Beogradske opštinske novine

Број 35

— 195 —

Год. XIX

Лицитације ове држаће се у горе означене дане ито: под бројевима I, II и III у, или пред киФаном код „Сложне браће" на цветном тргу, а под бр. IV у канцеларији економног оделења суда општинског. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 18. септембра 1901. год. АБр. 7830, 7731, 7832 и 8377, у Београду.

0 Б Ј А В А Као сваке, тако и ове године, у дане 6. 7. и 8, октобра, држаће се у варошици Гроцкој тродневни панађур на коме ће се, поред стоке са којом ова околина обилује, продавати и сви овоземаљски производи законом одобрени. Ово се јавља трговачком и занатлиском сталежу. Из канцеларије суда општине грочанске 20. септембра 1901 године, Бр. 2710, Гроцка. 0 Б Ј А В А Као сваке, тако и ове године олштина града Јагодине држаће у дане 1.. 2. и 3. октобра тек. год. у вароши Јагодини чувени јесењи панађур, на коме ће се поред стоке продавати и сви овоземаљски производи законом дозвољени. Ово се јавља привредном и трговачком свету ради знања. Бр. 5338. Од суда општине гр. Јагодине, 10 септембра1901 год. у Јагодини.

Н А Р Е Д Б А У интересу одржавања што примерније чистоће у вароши и чувања народног здравља, Управа града Београда, на основу §. З26.крив. закона, издаје следећу наредбу: 1.) Од дана обнародавања ове наредбе на пијацама београдским не сме се ништа више продавати ни куповати после једанаест сахати пре пола дана, према чему пијачно време трајаће свакога дана само до 11 сати пре подне; 2.) Послепијачног времена, сви пијачни производи, који су трулежу подложни, морају се са пијаце дићи и уклонити, тако, да пијаца остане чиста и слободна. За извршење ове последње тачке, оставља се рок до петнаестог септембра ове године. Ко противу ове наредбе погреши, биће кажњен по закону. Од Управе Београда4. Септембра 1901 год. у Београду, Број 23577."

К 0 Н К У Р С Оппхтини београдској потребне су од 1. Новембра тек. год, двв зградв и то: I Једна зграда за смештај канцеларија грађевинског одељења Управе града Београда. Ова зграда треба да је приближно у близини Главне Полиције; и II Једна зграда за смештај Савиначких основних Школа. Ова зграда треба да је приближно у средини Макензијеве улице, или у побочним улицама које просецају средину Макензлјеве улице. Позивају се сопственици који имају подесне зграде за горње цељи да Суду општине београдске поднесу своје понуде најдаље до 1. Октобра т. г.

Понуђачи треба у својим понудама тачно да означе, каква је зграда, колико има одељења, у којој је улици и под којим бројем и најнижу цену по коју би желели да општини своју зграду под закуп уступе. Од стране Суда општине београдске 1. Септембра 1901. год. АБр. 6537 и 7556 у Београду. 0 Б Ј А В А Пошто је пописна војена комисија по чл. 72. закона о устројству војске довршила у општини београдској попис и преглед стоке и возова, и све шта је нађено способно за војену потребу уведено је у списак код VII бригадне окружне команде и код суда општине града Београда, то да би се о нађеном стању стоке и возова могло водити тачнога рачуна, командант VII бригадног округа претписом својим од 30. Јула ове године Ла 6402, наредио је овоме суду, да саопшти грађанству града Београда: да свако лице, за сваку промену у стоци извештава суд општински, а тако исто да извештавају и онда, ако би стоку приновили као и она лица, која сада немају и не држе коње, ако би ма каквог оња набавали, да сходно чл. 72 закона о устројству војске, одељак „В" под III тач. 2, 3, 5 и 7 и правилу о комори тач. 59, 60, 61 и 62 известе суд општински, а општински суд извештаваће о томе окружну команду. Суд општине београдске, саопштавајући предње грађанству на знање, позива га, да се по истоме тачно управља. Од суда општине града Београда 11. Августа 1901 године, ОВБр. 2710, у Београду. _____ Гра|анству београдском Управа вароши Београда претписом својим од 5. Августа ове годиве ЂЈ\§ 379, представила је овоме суду и наредила следеће: „Господин Министар народне привреде расписом од 3. Августа т. г. ПЈ\2 11854, наређује: „ „Да би извоз наше стоке у АустроУгарску текао својим правилним током и не би наилазио на сметње, неопходно је потребно, да се најтачније врше сви они прописи закона о заштити од сточних зараза, које се односе на саобраћај са стоком, а поглавито прописи §§ 7, 8 и 11 истог закона, даље прописи прописани расписом од 20. Јуна 1894 г. СЈ\2 4901 који се односе на издавање сточних пасоша и њихово поступање и да се тачно испуњавају погодбе ветеринарске конвенције, закључене између Србије и Аустро-Угарске под којима је извоз стоке и сточних сировина из једне уговорне државе у другу допуштен. „„Обраћајући пажњу Управи на ово препоручрјем јој, да нареди и да озбиљно настојава, да се у њеном подручју ови прописи тачно врше како од стране сопсгвеника стоке и сировина, тако исто и поглавито од стране општинског суда и марвених лекара. Нарочита пажња мора се обратити на ово: „„1. Да је стока, која се ма куда гони, снабдевена увек са уредним сточним пасошем; „„2. Да општинске власти издају сточне пасоше само за стоку која је из њи-

