Beogradske opštinske novine

Број 35

- 192 -

Год. XIX.

II По прочитању акта одељака Управе града Београда АБр. 8087, 8160, 8165, 8199, 8200, 8255, 8285, 8291, 8314, 8315 и начелника среза мачванеког АБр. 8312, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио : Да су му непознати: Милорад Ерчић, скитнида, Милутин Панић—Ранчић, бив. тргов. помоћник, Љубомир Танасијевић, циганин, Тане Крстић, таљигаш, Димитрије Шандоровић, ТриФун Ђорић, Радослав Миљковић, рабаџија, Ђорђе Радивојевић, телеграФиста, Владимир Марковић, сењар, Димитрије Кнежевић, концесионар. момак, Зорка Милосављевић, Драгутин Милојковић, трговац, Спасоје Јовановић, калФа обућарски, Миливоје Суботић,обућар, Васа Киклић, бравар, Милан Матић, деловођ женског друштва, Марија Радуловић—Андрејевић, куварица; да су доброг владања и сиротног имовног стања Таса Ивковић, контролор железничке дирекције, Александар—Даниел Хиршл, бив. трговац, Милан Грујић, бив. полиц. писар, Драгутин Ристић, зидар, Андрија Јовановић, таљигаш, Милева жена Срећка Милића, жандарм. поднаредника, Симон Блата, кондуктер трамваја и Урош Бујшић, ђак богословије и да су доброг владања и доброг вмовног стања Михаило Николић, хотелијер, Алекса Матић, телалин и Светозар Нешић, бив. војно-судски капетан. III Председник износи одбору на мишљеше молбе Јордана Авђелковића и Стојана Анђелковића, којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби Ст.Бр. 1832 и 1891, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. IV Нредседник извештава одбор, да је општински суд решењем својим од 31. августа тек. године, АБр. 8113, одлучио: Да цена хлебу за прву половину месеца септембра тек. године т. ј. од првог истог месеца искључно буде иста, која је била и за другу половину месеца августа тек. године т ј. двадесет и три паре дин. по килограму а хлеб да се продаје по двадесет и пет пара дин. у тежини од 1087 грама. По саслушању тога и по прочитању поменутог решења суда, — одбор је примио к знању са одобравањем ово решење суда о одређеној цени хлебу за прву половину месеца сепгембра тек. го дине. V По расмотрењу свију акта, АБр. 6642, која се односе на исплату тантијеме Управнику општинске трошарине за. 1900 годину, — одбор је решио: Да се тантијема, која за прошлу 1900 годину припада Управнику општинске трошарине подели између кмета г. Косте Симића, који је у истој години вршио дужност управника општинске трошарине за месеце: јануар, Фебруар, март и април и управника општинске троптарине г. Јована Дамњановића који је дужност управника ошнтинске трошарине примио првог маја 1900 године тако, да г. Симићу припадне од исте једна трећина, а г. Дамњановићу две трећине.

