Beogradske opštinske novine

Број 25

- 129 —

Год. XIX.

пре закључгса општин. рачуна за прошлу годину, ве^ се имају у овој години исплатити. XIX На нредлог општинског суда АБр. 4580, — одбор је решио: Да сс кредит од седам хиљада две стотине шесет и три динара и шесет и три паре динарске за калдрмисање Вирчанинове улице између улица Милоша Великог и Ресавске, који је за прошлу годину одобрен из вишка трошаринских прихода, решењем општ. одбора од 1. августа 1900 год. КЊБр. 513, које је и г. Министар Финансија одобрио решељем својим од 7. августа 1900 г. Вуџ. ПБр. 4217 пренесе у ову годину н утроши на цељ на коју је и одобрен, пошто посао за који је одобрен није у прошлој години довршен, већ се има у овој години извршити. XX На предлог општинског суда АБр. 4583, — одбор је решио: Да се кредит од дванаест хиљада динара на грађење пута и сплава на Дунаву за избацивање варошке нечистоће на месту, које је одредила Управа града Београда који је за прошлу годину одобрен из вишка трошаринског прихода решењем ошнтинског одбора од 28. јула 1900АБр. 5974 КЊБр. 495. којеје и Господин Министар Финансија решењем својнм од 7. августа 1900 г, Буџ. Пр. Вр. 4214 одобрио, пренесе у ову годину и утроши на на цељ за коју је и одобрен пошто посао за који је одобрен није у прошлој години извршен, већ се у овој години има извршити. XXI На преддог општинског суда АБр. 4581, — одбор је решио: Да се неутрошена сума у четрдесет и шест хиљада две стотпне и седам динара и двадесет пара динарски од кредита одобреног у прошлој години у педесет хиљада динара за израду пута преко топчидерског брда из вишка трошаринских прихода решењем општинског одбора од 3. октобра 1900 АБр. 8782 КЊБр. 655, које је и Господин Министар Финансија одобрио решењем својим од Н.октобра 1900 г. Буџ. Пр. Бр. 5252 пренесе у ову годину и утроши на цељ за коју је одобрена, пошто посао за који је овај кредит одобрен, није у прошлој години довршен, већ се у овој години има довршити. XXII На преддог општинског суда АБр. 4581, — одбор је решио: Да се неутрошена сума у тридесет и једну хиљаду седамстотина и шеснаест динара и осамдесет и једна пара дин. од кредита одобреног у прошлој години у тридесет и једну хиљаду седамстотина шесет и четири динара и осамдесет и једна пара дин. за грађење канала у Каменичкој и Личанској улици преко житног трга за одвођење метеорске воде из Савског краја у бару Венецију из вишка трошарпнских прихода, решењем општинс ог одбора од 30. августа 1900 АБр. 7946 КЊБр. 589 које је одобрио и Господин Министар Финансија решењем својим од

7. септембра 1900 г. Буџ. Пр. Бр. 4705 пренесе у ову годину и утроши на цељ за коју је и одобрена, пошто пбсао, за који је овај кредит одобрен није у прошлој години довршен, већ се у овој години има довршити. XXIII На предлог општинског суда АБр. 4579, одбор је решио: Да се неутрошена сума у тридесет и седам хиљада пет стотина тридесет динара и шеснаест пара дин. Од кредита одобреног у тридесет и седам хиљада девет стотина тридесет и два динара и двадесет и осам пара динарски за калдрмисање Светогорске улице из вишка трошаринског прихода решењима општинског одбора од 9. и 12. маја 1900 г- ГБр. 988 КЊБр. 324 и 336 која је и господин Министар Фи нансија одобрио решењем својим од 1. јула 1900 г. Буџ. Пр. Бр. 3504 пренесе у ову годину и утроши на цељ за коју је и одобрена, пошто посао са који је овај кредит одобрен није у прошлој годинп довршен. већ се у овој годпни има довршитп. XXIV За остале предмета став1.ене на дневни ред за данашњу одборску седницу и то: претрес правилнпка, којим се регулишу одпоси између општине и управника водовода и овога и особља управе водовода; решење по предмету хопорара г. Аце Мнловановпћа за рад на преустројству трошарине; предлог грађевннског одељешч за довршоше регулацијо Симине улице и саопштење пронене имања ВасилијеКостић, — одбор је решио : Да се ставе на дневни ред за пдућу седницу.

