Beogradske opštinske novine

Број 34

- 187 -

Год. XIX

III Заступник председника износи одбору на мишљење молбу Богдана 0. Хајнца, пешад. потпоручника, којом тражи уверење о породичном односу. По прочитању те молбе Ст.Бр. 1672, одбор је изјавио мишљење: да се молиоцу може дати тражено уверење о породичном односу. IV По прочитању мишљења општинског застуиника АБр. 7011 и 7346 по предмету тражења Мидорада Карамарковића, трг. из Пожаревца, да му општина исплати 783-93 динара за купљене му шлисове, лајсне и друге ситне железничке делове у 189& години, — одбор је решио: Да се Милораду Карамарковићу, трг. из Пожаревца, вредност раније купљених шдисова, лајсни и других ситних жељезничких делова у седам стотина осамдесет и три динара и деведесет и три паре динарске, иснлати из општинске касе на терет ошптинске готовине а по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија. Да се Карамарковић одбије од тражења да му општина на горњу суму плати 6°| 0 интереса као од тражења неоснованог. V Заступник председника извештава одбор да је на дневноме реду одређењо суме која се има дати као придог општине београдске за набаву изгорелог војног санитетског материјала. По сасдушању тога, — одбор је једногласно решио: Да се из општинске касе на терет општинске готовине пошаље Главном одбору Српског друштва Црвеног Крста на име прилога општине београдске за набаву изгорелог војног санитетског материјала тридесет хиљада динара. Издатак овај да се учини по добивеном за то надлежном одобрењу Господина министра Финансија. VI По прочитању реФерата кмета г. Косте Симића, АБр. 6943 а напреддог општинског суда, — одбор је решио: Одобрава се накнадни кредит за ову годину у хиљаду и две стотине динара на буџетску партију расхода бр. 122 на набавку коња за пожарну чету и чистачку колону, пошто буџетом одобрени кредит за ову годину на ову цељ за толико неће достићи, услед тога што су коњи поскупели те се потребан број коња за поменуте општинске установе, који је неопходно потребан, не може купити за суму која је општинским буџетом за ову годину на ту цељ одобрена. Издатак овај да се учини из општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра финансија. VII По прочитању извешћа економног одељења АБр. 4098 о држаној лицитацији за издавање под закуп општинског празног плаца — дела од Баре Венеције — постојећег на обади савској до каФане Нестора Мидосављевића, овд. идиџара, као и по прочитању остадих акта истог предмета АБр. 7105, — одбор је решио: Да се општински празан плац — део од баре Венеције — постојећи на обали

савској до каФанс Нестора Милосављевића, овд. илиџара, изда под закуп за време од првога септембра ове 1901. г. па до првог новембра хиљаду девет стотина друге године по годишњу закупну цену од две стотине и четрдесет динара, а под осталим погодбама прописаним за издавање под закуп овога општ. плаца условима од 19. априла 1901 године АБр. 3784. •«» • VIII По прочитању модбе Мидице Г. Трпковић, овд. учитељице у ненсији, АБр. 6768, — одбор је решио: Да се закуп куће Милице Г. Трпковић, овд. учитељице у пензији, у којој је сада смештена болница за заразне болести за исту цељ продужи још за годину дана рачунећи од првог новембра ове 1901 године, а по досадању цену и под досадањим погодбама. IX По прочитању извештаја и мишљења Управе општинске трошарине АБр. 6915 и 7053 по молбама Милорада Павловића овд. трг. и Радована Костандиновића и Драгутина Димитријевића, земљеделаца из Врчина, за повраћај трошарине, — одбор је решио: Да се из прихода трошаринских за ову годину врати трошаринска такса Милораду Павловићу, овд. трговцу, у четрде сет и осам динара наплаћена му на шест стотина литара вина, које је извезао ван трошаринског реона; Радовану Костандиновићу и Драгутину Димитријевићу, земљеделцима из Врчина, и то првом у шест цинара наплаћена му на три стотине килограма купуса, а другом у два динара и четрдесет пара динарски наплаћена му на сто двадесет килограма купуса, који су извезли ван трошаринског рејона. X По прочитању мишљења Управе водовода АБр. 7302 по модби Ристе Дветковића, писара исте Управе за осуство, — одбор је решио: Одобрава се Ристи Цветковићу, писару Управе водовода, једномесечно осуство од дужности ради наведене цељи, које ће му се рачунати од дана када га је употребио. XI По прочитању молбе Јакова Брауна, овд. ужара, АБр. 7115, којом тражи да му општина изда под закуп своје земљиште које постоји између старог сењака и земљишта на коме је механичка радионица, као и по прочитању извешћа економног одељења по исгом предмету АБр. 7199, — одбор је решио: Да се Јакову Брауну, овд. ужару, изда под закуп општинско земљипгте које постоји између старог сењака и земљишта на коме је механичка радионица по годишњу закупну цену од шесет динара, а за време од првог септембра текуће године па до првог новембра хиљаду девет стотина друге године под погодбом да закупну цену плаћа тромесечно унапред. XII На преддог суда, — одбор је решио: Да се вредност набављеног једног вентилатора за општинске потребе, од Влајка Константиновића, овд. електротехничара, у сто осамдесет динара исплати истом на терет буџетске партије на непредвиђене потребе и расходе.

