Beogradske opštinske novine

Број 35

— 194 -

Год. XIX

П 0 Н У Д А г.г. Везена и сина, продуаимача из Париза, за израду кеја, састављена у виду пројекта прелиминарног уговора, који ба имао да гдаси: „УГОВОР За израду кеја ва Оави измеЈу г. Милована Марккови&а дредседиика општине београдскв и г.г. Безела а Оина, предузанача из Париза, уговорено је сдедебе: Чл. 1. Г.г. Везен и син обвезују се, да за суму од 10*000 динара у злату направе пројекте — студије за кеј на Сави. Чл. 2. Под студијама подразумевају се следећи документи: а.) један генерални план са назначењем трасе разних ке-ова; б.) попречни проФили у довољном броју са назначењем типова разних зидова и са разним дубинама; в.) један уздужни проФил дубине земљишта по линији ке-а; г.) предрачун довољно детаљисан да може по потреби послужити за основу за лицитацију; д.) технички услови; ђ.) опис радова и извештај којим се правда пројект; Чл. 3. У року од 6 месеци студије морају бити потпуно готове, међутим г.г. Везен и Син задржавају себи право да поднесу пројект и у краћем року. Чл. 4. Председник општине београдске ставиће бесплатно на расположење г.г. Везену и Сину, или њиховом представнику све планове и документе а односеће се на ово питање, а тако исто даће и свако обавештење, које предузимачу буде било потребно. Чл. 5. У случају да се г.г. Везену и Сину уступи извршење радова, општина београдска неби им ништа имала платитп за студију пројекта. Чл. 6. Председник општине београдске предузеће све потребне мере, да предузимач или његови заступници не буду ни у чем ометени при изради својих студија. Чл. 7. Ако извршење радова буде поверено г.г. Везену и Сину било по нарочитом споразуму било лицитацијом, у коме случају имаће г.г. Везен и Син прече право ако услови буду били једнаки, радови морају почети најдаље за 2 месеца по закључку деФинитивног подписаног уговора. Чл. 8. Радови ови морају бити довршени у најдужем року од 3 године од дана подписа деФинитивног уговора. Чл. 9. Плаћање радова вршиће се у колико буду били извршени, а у месечним ратама, по месечном прегледу које ће предузимач подпети а варогп — општина београдска — контролисати. Исплаћивање ће се вршити месечно и то \ у готовом, З ј 4 у боновима за 5 година од дана издања, а са интересом 6° |0 год. Чл. 10. Предузимач има права да изврши радове и у краћем року него оном што је предвиђ.ено у чл. 8, али у томе случају варош — општина београдска —

неће бити обвезана, у току једне исте године, плаћати већу суму новаца у злату од 400.000 ћ*С8. У ову суму подразумева се једновремено х { 4 вредности извршених радова и интерес на већ издате бонове. Сем тога рокови плаћања издатих бонова поделиће се равномерно од краја пете године до краја осме године од дана кад се деФинитивни уговор потпише. По коначном довршењу послова, варош — општина београдска — ће наставити да плаћа предузимачу суму, која ће одговарати потреби за исплату бонова и плаћању њихова инререса, али ни у ком случају предузимач не може тражити више од 400.000 динара, а у случају ако исплата бонова, којима је рок приспео за време од последње 3 године, као и плаћање купона од бонова заосталих, — превазилазе суму горепоменуту. Чл. 11. У случајуда се г. г. Везену и Сину повери извршење радова, г. г. Везен и Син ће на име гаранције, да ће испунити верно све своје обвезе, положити у готовом новцу или у српским државним хартијама, на дан када се коначни уговор потпише, — суму од 100.000 динара. Предузимач задржава себи право да замени ову суму од 100.000 динара у готовом новцу или српским државним вредностима, са толиком истом сумом у боновима, које ће му варош издати на име исплате извршних радова. Сем ове гаранције задржаваће се од месечне предузимачеве зараде још 5°[ 0 да се тиме кауција повећа толико, док не достигне суму од 300.000 динара. Ова обустава вршиће се само у боновима, а никако у злату. Кауција као и обуставе служиће као гаранције за добро извршење радова. ДеФинитивним уговором утврдиће се услови под којима ће се ови радови примати као и повраћај кауције."

0 Б Ј А В А Пошто на држаним лицитацијама на дан 4. и 6. тек. мца за издавање под закуп плаца регулациоиог Фонда у Дубровачкој улици преко пута каФане зване „Бела Лађа", и оппггинског плаца у Ратарској улици под Вр. 4 није било лицитаната, то ће се за издавање под закуп поменутих плацева, поново држати јавна усмена лицитација и то: I. За издавање под закуп плаца регулационог Фонда у Дубровачкој улици преко пута кач>анезване „Бела Лађа", на дан 25. тек. мца од 2 па до 5 сати после подне, и II. За издавање под закуп општинског плаца у Ратарској удици под Бр. 4 на дан 26. тек. мца од 2 па до 5 сати после подне. Лицитације ове држаће се и то: под бр. I пред каФаном званом „Мала Албанија" на Дорћолу а под бр. II пред официрском каФаном у Палилули.

Кауција је по 100 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видити у канцеларији економног одељења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда општине београдске 15. септембра 1901 год. АБр. 8289 и 8363, у Београду. 0 Б Ј А В А Суд општине београдске на основу решења одбора општинског од 6. тек. мца, АБр. 8210. процаваће путем јавне усмене лицитације своја два стара Фијакера. Продаја ова извршиће се на дан 28. септембра тек. год. од 3 до 5 сати после подне пред ватрогасном касарном на Краљевом тргу. Позивају се купци да на ову лицитацију дођу. Од стране суда општине београдске 19. септембра 1901. год., АБр. 8210, у Београду.

0 Б Ј А В А Суд општине беогадске издаваће путем усмене лицитације под закуп лиФеровање мртвачких сандука за сарану умрлих сиротних лица. Лвцитација ова држаће се у канцеларији економног оделења суда општинског на дан 5. октсбра т. г. од 2 до 5 сати после подне. Кауцвја се полаже у 200 динара ако су српски поданици а страни 400 динара. Ближи услови могу се ввдети у помевутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 20. септембра 1901. год., АБр. 8771, у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општине београдске, издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп следећа своја добра и права и то: I. На дан 22. октобра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, месарске дуЂане у великој згради на цветном тргу. Кауција по 100 динара у готовом новпу или у срп. држ. хартијама од вредности. II. На дан 23. октобра тек. год. од 2 до 5 сати после подне пиљарске дућане — надстрешиице — ван велике зграде на цветном тргу. Кауција по 20 динара у готовом новцу. III. На дан 24. октобра тек. год. од 2 до 5 сати после подне пиљарске тезге у великој згради на цветнсм тргу. Кауција по 15 дин. у готовом новпу; и IV. На дан 25. октобра тек. год. од 2 до 5 сати после подне право узимања и продавања цубока од стоке која се коље на општинској кланици. Кауција 3000 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности.