7669 и акта кварта врачарског АБр. 7693 којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио, да су му ненознати: Милић Виторовић, сензал и Богољуб Миловановић, шегрт. IV Председник износи одбору на мишљење молбе Голди Штерн, Мијаила Дулића, рабаџије, и Марте В. Брентовић, удове, којима траже уверења о породичном односу. По нрочитању тих молби Ст.Бр. 3020, 3028, и 3062, — одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. V Председник извештава одбор, да је општински суд решењем својим од 31. августа тек. год.