РЕДОВНИ САСГАНАК 8. јуна 1901. Председавао предеедвик општине г. Мидован Р. Маринковић. Присуствовао члан суда г. Владимир Лацковић. Од одборника били: г.г. 'Бока Тогпић, М. Савчић, Ђ. Соколовић, Дим. Милеиковик, Мадутин Степановић, Давид Були, М. Ј. Божић, Р. Драговић, Васа Николић, Дамљан Стојковић, Петар Новаковжћ, Младен Ннколић, и Вел>а Тодоровић. Деловођ, Мих. М. Марјановаћ. I ГТрочитан је записник одлука седнице држане тестог Јуна текуће годино примљен без имена. II По прочитању акта комесара топчидерске полиције АБр. 5250, којим се траже уворења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор јо изјавио: Да су му непознати: Богољуб Пауновић и Игњат Недељковић, бив. чувари београдског казненог завода. III Председник извештава одбор, да је на дневном реду: Претрес правилника, којим се регулишу односи између општине и управника водовода с једне и овога и особља Управе водовода с друге стране, у вези са предлогом суда за измену чл. 5. уговора, који би се имао закључити са управником водовода. Пре него би се присгупило претресу свога правилника предлаже одбору, да тач. 5. уговора која према ранијем решењу има гласити: „Рачуноводство и благајна, органи за наплату прихода п књпжење стајаће и даљо под управом општинскфг суда < измени тако, да иста гласи:

„Рачуноводство, књиговодство, благајница и органи за напдату прихода и књижење стављају се под непосредни надзор управника водовода. „Ако у вршењу овога надзора управник покаже лабавости и немарности, те општински суд због тога буде приморан опомињати управника, — и ако у току једне године буду три писмене опомене, суд општински има право уговор раскинути без икакве накнаде и незавиено од чл. 3. овог уговора. „Опомене ће се издавати на основу извештаја месне контроле, из којих ће се видети стање тих послова". Ову измену тач. 5. предлаже с тога, што би општинском суду ако би иста тачка остада како је раније редигована, бидо врло тешководити надзор над рачуповодством, благајном и органима за напдату прихода и књижење, јер би за тај посао поред управника водовода, морао постављати друго дице, а тиме би се општина с једне стране излагала само излишним издацима, а с друге стране стварале тешкоће у администрацији. По саслушању тога, а после говора одборника г. г. Мидоша Савшћа, Мпдутина Божића, Мидутина Степановића, ДимитријаМиленковића, Веље Тодоровића, и Раденка Драговића, а на предлог одборника г. Мидутина Божића, — одбор је решпо: Да се решавање по овоме предмету одложи за идућу седницу, пошто се предлог суда за измену тач. 5. уговора има сматрати као нов предмет и према томе се по њему као таковом, не може у овој еедници решавати, а пре решења по истом предлогу суда не може се приступити претресу правилника пошто су обе ове ствари у вези. Да би овај правилник . био што пот пунији ставља се у дужност ужем одбору, у ко.ји да уђу одборници г г. Веља Тодоровић, Милутин Божић и Младен Николић, да како пројектовани правилник тако и предложену измену тач. 5. уговора проучи и у колико за потребно нађе измени и допуни, па по том да се исти предмет врати одбору на решавање за идућу седницу. IV По прочитању акта грађевипског одељења АБр. 5155, којим предлаже суду, да се у цељи довршења регудације Симине удице експроприше целокупно земљиште са зградама Милеве Добриновић постојеће у истој улици, да би се према утврђеној регулацији од истог потребан део могао додати имању масе пок. Тоше Селесковића, бив. проФесора Велике Шкоде, које постоји у истој удици како би се истој маси могла издати регудациона линија за подизање зграде, — одбор је решио: Да се изврши процена целокупног имања — земљпшта' са зградама — Милеве Добриновић, постојећег у Симиној улици, ради експроприсања у цељи довршења регулације исте улице; као и да се изврши засебно процена онога дела имања Добриновићке које се према предњем извештају грађевинског одељења има према утврђеној регулацији Симине улице додати имању масе пок. Тоше Селесковића зарад издавања истој маси регулационе линије, за подизање зграде имајући при извршењу ове друге процене у виду ту околност, што имање поменуте масе добија у вредности кад јој се исто земљиште дода јер излази на лице улице.