Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XIX.

НЕДЕМ 23. СЕПТЕШВРА 1901.

Број 35.

•ЖЈЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ ИЗЛАЗЕ Н Е Д Е ЈБ Н 0 ЈЕДАН-П7Т 11111 V :

За Србију на годину .... на пода године . За стране земље на годину

динара

■ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ^ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖл ПРЕТПЛАТУ БАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНОКИ ОУД А ОВЕ КОРЕОПОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СВ НЕПЛА1ЕНА ПЕОМА НЕ ПРИ1АЈУ ОЕ

0 Б 3 Н А Н А Његово Величанство Краљ, на лредлог Министра унутрашљих дела, а по саслушању Министарског Савета, на основу I одељка чл. 15. и чл. 47. Устава земаљског, и последњег одељка члана 2. привременог закона о изборима Народног Представнишгва, благоволео је Указом својим од 11. ов. м. решити: Народно Представништво сазива се у редован сазив за 1901 годину на дан првог октобра ове године у Београду. Овај превисоки Указ Његовог Величанства Краља суд општине београдске на основу наређења Управе града Београда од 11. ов. м. Ј\2 24212, обзнањује београдском грађанству знања ради. Од суда општине београдске 14. септембра 1901, АБр. 8542.

ЕОНКУРС Општини београдској потребан је један лекар цедокулног лекарства. Плата је ово општинских лекара до 2500 динара на годину. Пријаве са документима примаће се у ово општинском суду до 15. октобра тек. год. закључно. Ово се ставља до знања онима лекарима, који желе на ово место конкурисати. Од суда општине београдске 14. септембра 1901, АБр. 8590, Београд.

О Б Ј А В А Суд ово-општински извештен је да многи овд. мајстори — инсталатори водоводни — не придржавају сепрописних правила и услова на које су подписани сви они, који имају права на те радове. Осим овога има их и таквих мајстора, који немају права нити дозволе од Управе водовода да могу радити инсталације водоводне. Па како су у многим овдашњим зградама врло хрђаво и неправилно направљене или оправљене инсталацпје водоводне,

усљед чега се зими замрзне вода у истима или при јачој топлоти брзо се вода загрева, или вода безкорисно отиде у земљу због покварене инсталације, а то све бива на штету сопственика зграда, и на штету водовода, то суд општ. београдске даје на знање овдаш. грађанству, да нико и никакове радове нн једном мајстору за направу или оправу водоводних инсталација не издаје без предходног знања и одобрења Управе водовода, нити да исплаћује извршене радове, док исте Управа водовода не прегледа и не одобри. За пријаве, одобрења и прегледе ма какових радова на водоводној инсталацији Управа водовода не наплаћује никакове таксе. Од суда општине београдске, 19. септембра 1901 год., АБр. 8716, у Београду.

О Б Ј А В А Регрутна комисија VII пуковског округа почеће рад у општини београдској на дан 1. октобра ове године и радиће до 8. октобра закључно. Рад почиње у сати пре и у 2 сата по подне. По члану 8. правила за регрутовање регрутној комисији морају предстати: 1. Сви младићи рођени 1880 и 1881 године од 1. Јануара до 31. Децембра а који су у регрутни списак уведени и собом доносе војничке исправе својих задруга. 2. Сви неспособни задругари, регрутованих младића, чија би неспособност дала младићу право на скраћени рок; а могу доћи и други из задруге, ради објашњења свог задружног стања. 3. Сви они који мисле да су им стављени погрешно податци урегрутном списку, односно задружног и имовног стања, године старости или занимања. 4. Сви регрути привремено неспособни од прошлих година све до навршења 25 -те године живота, као и они привремено неспособни, који у овој години навршавају 31 годину старости.

5. Сви они који уживају инвалидску потпору, донев собом и решење инвалидског суда. 6. Сви обвезници редовне и оба позива народне војске, који би се осећали да су онеспособила за даљу личну војену службу. Ови обвезници собом доносе све ствари државне које су на руковању имали, заједно са војничком исправом. 7„ Сви обвезниции коморџије са својом стоком, као и сви даваоци коморе који налазе, да према своме садањем имовном стању не могу и даље давати комору, и једни и други долазе без стоке. 8. Сви они резервни оФицири, који нису чиновници у државној служби, а који би желели и даље да остану у позиву, у коме су и дотле били, а требало би их, према годинама старости, у старије позиве превести. Распоред рада регрутне комиеије овај је: На-дан 1., 2. и 3. октобра регрутоваће се младићи рођени 1880 године. На дан 4., 5. и 6. октобра регрутоваће се младићи рођени 1881 године. На дан 7. и 8. октобра, вршиће се преглед привремено неспособних од прошлих година, инвалида, обвезника из позива и регрута из других округа, којима су њихове окружне команде дозволиле да се овде прегледају. Од' суда општине града Београда, 18. септембра 1901 године О.В.Бр. 3252, у Веограду.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ВАНРЕДНИ САСТАНАК 6. еептембра 1901. Предеедавао предеедник општине г. Милован Р. Маринковић. Присуствовали чланови суда г.г. Владимир Лацковић и Драгутин Симић. Од одборника били г.г. Петар Новаковић, Љуба Дојчнновжћ, Дамњан Стојковић, Ђорђе Н. Соколовић, Атанаеије Петровић, М. Штрбић, Благоје Милошевић, Стојан Пајкић, Тодор Мијаиловић, Дим. Миленковић, Д-р Јован Ђурић, Младен Николић, Спаса Илић, Јован Илкић и Јанаћ М. Јанковић. Деловођ, Мих. М. Марјановић.

Прочитан је записник одлука седнице држане 28. августа текуће године и примљен без измена.