Beogradske opštinske novine

Број 25

- 131 -

Год. XIX

Да се Велосипедски клуб „Душан Силни" ослободи од плаћања суме у две стотине тридесет и један динар и педесет пара динарски, са којом га је задужила управа водовода, за воду, коју је бивши командир општинских пожарника без надлежног одобрења дао овоме друштву са хидранта за његово клизалиште на плацу до зграде Народне Скупштине, пошто је друштво сматрало да је овај бивши општински службеник пмао надлежно одобрење за издавање ове воде друштву бесплатно, јер иначе оно не би ту воду ни узимало, пошто је нема од куда платити према чему сада нити је право да је плаћа, нити је има од куда платити, а ова се сума не може наплатити ни од поменутог бившег ошптпнског службенака, као одговорног, пошто исти нема никакве имовине, а међутим је и осуђен за извесну кривицу. VII По прочитању молбе Рада Антпћа, овд. каФеџије; АБр. 5194, којом тражи, да му општина изда под закуп привремепо једно одељење свога нодрума званог „Пивни извор, а за време до 1. јануара 1902 године по закупну цену од двадесет динара за све време закупа; каоиптпрочитању извешћа економног одељења по истом предмету АБр. 5303, — одбор је решио: Да се ова молба одбаци погато је молилац понудио и сувише малу закупну цену. VIII По прочитању молбе Мите Марјановића, овд. економа, АБр. 5080, којом тражп да му општина изда под закуп траву за попашу на њеном земљишту код седам кућа, за време ово детње сезоне, а по закупну цену од десет динара за сво време закупа, као и по прочитању извешћа економног одељења по истом предмету АБр. 5152, — одбор је решио: Да се трава за попашу на општинском земљишту код седам кућа уступи под закуп Мити Марјановићу, овд. економу, за време ово летње сезоне а по закупну цену од десет динара. IX По прочитању молбе Београдског певачког друштва АБр. 5196, — одбор је решио: Да се београдском певачком друштву допусти, да може на дан 24. јунатек. године, држати бесплатно концерат на Калимегдану у корист своје музичке школе ако држање истог концерта одобри и надлежна државна власт. X Председник износп одбору на решење молбу одбора добровољапа из српских ратова у годинама 1876 и 1877 за прославу двадесет петогодишњице којом моде да их општина у материјалним издацима за ову ретку нрославу помогне. По прочитању те молбе АБр. 5312, — одбор је решио: Да се овоме одбору изда за наведену цељ из општинске касе на терет буџетске партије на непредвиђене потребе и расходе две стотине динара. XI По прочитању акта пореског одељења за град Београд АБр. 5211, — одбор је решио:

Да се из општинскс касе на терет буџетске партије на непредвиђене потребе и расходе пошаље пореском одељењу за град Београд педесет динара, колико је из своје касе издало на име награде једном своме бившем званичнику, који је у години 1900 исписао већп део пореских распореда за потребу општине београдске. XII По расмотрењу акта дуговања од калдрме Спасе Илића, бив. каФеџвгје, АВр. 4398 а на предлог општинског суда, — одбор је решио: Да се општпнско потраживање за кал дрму од Спасе Илића, бив. овд. каФеџије, у ресто пет стотина и пет динара и десет пара динарски са 6°| 0 интереса од 7. марта 1900 год. па надаље огласи за пропало и по књигама расходује, пошто се од дужника до данас ни на који начин није могло наплатитп, а по добивеном за то надлежном одобрењу Господпна Министра финансија. XIII За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: понуда за израду планова за капализацију; молба Др. Герасимовића, да се процени извесно општинско земљиште, које му се по регулацији долаје и да му се уступи; молба Јеврема Идића, општ. кочијаша за осуство; молба стараоца масе пок. Тан&сија Наумовића, бив. кмета, да се иста маса ослободи плаћања дуга од калдрме, а ако то, оно плаћања дужног интереса а главницу да исплати у роковима; и предлог управе општ. трошарине за одобрење накнадног кредита на буџетску партију на кирије у буџету општинске трошарине, — одбор је решио: Да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