XIII По прочитању модбе Св. Р. Христића, власника и уредника Тргов.-занат. шематизма АБр. 6609, којом моди општину да му откупи до педесет комада његове књиге „Трговинско-занатлиски шематизам Краљевине Србије" за 1902 —1903 годину, — одбор је решио: Да се преко ове молбе пређе на дневни ред пошто општини ова књига није потребна нити за откуп исте има кредита. XIV По прочитању молбе Боже Живковића, овд. индустријалца, АБр. 5768 и извешћа грађев. одељења по истој АБр. 6052, — одбор је изјавио: Да нема ништа противу тога, што су цеви прве краљ. српске повлашћене компаније Лимитед, које служе за пумпање воде из Дунава у Фабрику исте компаније, спроведене кроз општинско земљиште, ну с тим, да је компанија дужна исте цеви са општинског земљишта уклонити у свако доба кад општинске потребе то буду захтевале. XV По прочитању реФерата економног одељења АБр. 7603 и извешћа књиговодства по истом предмету АБр. 7780 а на предлог општинског суда, — одбор је решио: Одобрава се накнадни кредит за ову годину у девет хиљада динара на буџетску партију „на огрев канцеларија" по што буџетом предвиђени кредит за ову годину на ову цељ за толико неће достићи а како овај издатак не би лежао у каси као привремени. Издатак овај да се учини из општинске готовине по добивеном за то надлежжном одббрењу господина министра финансија. XVI По прочитању реФврата економног одељења АБр. 7638 и извеш^а књиговодства по истом предмету АБр. 7784, а на предлог општинског суда, — одбор је ретио: Одобрава се накнадни кредит за ову годину у две хиљаде осам стотина седамдесет динара, на буџетску партију расхода бр. 126 „на одело пожарника и служитеља" пошто буџетом одређени кредит за ову годину на ову цељ за толико неће достићи, а међутим је ово одело преко потребно услед наступања хладнијих дана. Издатак овај да се учини из општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија, XVII На предлог Управе општинске трошарине АБр. 7178, — одбор је решио: Да се трошарина на муљану малину наплаћује по тачци 24. под. IV тариФе за наплату трошарине у вароши Београду, а по одбитку тридесет од сто на талог. XVIII На предлог Управе општинске трошаринв АБр. 7555, у вези са предлогом исте АБр. 7657, — одбор је решио: Да се пољски и баштенски усеви, које београдски грађани производе на својим имањима ван трошаринског реона а у атару општине београдске и у варош само за своје домаће потребе, а не ради продаје, уносе ослободе плаћања општинске трошарине.