Beogradske opštinske novine

Број 9

— 41 -

Год. XIX

да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. V По протитању молбе подунавско-пчеларске задруге АБр. 10911 којом моли да јој се уступи један мали део општинске баште испод доњег Калемегдана за смештај њеног пчелињака за време док општини не буде то земљиште потребно, као и по прочитању мишљења одбора за уређење паркова и шеталишта од 14. јануара тек. год. АБр. 628 којим изјављује да би се поменутој задрузи могао уступити на послугу за извесно време један део општинске баште на малом Калемегдану с доње стране у ширини од 50 метара а у дужини од 30 метара с тим, да задруга буде дужна нанравити о своме трошку особени улазак у кованлук и уступити ово земљиште кад год јој исто буде потребно, као и по прочитању осталих акта по истом предмету АБр. 629, — одбор је решио, да се овој задрузи да на послугу један део општинске баште на мазом Калимегдану с доње стране у ширини од 50 метара а у дужини од 30 метара, за смештај њеног пчелињака с тим да здруга буде дужна о своме трошку направити особени улазак у тај простор општинске баште, одговарати општини за сваку штету, коју би усдед тога ванела ошптинској башти и уступити општини то земљиште, кад год иста затражи. VI По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 733 којиммоли суд, да реши питање о хонорару чланова комисије за решење питања о изради планова за канализацију, пошто су неки чланови исте комисије тражили да се то питање деч«итивно реши, — одбор је на пледлог одборника г. Милутина Ј. Божића решио, да се умоле чланови поменутекомисије, да што скорије, а најдаље у року од месец дана изврше поверени импосао и поднесу записнике својих седница ошптинском суду са резултатом свога рада, а општински суд; да спроведе сав њихов рад г. министру грађевина и умоли господина министра да им одреди награду за исти рад, која ће се исплатити на терет партије бр. 38. трошаринског буџета. VII По прочитању акта протопрезвитера града Београда АБр. 767, — одбор је решио, да тутори саборне цркве за године 1901 и 1902 буду и то: главни г. Коста Глишић, трговац, а помоћници г.г. Станимир Мирковић, Драгутин Ђукановић, Живко Јовановић, и Спира Недић овд трговци. VIII По прочитању акта гарђевинског одељења АБр. 7] 2, којим спроводи суду молбу Миливоја Јовановића, општ. подинжињера, којом моли за тридесетодиевно осуство од дужности ради полагања инжинерског испита. — одбор је решио, одобрава се Миливоју Јовановићу, општинском подинжињеру, тридесетодневно осуство од дужности ради спремања и полагања инжињерског испита, које да му се рачуна од дана кад га буде употребио. IX По прочитању реФсрата општ. ликвидатОра АБр. 772, —- одбор је решио, да се издатак у четрдесет динара, који је учињен из општ. касе за пренос једне касе главне благајне на пробирницу ради оправке, расходује на буџетску пар тије на непретвиђене потребеирасходе за ову годину.

X По прочитању реФерата главног благајника АБр. 463 којим извештава суд да буџетска партија на плату Фамулуса за 1900 год. не достиже за педесет и четири динара и двадесет пара дин. и моли суд, да одобри кредит за исплату овог издатка, као и по прочитању извешћа општ. књиговодства по истом иредмету АБр. 706, а на предлог суда, — одбор је решио, одобрава се накнадни кредит у педесет и четири динара и двадесет пара динарски на плату Фамулуса за 1900 годину. Издатак овај, да се учини из ошпт. готовине по добивеном за то надлежном одобрењу господипа министра Финансија. XI По прочитању акта г. Владимира Лацковића, члана општ. суда АБр. 820, којим моли да се процени и да му се нсплати заузетих му 31,54 квадратних метара за регулацију старотелеграФске сада сремске улице, — одбор је решио, усваја се ова молба. Да се исти предмет упути грађевинском одбору на надлежни закони поступак. Примецба: При доношењу ове одлуке г. Влад. Лацковић, члан општ. суда није присуствовао одборској седници као интересован. XII Председник извештава одбор, да је општински суд решењем својом од 31. јануара тек. год. АБр. 952 одлучио, да цена лебу за прву половину месеца Фабруара тек. год. т. ј. од 1. истог месеца искључно буде иста која је била и за другу половину месеца јануара тек. год. т. ј. двадесет и једна пара дин. по килограму а леб да се продаје по двадесет нара дин. у тежини од 952 грама. По саслушању тога, — одбор је примио к знању, ово решење суда о одређеној цени лебу за прву половину месеца Фебруара тек. год. XIII По прочитању акта ново изабраних одборника г.г. Косте Главинића, про®есора Вел. Школе АБр. 631 Светозара Милосављевића, државног Саветника АБр. 827 Петра И. Јовановића, трговца АБр. 1085 којима изјављују да се са ралога изнесених у поменутим њиховим актама не могу примити одборничке дужности и подносећи на исту оставке моле да им се ове уваже, одбор је решио, да се г. г. Кости Главинићу, проФ. Велике Школе, Светозару Милосављевићу, државном Саветнику и Пери И. Јовановићу, трговцу ново взабраним одборницима уваже оставке које су поднели на одборничку дужност са разлога у истим оставкама изнесених и да се према томе у дужност и не уводе. XIV По прочитању нретписа управе града Београда АБр. 11848/900 по предмету класиФикације варошких улица, као и по прочитању осталих акта истог предмета АБр. 1273, — Одбор је решио, да остаје у свему при раније датом свом мишљењу о томе: у којима се улицама могу подизати грађевине, у којима се обављују послови котларства, ковачнице, поткивачнице, пекарнице, столарнице и у опште послови предвиђени чл. 19 грађевинског закона за вар. Веоград, а које је минхљење изложено у акту суда од 24. маја 1900 г. ГБр. 821 упућеном Управи града Београда.