хове општине и која је својина њихових грађана; „„3. Да је рок пасошу о здрављу стоке увек продужен од стране општинског суда одакле је стока или где је боравила пред одгон на панађур, сточни трг или даље одстојање са назначењем куда се гони. Ради овога сваки је сопственик дужан пре одгона своје стоке из општине своје у друго које место или на ианађур, тосчни трг или на станице железничке и паробродске ради извоза поднети своме општинском суду пасоше да му их продужи, а ако пасоша нема, да га од општинског суда узме. Општински судови продужаваће сточне пасоше или нове издавати само онда, ако у њиховој општини и у општинама суседним нема на стоци заразе, које се могу пренети на врсту стоке у пасошу означене, нити их било за потоњих 40 дана; „„4. Да је пасош прописно на купца пренесен и прописном таксом снабдевен; „„5. Да је пасош од стране окружног марвеног лекара — управиног — премапотписан, а окружни марвени лекари према потписиваће сточне пасоше према постојећим прописима, а за говеда намењена за извоз само тада, ако су се уверили да је здрава, ако је пасош у свему уредан и нарочито ако је на њему рок о здрављу од стране општинског суда онога места одакле стока долази прописно продужен и није протекло 8 дана од дана продужења; обраћајући при томе пажњу да грло не долази из општине у којој има на стоци заразе, која би се на дотичну врсту стоке, за коју пасош гласи, могла пренети, или из општине, које су овој суседне, служиће се при овоме седмодневним извешћем о сточним заразама, које се штампа у Српским Новинама и које им се у засебним примерцима доставља; и „„6. Да се чопори и џелепи, пре него што се крену из миста одакле су или где су састављени, прегледају од стране надлежног окружног марвеног декара и да се сваког петог дана путовања прегледају. Марвени лекари прошиће пасоше и на полеђини последњег балежиће када је извршен преглед, где и шта је нађено, потписати и печатом утврдити. „,,3а неиспуњавање ових прописа од стране сопственика стоке нека они припишу себи самима све оне штетне последице које их због тога буду постигле. Са општинским пак органима, који се буду огрешили о ове прописе, поступиће се по § 42. закона о заштити од сточних зараза, а марвеном лекару заказаће, да му наређујем, да се најтачније придржава постојећих прописа и наређење у погледу саобраћаја са стоком, лично га чиним одговорним за правилно вршење ветеринарскополициских прописа у његовом рејону и ако будем приметио лабавост или другаче вршење казнићу највећом казном. „„Управа ће што пре све ово извршити, како би извоз говеди када се обустава буде дигла, ишао без препреке."" „Достављајући суду овај распис господина министра, управа му препоручује да се по њему у свему тачно управља и нареди све што треба за његово тачно вршење." Ова наредба саопштава се грађанству београдском ради знања и управљања. АБр. 7356. Од суда општине београдске 7. Августа 1901. у Београду.