VI По прочитању акта која се односе на дуговање општине београдске маси пок. Боже Боди бив. директора смедеревске банке и мишљења општинског заступника по истом предмету АБр. 5725, — одбор је решио: Да се из општинске касе на терет општинске готовине исплати маси пок. Боже Боди, бив. директора смедеревске кредитне банке, тридесет и једна хиљада четири стотина и шесет динара и осамдесет и седам пара динарски са пет од сто интереса и то на суму од тридесет и три хиљаде динара од тридесетог септембра 1898 г. па до тридесетог октобра 1899. године а на суму од тридесет и једну хиљаду четири стотине и шесет динара и осамдесет и седам пара динарски од тридесетог октобра 1899 године па на даље. Издатак овај да се учини по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија. VII По прочитању молбе Димитрија Ћирковића, овд. трговца, АБр. 5467, којом са разлога у истој изнесених тражи, да му општина накнади вредност пијачних барака на Зеленом Венцу као и по прочитању остадих акта и мишљења општ. заступника по истом предмету АБр. 5628, одбор је решио: Да остаје у свему при решењу општинског одбора од 14. Јуна 1895 године, АБр. 3664, донесеном по овоме предмету, а молбу ову одбацује. VIII По прочитању молбе Будислава Комадине АБр. 7509, којом са разлога у истој изнесених моли да му се одреди месечно издржавање, као и по прочитању извешћа књиговодства по истом предмету АБр. 7782, — одбор је решио: Да се ова молба одбаци пошто молилац прима од државе 50 дин. месечно на име издржавања и пошто је кредит који општ. суд. има на издржавање сиротиње већ цео ангажован. IX . По прочитању понуде Алексе Николића, начелника среског у пензији АБр. 7109 и извешћа економног одељења АБр. 8154, — одбор је решио: Да се кућа Алексе Николића, начелника среског у пензији, у којој је смештена основна школа на источном Врачару задржи и даље под закуп за исту цељ од првог новембра ове године па док општина за то буде имала потребе а по досадању цену и по досадањим погодбама. X По прочитању извешћа АБр. 8313, комисије за избор општинског земљишта за уступање бесплатно женском друштву за подизање дома за убоге старице, — одбор је решио: Да се женском друштву уступи на уживање за подизање дома, за убоге старице општински плац постојећи до старе ботаничке баште. XI По прочитању процене АБр. 8159 земљишта регулационог Фонда, постојећег у шумадиској улици, које се има додати пдацу Вг. Д. Герасимовића у истој удици бр. 37, — одбор је решио:

Да се ова процена усвоји. Да се Бг. Герасимовићу уступи сто педесет и два квадратна метара и четири квадратна десиметра земљишта регулационог Фонда, постојећег у шумадиокој улици по цени од шест динара квадратни метар, дакле за суму од девет стотина дванаест динара и двадесет и четири паре дин. Да општ. суд даље учини шта је потребно. XII По прочитању молбе кмета г. Косте Арсенијевића, АБр. 8232, којом, са раздога у истој изнесених, моли, да се у пдати изједначи са осталим кметовима, — одбор је решио: Да се ова молба упути општ. књиговодству, да је изнесе на оцену комисији, која буде састављала пројект општ. буџета за идућу годину, пошто се молиоцу за сада по истој не може учинити, јер се за то нема буџетске могућности. XIII По прочитању модбе свештенства и тутора дорћолске капеле АБр. 8203, — одбор је решио: Да се дорћолској капели изда на име помоћи за наступајућу зиму дванаест кубних метара дрва. XIV На предлог Управе водовода АБр. 8110 одбор је решио: Да се г. г. Јоци Станковићу, вишем инжињеру жељезничке дирекције, Милошу Илићу и Миливоју Павловићу, инжињерима железничке дирекције, члановима комисије за избор машине на Белим водама, која ће имати да црпе воду из главног бунара у Филтар, изда на име награде за извршење овога посла по петнаест динара. Издатак овај да се учини на терет буџетске партије на непредвиђене потребе и расходе. XV На предлог општинског суда АБр. 8210, одбор је решио: Да се два стара општинска Фијакера која се не могу више употребљавати продаду путем јавне лицитације па добивени новац унесе у општ. касу као ванредни приход. XVI По прочитању изјаве Јакова Брауна, овд. ужара, на решење одбора од 24. августа тек. године АБр. 7199, — одбор је решио: Да остаје у свему при своме решењу од 24. августа тек. године, АБр. 7199. XVII По прочитању изјаве Нестора Милосављевића овд. идвџара, на решење одбора од 24. августа тек. год., АБр. 7105, —одбор је решио: Да се закуп онштинског земљишта, које је издато под закуп Нестору Милосављевићу решењем одбора од 24. августа тек. годиае, АБр. 7105, рачуна од првог септембра текуће године па до првог новембра хиљаду девет стотина четврте године. XVIII На предлог општинског суда АБр. 8231, одбор је решио: Да се из општинске касе на терет буџетске партије на непредвиђене потребе и расходе исплати г. Ивану Козлићу ин-