XV По прочитању ре®ерата општинског ликвидатора АБр. 571 и 1074, а на нредлог општинског суда, —- одбор је решио, одобрава се накнадни кредит у шест стотина осамдесет и три динара и деведесет и пет пара дин. за прошлу годину на буџетску партију на осветљење општинских зграда електриком, пошто буџетом предвиђена сума на ту цељ за поменуту годину за толико недостаје. Издатак овај да се учини из општинске готовине, по добивеним за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. XVI По прочитању молбе грађана Мирочке улице АБр. 425, којом са разлога у истој изнесених моле да се иста улица доведе у ред и за саобраћај успособи; као и по прочитању извешћа грађевинског оделења по истом предмету АБр. 690 којим тврди да је иста улица врло важна—. за саобраћај са марвеним тргом, а међутим некалдрмисана, — одбор је после дуге дебате решио, да се калдрмише Мирочка улица која је веза између улица: ратарске и светогорске. Одобрава се општинском суду из дотичне буџетске партије потребан кредит за извршење овога посла. Да општински суд даље надлежно поступи. XVII По прочитању молбе Катарине удове пок. Томе Тасића, пенсионера АБр. 11704/900 којом са разлога у истој изнесених моли суд, да ослободи плаћања интереса на дуг од калдрме са којим је задужен њен пок. муж. Тома Тасић, : пенсионер, као и по нрочитању извешћа општинског књиговодства по нстом предмету АБр. 711, — одбор је решио, да се маса пок. Томе Тасића бив. овд. пенсионера, ослободи плаћања општини београдској дужног 6% интереса на дуг од калдрме у две стотине десет динара и седамдесет и осам пара динарски за време од 20. августа 1894 год. па на даље, с обзиром на имовно стање поменуте масе, ако иста одмаж положи главни дуг, а пошто се за ово изипгге надлежно одобрење господина министра Финансија. XVIII По прочитању молбе Димитрија Ж. Карабиберовића, дијурнисте управе државних дугова АВр. 796 којом за разлога у истој изнесених моли општински суд да масу његовог оца нокојног Живка Карабиберовића ослободи плаћања дужног интереса на дуг од калдрме, као и по нрочитању извешћа општинског књиговодства по истом предмету АБр. 875, —■ одбор је решио, да се маса покЖивка Карабиберовића ослободи плаћања општини београдској дужног 6 °/о интереса на дуг од калдрме у четири стотине осамдесет и седам динара и чедрдесет и две паре динарске а за време од 1 Јануара 1892 год. па на даље ако наследник исте масе г. Димитрије Карабиберовић положи општини одмах оетатак главног дуга, и по добивеном надлежном одобрењу г. министра Финансије XIX По прочитању акта Ленка жене Јанка Баше ГБр. 1310, којом моли суд да изврши премер и изда јој тапију на имање плац који постоји на углу Драчке и Банатске улице а који граничи у драчкој улици имањем Благоја Спасића, трговца, а у банатској улици имањем општинским; као и по прочитању осталих акта истог предмета АБр. 11931/900 год. одбор је решио,