СБЕЧАНИ САСТАНАК На Видовдан 1901 године Председавао председник општине г. Мидован Р. Маринковић. Од одборвика били: г. г. Ђорђе Соколовић, Ђока ТошиК, Ђ. Митв)ј , Спаса Илић, Дамњан Стојковић, Јовзн Петровић, Петар Новакотћ, Пера Ђорђевић, Ив. Ивковић, Младен Николић, М. Штрбић, Атанасије Петровић, Милутин Божић, Јован Илкић, Бдагоје Милошевић и Миденко СтеФановић. Делолођ Мих. М. Марјановић. I Председник општине отворио је данашњу свечану седницу краткзм говором, у којем је издожио значај данашњег дана и прочитао решење општинског одбора од 15. јупа 1889 године, којим је устављено награђивање од стране општине београдске израђених задатака из српске историје о Видовудану сваке године. За тим је прочитан извештај академијског савета Ведике Школе АБр. 5547 из којег се види, да је академиски Савст расписао овај задатак из српске историје под насловом: „Животи владавина Стевана Дечанскога" да је савету поднет на оцену само један рад о овоме задатку. Даје тај рад оценио г. Др. Станоје Станојевић, наставник српске историје у Ведикој Шкоди и да га је топло препоручио за награду. Прочитана је и оцена г. Станојевића као придог акту акадеиијског Савета. Пошто је одређена прва награда овоме ј раду, отворен је коверат, који је носио мото I које и сам рад, а у коме је био лист хартије на коме је исписапо име писца, па је утврђено, да је овај задатак израдио г. Мидош Зе- 1 чевић, филозоф I године. По извршењу свега овога, — одбор је ј решио: !

Да се Милош Зечевић, филозоф I године, награди првом видовданском наградом од четири стотине динара за овај његов рад „Живот и владавина Стевана Дечанскога" да се овај рад, пошто га писац доврши, штампа у подлистку општинских новина а затим одштампа у зесебну књигу у хиљаду примерака. Да се од оштампаних књига изда педесет комада на поклон писцу, потребан број задржи за општинску књижницу, а остатак прода па добивени новац унесе у опгат. касу као ванредан приход. , Цену овој књизи одредиће општ. суд. II Председник извештава одбор, да је данас у 11 часова пре подно у Саборној цркви помен изгинулим српским борцима на Косову и предлаже одбору, да са часницима општ. суда корпоративно присуствује овоме помену. По саслушању тога, — одбор је решио: Усваја се овај предлог председника општине.

РЕДОВНИ САСТАНАК 19. јуна 1901 г. Председавао нредседник ошптине г. Милован Р. Маринкопић. Од одборника били г. г. Младен Пиколић, Јов. Илкић, Петар Новаковић, Сииа Николић, Васа Виколић, Р. Драговић, Ђ. Митић, М. Ј. Божић, Бг. Јован Ђурић, Давнд Були, Милутин Степановић, Милош Савчић, Ђ. Соколовић, Веља М. Тодоровић, Ђока Тошић, Љубомир Дој чиновић, 1)г. Војислав м. Суботић, млађи, и Богоје Јовавовић. ДеловоЈ), Ми1. М. Марјановић. I Прочитани су записници одлука седница, држаних дванаестог и петнаестог Јуна тек. године и примљени без имена. II По прочитању акта одељака Управе града Београда АБр. 5516 и 5536, којима се траже уверења о вдадању и имовном стању извесних дица, одбор је изјавио: Да му је непознат Светозар Поповић, бив. полициски писар и да је доброг владања и сиротног имовног стања Ната жена Боже Тодоровића, овд. пиљара. III Предсодник износи одбору на мишљење модбу Мнлана Ј. Танића, писара среза грочанског, којом тражи уверење о породичном односу. По прочитању те молбе СтБр. 1286, — одбор јо изјавио мишљење: Да се молиоцу може дати тражено уверење о породичном односу. IV Одборник г. Мидутин Степановић, наводи да је одбору познато, дг грађани око Чубуре немају воду из општинског водовзда и да воду узимају из извора на Чубури. Они тамо из истог извора захватају воду судовима завдвчећи исте у извор, а да је то штетно по здравље о томе није нужно нарочито доказивати. Да би се то отклонило у интересу здравља свега престоничког грађанства, преддаже одбору да изводе решити, да општински суд на томе извору, ако је на општинском земљишту подигне јавну чесму, а ако исти извор није на општинском већ на приватпом земљишту, онда, да се општински суд са дотичним сопствеником тога земљишта на коме је овај извор счоразуме и на истом извору подигпе јавну чесму. Председник је изјавио да прима овај предлог н да ће ту ствар извидети и учинити шта је потребно.